БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

7 тежки последствия от плоскостъпието

Плоскостъпието не се забелязва нито се усеща веднага, след като е настъпило, но е в състояние да провали здравето на човек бавно и неусетно

плоскостъпие
Често и обикновено безболезнено състояние, плоскостъпието може да се появи, когато сводовете на стъпалата не се развият по време на детството. В други случаи стават факт след нараняване или заради това, че човек просто е започнал да остарява.

Най-честите причини за плоскостъпие при възрастните включват:

▪ Затлъстяване, тъй като костите на краката по-трудно носят по-голямата тежест;

▪ Възраст: плоските крака са най-чести на възраст над 40 години;

▪ Високо кръвно налягане, което може да намали притока на кръв към краката;

▪ Диабет;

▪ Артрит;

▪ Увреждане на някоя от костите или сухожилията на краката.

Според СЗО повече от половината от световното население страда от плоскостъпие. Но дори и тази кратка статистика не отразява адекватно степента на този сериозен ортопедичен проблем. Повечето хора дори не предполагат, че плоскостъпието може да проваля и тяхното здраве, докато симптомите не започнат да ги тревожат.

От тази статия ще разберете кои са най-неочевидните последици от плоскостъпието

Сколиоза

При ходене човек докосва повърхността с три опорни точки: петата, основата на малкия пръст и палеца. При плоскостъпие сводовете на стъпалото се изравняват, и динамичното или дори статичното натоварване пада върху цялата плантарна част на стъпалото. Стъпалата не изпълняват функцията на омекотяване, поради което се променя походката и се появяват признаци на плоскостъпие.

Гръбначният стълб се адаптира към неправилната походка, за да може торсът да поддържа баланс. В резултат на това се получава прищипване на междупрешленните дискове и оста на гръбначния стълб се променя. Постепенно тялото свиква да остава в това положение и е много трудно да се отървете от сколиотичните промени, които след време дори стават видими.

Болки в кръста

Патологичната поза в резултат на плоскостъпието е причина за хронична болка в кръста. Междупрешленните дискове се износват, рискът от хернии се увеличава, тъй като гърбът е беззащитен срещу силата на гравитацията и натоварванията при ходене или бягане. Впоследствие болезнените усещания започват да се усещат дори и при статично положение на тялото.

Артроза и артрит на коляното

Заради плоските стъпала натоварването се компенсира от коленните стави. При всяка стъпка те получават микротравми, негативният ефект от които се натрупва с времето и води до износването им. Поради това рискът от развитие на артроза и артрит се увеличава.

Неправилна захапка

Темпоромандибуларната става участва в процеса на дъвчене. Различното натоварване на мускулите на извития гръбначен стълб води до отклонение на оста, което засяга всички стави, включително лицево-челюстната. Това може да доведе до неправилна захапка.

При формиране на неправилна стойка може да се наруши и дентоалвеоларният апарат. За решаване на проблемите със зъбите и челюстните стави се препоръчва първо да се справите с проблемите на опорно-двигателния апарат, които често са причинени от плоскостъпие.

Главоболие

Обикновено стъпалата трябва да омекотяват ударите при ходене или бягане и по този начин да предпазват опорно-двигателния апарат. Дори и да няма патологии, ударната вълна от контакта на стъпалото с повърхността достига до шийните прешлени и до мозъка. При плоскостъпие стъпалата омекотяват „паданията“ на тялото по-лошо при ходене, така че ударната вълна засяга по-силно мозъка, причинявайки главоболие.

Освен това поради изкривена стойка се нарушава кръвообращението на шийните прешлени, което също може да причини главоболие, шум в ушите, световъртеж и дори припадък.

плоскостъпие
Има полза от инвестицията в качествени ортопедични стелки

Варикозно заболяване

Кръвта през вените на долните крайници се връща към сърцето отдолу нагоре, затова трябва постоянно да преодолява силата на гравитацията. Венозните клапи, които са концентрирани главно в подбедрицата, са отговорни за правилната посока на притока на кръв. Когато ходим или бягаме, мускулите се свиват, оказвайки натиск върху вените и карат кръвта да се движи към сърцето. Този механизъм се нарича мускулно-венозна помпа на крака. Поради плоскостъпието мускулите и връзките са постоянно претоварени и напрегнати, което пречи на работата на мускулно-венозната помпа. Изтичането на кръв се нарушава, налягането във вените се повишава и те се разширяват, което причинява развитието на оток и разширени вени.

Напукани пети

Малко хора осъзнават, че напуканите пети често са сигнал за плоскостъпие. Поради патологията петата поема повече натоварване, а меката кожа постепенно се нарушава заради силното механично форсиране. С течение на времето напуканите пети могат да бъдат придружени от силна болка, ако причината не се отстрани.

Как да си помогнем и какво да направим, за да предотвратим вредните последствия от плоскостъпието?

Една от основните причини за развитието на плоскостъпие са неправилно подбраните обувки. Те не само могат да допринесат за развитието на плоски стъпала, но и увреждат гръбначния стълб, тъй като стъпалата губят способността си да поемат удари върху повърхността. Обувките с напълно плоска подметка също могат да бъдат вредни: при използването им петите се претоварват. Тесните обувки водят до деформация на пръстите и нарушения на кръвообращението. Затова, за да избегнете развитието на плоски стъпала и други заболявания, на първо място си струва да не правите компромиси при покупката на обувки.

Маратонки с по-дебела, анатомична подметка, обувки с малък ток от 2 до 4 см и широк връх са идеални за ежедневна употреба. Не пренебрегвайте ортопедичните стелки. Тези продукти поддържат сводовете на стъпалото и им помагат да разпределят правилно натоварването. При тях краката са много по-малко уморени, отоците и усещането за тежест изчезват до края на деня. Добре е за здравето и носенето на ортопедични обувки, които днес отговарят на всички модни тенденции, но същевременно поддържат и здравето на краката.

Редовна грижа

Заседнал начин на живот, заседнала работа, носене на неподходящи обувки – всичко това вреди не само на краката, но и на здравето на тялото като цяло. Нашата мускулно-скелетна система се нуждае от постоянно наблюдение, затова се препоръчва ежегодно посещение на семеен ортопед. Само редовната профилактика ще помогне да се избегнат плоскостъпие и други ортопедични патологии.

Източник: www.urgentlyorthoaz.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *