Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Причини, диагностициране и лечение на изтръпване на краката

Какви са най-честите причини за изтръпване на краката и как се лекува неприятното състояние?

изтръпване на краката
Изтърпването на краката е неприятно и често болезнено състояние

Почти невъзможно е да се игнорират всякакви усещания, възникващи в краката. В крайна сметка те са основата, която държи останалта част от ятлото. Изтръпването на долните крайните се случва сравнително често (но все още е малко обезпокоително).  Неприятното състояние може да бъде придружено от други симптоми и усещания, най-често болка.

Има много възможни причини за дискомфорта, който изпитвате. „Мравучкане в стъпалата е усещане или симптом, който се наблюдава, когато има необичайно изпращане на сигнали от нервите в тялото. Изтръпването може да се усети в определени части на стъпалото, без да се засягат други части в зависимост от причината за състоянието“, казва Неля Лобкова, подиатър в StepUp Footcare.

С толкова много потенциални причини за това усещане е изключително важно да разгледаме всяка опция и да определим как да се насочим към основния проблем. Ето някои от често срещаните причини за изтръпване на краката, както и препоръчани лечения.

 

Каква може да е причината за изтръпване на краката?

 

  1. Компресия на нервните корени

Всяко заболяване, включващо корена на лумбалния гръбначен нерв, притискайки или дразнещо го, може да причини неприятното усещане.

Как се диагностицира: Притискането на нервните коренчета може да причини изтръпване на стъпалото на човек. Също така може да е придружено и от усещане за парене или чувство на изтръпване на пръстите на краката, казва Лобкова. Лекарите използват рентгенови лъчи или ЯМР за диагностициране на пациенти.

Как се лекува компресията на нервните коренчета: Един лесен начин за лечение на симптомите на компресия на нервните корени е носенето на обувки с повече място за пръстите, според Лобкова. Това разширяване облекчава натиска върху корена на нерва. Използването на дистанционери за пръсти или метатарзални подложки също може да помогне за облекчаване на дискомфорта. Също така противовъзпалителните лекарства могат да облекчат болката. Ако нито едно от горните не помогне, подиатърът може да предложи лечения като епидурални стероидни инжекции и процедури като лумбална гръбначна инфузия или лумбална ламинектомия.

 

  1. Компресия на гръбначния мозък

Компресията на гръбначния мозък се причинява от натиск върху поне една част от гръбначния мозък на човек, включително шийните и лумбалните прешлени.

Как се диагностицира: Компресията на гръбначния мозък може да причини изтръпване на цялото дъно на стъпалото и е малко вероятно да се случи само в една област на стъпалото, според Лобкова. Специалист по гръбначния стълб може да постави диагноза чрез ЯМР или ЕМГ.

Как се лекува компресията на гръбначния мозък: Възможностите за лечение включват приемане на противовъзпалителни лекарства, физическа терапия и хирургични процедури, които могат да разширят пространството между прешлените, казват от „Johns Hopkins Medicine“.

 

  1. Периферна невропатия

Периферната невропатия е състояние, при което нервите, разположени извън мозъка или гръбначния стълб (известни по друг начин като „периферни нерви“), имат увреждане.

Как се диагностицира: Симптомите на периферна невропатия, засягаща стъпалата, включват изтръпване, мравучкане, парене, спазми и усещане за нещо пълзи по кожата, казва Лобкова.

Периферната невропатия има много причини и в този случай изтръпването, което изпитвате, може да е признак на недиагностициран диабет. „Ако не се лекува, изтръпването може да стане необратимо, в зависимост от основната причина“, казва Джаки Сутера подиатър и член на „Vionic Innovation Lab“.

Как се лекува периферната невропатия: „Лечението е насочено към справяне с основната причина за периферната невропатия. Например, за хора с диабет, поддържането на нивата на глюкоза в кръвта ниски и под контрол ще помогне да се сведе до минимум изтръпването, свързано с периферната невропатия“, обяснява Лобкова. Подиатърът може да определи дали съществува основно състояние. Според „Mayo Clinic“ лечението може да включва противовъзпалителни лекарства, лазерна терапия и физиотерапия.

Неля Лобкова, подиатър в StepUp Footcare
Неля Лобкова, подиатър в „StepUp Footcare“. Източник на изображението: https://www.stepupfootcare.com/
  1. Синдром на тарзалния тунел

Синдромът на тарзалния тунел е състояние, при което нерв, известен като заден тибиален, се компресира, в тарзалния тунел. Той е подобен на синдрома на карпалния тунел, но засяга глезените и стъпалата.

Как се диагностицира: Патрик Макийни, подиатър и специалисти по стъпалото и глезените казва, че може да „причини изтръпване, парене и изтръпване, което се спуска отстрани на глезена в долната част на стъпалото и пръстите на краката“. Според „Johns Hopkins Medicine“, тя може да бъде диагностицирана чрез електрически тестове или изображения, като например комютърна томография.

Как се лекува синдром на тарзалния тунел: Лечението може да включва противовъзпалителни лекарства, физиотерапия, ортопедични обувки или в някои случаи хирургия.

 

Кога да потърсите консултация с лекар?

 

Единственото изтръпване на краката, което не изисква посещение на лекар, е това, което се получава, когато краката ви „заспят“ от компресия или липса на движение. Това усещане може да се появи след лежане на крака за дълъг период от време или носене на прекалено тесни обувки.  Във всички останали случаи е важно да посетите лекар, ако изпитвате изтръпване на краката прекалено често или в продължение на повече от седмица.

Източници: https://www.health.com; https://certifiedfoot.com; https://www.stepupfootcare.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *