Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

За здравето на червата и кожата добавете колаген към кафето

Колагенът е структурен протеин. Косата, ноктите, кожата, мускулите, костите, хрущялите, сухожилията и органите са изградени от колаген

колаген
Тялото произвежда колаген и също така си го набавя от храната. С напредването на възрастта човешкият организъм постепенно губи способността да попълва колагеновите липси.

Колагеновите добавки обикновено са съставени от колагенови пептиди, които са по-малки единици колагенов протеин за по-добро усвояване и използване. Добавките с колагенов пептид се превърнаха в популярен избор, тъй като могат помогнат на тялото да абсорбира по-добре колагена, да изглежда по-младо и да поддържа здравето на ставите и червата. В статията, подготвена и написана от д-р Габриел Еспиноза ще разгледаме всичко, което трябва да знаем за колагена, и ще поговорим дали и защо трябва да започнете деня си с добавяне на колаген към чашата с кафе.

Какво е колаген?

В човешкото тяло има 28 различни вида колаген и около 80-90 процента от колагена в тялото е тип I, II, III, IV и V, които са подредени по следния начин:

• Тип I се намира в сухожилията и костите и формира структурата на органите.
• Тип II се намира в хрущяла.
• Тип III се намира в тъкани, които подпомагат поддържането на много органи, като фасцията (влакнеста съединителна тъкан, намира се точно под повърхността на кожата), която покрива мускулите или различни органи.
• Тип IV формира основата на органите.
• Тип V е много силен тип колаген, който образува косата и ноктите.

Колагеновият протеин е изграден от дълги влакна, които служат като гръбнак и поддържаща структура, върху която седят клетките. Тази основа се нарича базална мембрана. Колкото по-добре са организирани колагеновите влакна, толкова по-здрава е структурата. С възрастта количеството колаген намалява и организацията му става по-хаотична. Това води до появата на бръчки или до намаляване гъвкавостта на ставите. Колагеновият протеин се нарича още колагенов пептид и тези термини ще се използват взаимозаменяемо по-долу в статията.

Не забравяйте, че тялото само произвежда необходимия му колаген. Въпреки това, за да имате достатъчно, трябва да консумирате много витамин С , тъй като той е необходим за синтеза на това вещество. Според научен преглед, публикуван в The Orthopedic Journal of Sports Medicine, добавките с витамин С могат да ускорят заздравяването на костите след фрактури, тъй като насърчават синтеза на колаген.

Топ 3 предимства на колагена

Ползите от добавянето на колагенови пептиди са огромни, тъй като колагенът се намира в толкова много части на тялото. Ще разгледаме системите от органи, за които неотдавнашните изследвания показват, че имат полза от добавки с колагенови пептиди.

Кожа и коса

Ползите от колагеновите пептиди са станали очевидни чрез локални колагенови кремове , използвани в продуктите против бръчки. Въпреки това, оралните колагенови пептиди се оказаха още по-ефективни. Научен преглед, публикуван в Journal of Drugs in Dermatology, посочва, че оралният прием на 3-4 грама колагенови пептиди на ден повишава еластичността, хидратацията и плътността на дермалния колаген. По този начин оралният прием на колагенови пептиди може да помогне за поддържане младостта на кожата чрез насърчаване производството на протеини, които формират структурата на многото слоеве на кожата. И накрая, доказано е, че оралната добавка насърчава значителен растеж на косата при жени с изтъняла коса.

Здраве на костите и ставите

Доказано е, че приема на колагенов протеин помага за укрепване на ставите. Учените са открили, че оралният колаген се абсорбира в червата, натрупва се в хрущяла и насърчава синтеза на хрущялни клетки, известни като хондроцити, които образуват структурите, изграждащи ставите.

Едно рандомизирано контролирано проучване разглежда група атлети, които са приемали колагенови пептиди за 24 седмици, спрямо плацебо контролна група. Резултатите показват, че спортистите, които са били на колагенови пептиди, са имали подобрения в пет измерени параметъра, включително болки в ставите при ходене, стоене, в покой и при носене на предмети и вдигане на тежки товари.

Това е страхотна новина за тези, които страдат от болка и ограничена подвижност на ставите, тъй като за мнозина тези проблеми могат да бъдат изтощителни и да намалят качеството на живот. Приемайки добавки с колагенови пептиди, хората, страдащи от болки в ставите, могат да забележат, че движението става много по-удобно и болките в ставите намаляват.

Както беше обсъдено по-рано, колагенът тип I е преобладаващият тип колагенов протеин, който изгражда костите. Освен добавките с витамин С, които спомагат за синтеза на колаген в костите, полезни са и добавките със самите колагенови пептиди. Едно рандомизирано контролирано проучване установи, че 66 жени в постменопауза, които са приемали добавки с колагенови пептиди, имат повишена костна минерална плътност в сравнение с 65 жени от контролната група. Това означава, че приемането на колагенови пептиди може да подобри здравината на костите, плюс прием на витамин C, витамин D и калций , особено при жени след менопауза, чиито кости може да не са толкова здрави, колкото преди.

Здраве на червата

Когато става въпрос за добавки с колагенови пептиди, си припомняме известната поговорка „ти си това, което ядеш“. Освен че са полезни за ноктите, кожата и костите, добавките с колаген подобряват и здравето на червата. Имайте предвид, че много от колагеновите пептиди, които консумирате, се абсорбират от чревните клетки. Ето защо е важно тези клетки да се поддържат възможно най-здрави, за да има стабилен микробиом и благоприятна структура на червата. Това е от значение особено за хора, страдащи от хронични чревни заболявания.

Добавяне на колаген към кафето

Колагеновият протеин има неутрален вкус. Ето защо много производители произвеждат различни прахове, включително и колагенова сметана за кафе, които могат да направят сутрешната чаша кафе още по-здравословна. Учените са открили, че пиенето на кафе има много потенциални ползи за здравето, включително повишаване на антиоксидантите, подобряване на паметта и понижаване нивата на кръвната захар. Все пак трябва да се помни, че пиенето на до четири чаши кафе на ден се счита за безопасно.

Добавянето на колаген към кафето изглежда страхотна идея, но трябва да вземете предвид идеалната температура, при която колагенът и протеините остават жизнеспособни. Температурата, при която колагенът започва да се разгражда, е малко над телесната температура, тоест 37°C, а разгръщането на протеина започва още при 36°C. Това може да изглежда нелогично, тъй като протеинът, който е структурен, трябва да има равновесна температура точно под телесната температура. Но това е толкова естествен начин за тялото постоянно да възстановява този протеин, тъй като е под постоянен стрес ден след ден.

В този смисъл, кога се добавя колаген към кафето?

За да приготвите идеалната чаша кафе, температурата на водата трябва да бъде между 90,5 и 96,1°C. Това е температура, която е повече от два пъти по-висока от температурата, при която колагеновият протеин е стабилен. При тези високи температури протеинът започва да се денатурира или да се готви. Само си представете сурово яйце, което е паднало в тиган, пълен с горещо олио. Въпреки че все още е яйце, протеинът се е променил и не може да се върне към първоначалната си структура. Същото се случва и с колагена. Ето защо, ако искате да извлечете пълните предимства на колагеновите пептиди и кафето, препоръчително е да пиете кафето си студено, за да поддържате структурната цялост на колагена. Можете също така да добавите колаген към храни като смутита, кисело мляко, плодови салати или протеинови шейкове.

Перфектната комбинация

Колагеновият протеин и кафето заедно са много полезни за здравето. Не забравяйте, че за да получите максимална полза от колагеновите пептиди, трябва да ги консумирате в напитки или храни, които са по-ниски от телесната температура. Ето и рецепта за студена колагенова напитка, която често консумира и д-р Габриел Еспиноза.

Студена напитка с колаген

Необходими съставки:

• 240 мл прясно сварено кафе или 2 порции еспресо;
• 120 мл мляко;
• Сироп от агаве , кокосова захар или друг подсладител;
• 1 лъжица (10 гр) колагенов протеин;
• Лед;
• Канела.

Приготвяне:

1. Започнете като приготвите кафето. То може да бъде от домашна кафе машина или да е еспресо, ако предпочитате.

2. Добавете сироп от агаве или кафява захар на вкус, докато кафето е горещо, за да се разтвори подсладителя.

3. Добавете 120 мл бадемово или друго мляко.

4. Сложете лед, за да охладите напитката, преди да добавите колагеновия прах.

5. След охлаждане добавете 1 лъжица колаген на прах.

6. Поръсете с канела и се насладете.

Авторът на тази статия е доктор Габриел Еспиноза. Д-р Еспиноза има опит с критично болни пациенти в болници за акутна медицинска помощ, както и опит в лечението на пациенти в центрове за първична и спешна помощ. Някои от темите, върху които се е фокусирал в своята медицинска практика, са различните области на здравеопазването, здравето и фитнеса. Преди да стане лекар, д-р Еспиноза е участвал в разработването и етикетирането на хранителни добавки и козметика в международна компания за хранителни добавки.

Източник: www.businessinsider.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *