ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

8 мощни начина за възстановяване на взаимоотношенията

Взаимоотношенията с другите хора, особено когато са без кризи и сътресения, ни помагат да живеем по-спокойно и по-добре

взаимоотношенията

Излагаме взаимоотношенията си на риск, когато с умисъл или без нараняваме някого, действаме небрежно или несправедливо. За щастие, в този случай имаме мощен инструмент за комуникация, който ни позволява да поправим всичко: можем да признаем вината си, да се извиним и по този начин да възстановим взаимоотношенията си.

Единственият проблем е, че не винаги е възможно да се намерят правилните думи. Ето списък с действия, които могат да помогнат.

Слушайте обидения

Моли Хаус

Първо, спокойно попитайте човека какво точно го е обидило, за да разберете как се чувства“, съветва клиничният психолог Моли Хаус, автор на бестселъра „Добро извинение“. „След това замълчете и слушайте, дори и да се чувствате неудобно или неловко.“ Това ще покаже на човека колко е важен за вас. Освен това ще ви даде възможност да разберете какво точно, думи или действия, е наранило другия човек и да се извините. Така ще се увеличат шансовете ви за прошка – особено важно е обидения човек да бъде чут, да се почувства разбран.

Представете себе си на мястото на обидения

Мислено симулирайте ситуация, в която на вас ви казват какво сте казали, или правят с вас това, което вие сте направили на обидения или разочарован човек. Това упражнение ще ви помогне да включите емпатията , което ще добави искреност към вашето извинение.

Опитайте се веднага да признаете вината си

За всички нас е важно да сме сигурни, че сме добри хора и правим правилните неща. Следователно, когато грешим в някаква ситуация, ние изпитваме когнитивен дисонанс от факта, че реалността не съответства на вътрешните вярвания. За да се справим с нея, често изпадаме в отричане, което ни пречи да признаем вина.

Другото нещо е да говорим за грешките от миналото. Много по-лесно ни е да ги разпознаем, защото оттогава сме надраснали себе си. Разстоянието във времето е просто условност, която разваля взаимоотношенията и ни кара да губим време.

Всъщност, нищо не ви пречи да признаете вината си пет секунди след казаното, защото вече не сте същият човек, както преди пет секунди“, казва водещият на подкаст за саморазвитие Обри Маркъс.

Обри Маркъс

Не се опитвайте да убедите човека, че няма нищо обидно в това, което сте казали или направили

Така само ще влошите ситуацията: ще обезцените чувствата му и ще го накарате да мисли, че всъщност не се смятате за виновни, отбелязва американският психиатър Васал Таккар.

Когато сте готови да се извините, помислете какво искате да кажете

Извинението е неприятен процес не само за този, който е обиден, но и за онзи, който е причинил обидата. Ако сте завладени от емоции, първоначалната подготовка ще ви помогне да не се съобразявате с тях и да не казвате твърде много.

Покажете, че не искате повторение на ситуацията. Според американски изследователи, за да проработи извинението, нарушителят трябва да покаже, че разбира защо думите или действията му са нараняващи и че искрено съжалява за това. И най-важното: той трябва да предложи начини, по които може да се поправи и да предотврати повторение на тази ситуация в бъдеще (можете директно да попитате човека какво трябва да направите, за да го накарате да ви прости или как трябва да промените поведението си). Обяснението на причината за насилственото поведение, от друга страна, може да се разглежда като опит за оправдаване.

Извинете се лице в лице, а когато това не е възможно, изберете метод на комуникация, който е най-удобен за вашия събеседник

Ако някой ви е блокирал навсякъде, напишете писмо на ръка и го изпратете по пощата. Усилието, което ще трябва да положите при извършването на това действие, косвено ще свидетелства за дълбочината на вашето покаяние.

Не се настройвайте предварително, че човекът е длъжен да ви прости

Не забравяйте, че извинението е просто опит да се поправи нещо сторено или казано, и така да се въздейства на на онзи, който се чувства засегнат. Една предварителна убеденост за това, че сте невинни, може да ви провали. Уважавайте решението на всеки човек. Може би с времето негодуванието ще отшуми и той ще възстанови взаимоотношенията с вас. Ако не, приемете го. В крайна сметка целта на извинението не е да накара онзи, който е съгрешил, да се почувства по-добре, а да позволи на обидения човек да говори, да почувства, че е бил чут и че е в безопасност.

Източник: www.psychologytoday.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *