Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Бъз: четири от най-впечатляващите лечебни свойства

В тази статия: Какво е бъз? Лечебни свойства на бъза, обяснени от д-р Джош Акс, натуропат и хиропрактик. Как да приемате бъз – съветите на д-р Акс

бъз

През последните години привържениците на здравословния начин на живот започнаха да говорят твърде много за растението бъз. Не само, защото лесно може да се открие в най-близката гора. Бъз може да се намери и в почти всеки здравословен магазин, онлайн дрогерия и аптека. Рекламира се като способен да поддържа здрава имунната система.

Плодовете от бъз са богати на полифеноли, които са много полезни и правят бъза отлично средство за борба със сезонните промени, отслабената имунна система и дори симптомите на стрес. Но как да разберете лечебните свойства на бъза и да изберете подходящите продукти за себе си при такова разнообразие на пазара?

Какво е бъз?

Бъз (Sambucus) е растение, което вирее в Европа, Африка и някои региони на Азия. Расте на храсти или ниски дървета. В България има 3 вида: черен, червен бъз и бъзак (тревист бъз). Бъзът набира популярност сред хората, които търсят начини естествено да подобрят своето здраве заради неговите лечебни свойства, тъй като често се използва като източник на хранителни вещества и за подкрепа на имунната система.

Черният бъз (Sambucus nigra) е най-разпространеният растителен сорт, чиито плодове и цветове са богати на мощни антиоксиданти и антоцианидини, както и на микроелементи, включително витамин С, витамин А, витамин В6, желязо и калий.

Бъз: 4 лечебни свойства

1. Богат е на антиоксиданти

Бъзът е впечатляващ със съдържанието си на антиоксиданти. В него има кверцетин и антоцианидини – две важни съединения, които помагат в борбата с оксидативния стрес. Кверцетинът се счита за един от най-разпространените антиоксиданти в здравословната диета. Това е ефективно съединение, което помага за поддържане на здравословен отговор на възпалението и съдържа агенти за защита на кожата, които помагат за потискане на провъзпалителните маркери.

Антоцианидините, намиращи се също в боровинките и черешите, са ценни съединения, защото поддържат имунната система и осигуряват мощен антиоксидантен ефект. Изследванията показват, че тези антиоксиданти, наред с други фактори, подпомагат здравето на дихателната система.

Полифенолите, открити в бъза, също могат да поддържат здравето на сърцето. Въпреки че все още липсват изследователски данни, антиоксидантната и противовъзпалителната активност на съединенията, присъстващи в бъза, може да са в състояние да поддържат нормалните нива на кръвното налягане и цялостното здраве на сърцето.

2. Насърчава здравето на имунната система

Способността на бъза да поддържа имунната система е добре известна и проучена. Антиоксидантите и антоцианините в плодовете на бъза имат общ имуностимулиращ ефект и помагат за засилване на естествената защитна реакция на имунната система, когато това е необходимо, като например при вирусна атака.

3. Бъзът подобрява здравето на кожата

Предварителните изследвания показват, че антиоксидантите, открити в бъза, могат да подобрят текстурата и цялостното здраве на кожата. Някои продукти, които са полезни за локална грижа за кожата може също да ги има и в бъза, поради съдържанието на витамин А. Витамин А играе роля за поддържане на оптималното състояние на кожата и здравословното ѝ стареене.

4. Бъзът помага за нормализиране на храносмилането

Въпреки че изследванията са ограничени, има някои доказателства, че бъзът може да подпомогне здравословното храносмилане. Насърчава и редовното изхождане и има леко слабително действие, което го прави полезен при запек.

Как да приемате бъз?

За да получите максимална полза от бъза, най-добре е да го взимате редовно. Изберете определено време всеки ден, за да приемате хранителна добавка с бъз по ваш избор, и се опитайте да се придържате към нея. Можете да приемате бъз за кратки периоди от време, за да поддържате здрава имунната функция и след това да си починете. Възможно е да откриете, че приемането на бъз е полезно по време на сезонна промяна, пътуване и в случи, когато сте изложени на по-силен стрес.

Онова, което най-много помогна за нарастващата популярност на бъза е неговата достъпност. Всъщност, можете да закупите добавки с бъз в няколко форми. Нека разгледаме по-отблизо различните предложения, които можете да използвате:

Сироп от бъз: Може би една от най-често използваните форми на бъз е сиропът. При производството на сироп плодовете се варят във вода на слаб огън. Понякога се добавят подсладители или естествени консерванти за подобряване на вкуса и текстурата, затова е добре да прочетете съставките на опаковката. Следвайте указанията на етикета, за да определите правилната дозировка, тъй като ефективността на сиропа ще варира от продукт до продукт.

Капсули от бъз: Капсулите съдържат екстракт от бъз, преминал през процес на ферментация, който разгражда съединенията и ги прави по-лесни за смилане. Капсулите са лесен начин за приемане на бъз, тъй като се предлага в конкретна дозировка, без да е необходимо сами да измервате точното количество.

Чай от бъз: Чаят от бъз се продава насипно и под формата на пакетчета, за да може да си го приготвите лесно у дома. За да го направите е достатъчна една супена лъжица горски плодове, които се запарват в гореща вода. За вкус може да добавите мед, листа от мента, лимон или канела.

ВСИЧКИ ПРОДУКТИ С БЪЗ – КАПСУЛИ, САШЕТА, СИРОП И БОНБОНИ ОТ БЪЗ ЗА ДЕЦА ВИЖТЕ ТУК!

Заключение

Д-р Джош Акс

Като се има предвид впечатляващото хранително съдържание на бъза , включително и това, че съдържа мощни антиоксиданти и микроелементи, не е чудно, че този плодов екстракт получава толкова много внимание в областта на здравето и ще продължи да го прави още много години напред.

Д-р Джош Акс притежава докторска степен по хиропрактика, естествена медицина и хранене. Той е съосновател на Ancient Nutrition и основател на DrAxe.com. Освен това е написал такива бестселъри като „Кето диета“ и „Колагенова диета“.

Изглед на опаковката на продукта Хемоактив

 

Източник: DrAxe.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *