Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ретинол при акне и за премахване на белези

Ретинол е естествено съединение на витамин А, което често се добавя към кремове против стареене

В същото време веществото ретинол ефективно се проявява при лечението на пъпки, белези от акне и други кожни дефекти.

Може ли ретинолът да се използва постоянно като лекарство? Какви странични ефекти има и колко често може да се използва производното на витамин А? Нека разгледаме всеки въпрос по-подробно, за да разберем колко е безопасен и подходящ за третиране на кожата.

Ретинол в борбата с акнето

Много продукти за грижа за кожата без рецепта съдържат ретинол като активна съставка. Независимо дали използвате серум, крем против бръчки или нощен овлажнител, ретинолът винаги действа, като прониква в дермата.

Самото вещество принадлежи към семейството на ретиноидите, но всеки микроелемент има свои собствени характеристики и уникални свойства. Ако говорим за полезните ефекти на ретинола, тогава основната му стойност за подобряване на състоянието на кожата е следната:

▪ Ексфолиране, премахване на замърсявания, премахване на мъртвите клетки, почистване на порите от мазнини. Това ви позволява да предотвратите появата на ново акне или пъпки изобщо, като същевременно елиминирате съществуващото възпаление;

▪ Проникване в кожата за стимулиране на производството на колаген и синтеза на еластин. Всеки компонент има благоприятен ефект върху състоянието на кожата, като стеснява порите и заздравява белези и белези.

Разликата между ретинол и ретиноиди

Има много прилики в химичен аспект между групата вещества и въпросния неин представител. Всички те се използват за лечение на различни кожни заболявания, но имат свои собствени уникални характеристики.

Ретинолът е вид ретиноид, като в групата на тези микроелементи можете да намерите и:

▪ адаптивни ретиноиди;
▪ третиноин;
▪ изотретиноин;
▪ ретиноидни естери.

❗ Ретинолът има средна сила на действие, характеризира се с по-висока ефективност в сравнение с естерите, но е по-слаб в действието си спрямо третиноина и изотретиноина.

Последният може да се предписва само по лекарско предписание, а самият ретинол е наличен и сравнително ефективен за обща употреба при кожни проблеми. Средната сила на действие предполага, че ще има по-малко странични ефекти, а рисковете от кожно дразнене също са намалени. За домашна употреба това е удобен и безопасен вариант.

Каква доза може да се използва за ретинол при лечение на акне по кожата

Кремът, гелът или серумът без рецепта може да съдържа 0,25-1,5 процента ретинол. Освен това ефективността на действието зависи и от типа кожа.

При чувствителна дерма се препоръчва използването на продукта в минимални количества, а ако няма странични ефекти, можете да увеличите дозата.

❗ Важно е да запомните, че продуктите против стареене, съдържащи ретинол, не винаги или само в редки случаи могат да помогнат за лечение на акне. Важно е да не комбинирате продукти с масла или аромати, които може да влошат състоянието на дермата.

Сред предлаганите за закупуване в аптеките и онлайн магазините продукти, съдържащи ретинол за лечение на акне и белези, могат да се разграничат следните:

▪ Серум с ретинол 1% в сквалан – The Ordinary Retinol 1%;

▪ First Aid Beauty FAB Skin Lab Retinol Serum – серум с ретинол;

▪ iS CLINICAL Pro-Heal Serum Advance +;

▪ CeraVe Retinol Repair Serum.

Първите два мога да се закупят от онлайн магазини в България, а другите да се поръчат от Амазон.

Как да използвате ретинол, за да се отървете от акнето

Ако за първи път използвате лекарство с ретинол, трябва внимателно да прочетете инструкциите и да следвате препоръките. Важно е кожата да се адаптира към новия компонент, затова започнете да го използвате постепенно, с минималната доза. След първото приложение може да се появи дразнене или зачервяване, това е нормална реакция, тъй като епидермисът трябва да свикне с нея.

На първия етап е по-добре да добавите продукт с ретинол към ежедневната си грижа за кожата, като го използвате веднъж седмично. При липса на странични ефекти можете да увеличите броя на приложенията.

За да сведете до минимум дразненето, трябва да измиете лицето си и да изчакате половин час, след което да нанесете ретинол.

❗ Препоръчва се мазилата с ретинол (кремове и серуми) да се използват преди лягане, тъй като когато кожата влезе в контакт със слънцето през деня, чувствителността може да се увеличи. Преди да излезете, важно е да се погрижите за защитата на лицето си със специален слънце защитен крем.

Ретинолът не е подходящ за ежедневна употреба, в противен случай ефективността на лечението на акне просто ще изчезне. По-добре е да се ограничите до два-три пъти седмично. Когато акнето изчезне, е важно да не спирате лечението, а да продължите да прилагате крема или серума с ретинол още известно време.

Какви са страничните ефекти на ретинола

Ретинолът е естествена форма на витамин А, но това не изключва проявата на определени негативни ефекти върху кожата.

По-специално, говорим за това, че при използване на ретинол могат да възникнат следните нежелани реакции:

– сухота;
– зачервяване;
– пилинг, лющене;
– сърбеж;
– изгаряне;
– повишена чувствителност към слънцето;
– дразнене.

Тези признаци са уместни, когато започнете да използвате ретинол за първи път. Но, няколко седмици след адаптирането на кожата, те изчезват. Ако нежеланите реакции не отминат, трябва да намалите дозата или да използвате продукт с намалена концентрация на ретинол.

Ако човек има екзема, употребата на продукти с ретинол може да влоши състоянието му или да причини допълнителен обрив.

Ретинол не трябва да се приема по време на бременност, но първото нещо, което трябва да направите, е да се консултирате с Вашия лекар.

❗ При продължителна употреба на продукти на базата на ретинол това може да провокира допълнителни рискове. Много експерти обръщат внимание на факта, че това вещество може да увеличи до известна степен риска от развитие на рак. Досега изследванията по тази тема са много ограничени, но не и неоснователни.

Преди да използвате компонент за лечение на кожни заболявания, по-добре е да получите съвет от специалист и точна рецепта за това какви средства да използвате за решаване на текущия проблем.

Ретинолът добър ли е за други кожни проблеми?

В допълнение към факта, че ретинолът намалява появата на акне и пъпки, той се използва активно за следните цели:

▪ премахване на бръчки и фини линии;
▪ заздравяване на кожата след слънчево изгаряне;
▪ изглаждане на тена на кожата и решаване на проблема с нейния матов нюанс;
▪ лечение на мелазма;
▪ премахване на хиперпигментация;
▪ стесняване на порите;
▪ решение за проблеми с мазна кожа.

Ефектът от употребата на ретинол ще се наблюдава не по-рано от 2-3 месеца редовна употреба на крема или серума с ретинол.

Заключение

Ретинолът е активна съставка в кремове, серуми, мехлеми и гелове за справяне с проблеми, свързани със стареенето на кожата. Не всички хора знаят как правилно да го използват за лечение на акне и да се отърват от белезите. Микроелементът може да действа повърхностно или да проникне дълбоко в кожата, като почиства порите й, елиминира белези, благоприятства тонуса и текстурата на дермата.

Когато използвате ретинол за първи път, е важно да сте наясно със страничните ефекти и да започнете с най-ниската доза. За успешна и безопасна употреба се препоръчва първо да се консултирате с дерматолог.

Източници: www.uwhealth.org, www.ncbi.nlm.nih.gov, pdxscholar.library.pdx.edu, link.springer.com, www.safecosmetics.org

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *