ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Хистологично изследване: кога се предписва, как се извършва и какво показва

Хистологично изследване на биопсичен материал е един от основните методи за лабораторна диагностика на неоплазми

Това е изключително точно изследване, което позволява да се оцени състоянието и структурата на клетките, да се постави правилна диагноза и да се наблюдава ефективността на терапията.

Какво е хистологично изследване

Хистологичното изследване е изследване на клетки от биопсия (проба от засегната тъкан) под микроскоп. Звучи достатъчно просто, но всъщност този метод е доста сложен, тъй като включва различни технологии за обработка на биоматериалите и различни методи за микроскопия.

Биоматериал за хистологично изследване могат да бъдат проби от различни тъкани – кожа, лигавици, мускули. Понякога и намазка се подлага на хистологично изследване – епителни клетки, взети със специална мека четка.

Интересен факт: Първите стъпки в развитието на хистологията са направени от лекари от древността и средновековието. Много внимание беше отделено на изследването на тъканите от такива светила на медицината от миналото като Авицена и Везалий. Изучаването на тъканите на клетъчно ниво обаче става възможно едва през 17-ти век, след като е изобретен първият микроскоп.

Методи за анализ

Методите за хистологично изследване се различават от метода на микроскопия. Изборът обикновено се определя от целите на изследването: дали е необходимо качествено или количествено определяне, идентифициране на химичния състав или външни патологии на структурите.

Сред използваните подходи могат да се разграничат следните методи за микроскопия:

▪ Светлинна – пропускане във видимата част на спектъра.

▪ Фазов контраст, който позволява да се изследват клетките без оцветяване. Разновидност на този метод е микроскопията с тъмно поле.

▪ Интерференционна микроскопия, която предоставя възможност да се определи концентрацията на вещество в клетката и да се извършват количествени морфологични измервания.

▪ Поляризация, която позволява да се определи естеството на подреждането на молекулите в клетката.

▪ Луминесцентна (флуоресцентна) микроспкопия, при която клетките са оцветени със специални багрила, които ги карат да светят във флуоресцентна светлина.

▪ Ултравиолетова – транслуценция в ултравиолетовата част на спектъра.

▪ Електронни, при които за предаване не се използва светлина, а насочен лъч от електрони.

▪ Авторадиографията е изследване, включващо използването на изотопи, което позволява да се оцени скоростта на метаболитните процеси в клетката.

▪ Цитоспектрофотометрията е изследване на химичния състав на клетката.

Показания за назначаване на хистологично изследване

Кога е показано хистологичното изследване? Този диагностичен метод се използва в много области на медицината. Той е особено ценен при изследване на неоплазми – позволява да се определи тяхната природа (доброкачествена или злокачествена), скоростта на растеж и ефективността на терапията. Хистологичните изследвания намират широко приложение в отрасли на медицината като гастроентерология, оториноларингология, гинекология, урология, хематология, пулмология, нефрология и др.

Задължително се предписва хистологично изследване при съмнение за тумор, както и за определяне стадия на процеса. Извършва се преди назначаването на противотуморна терапия и по време на лечението, за да се следи нейната ефективност (и, ако е необходимо, да се коригира).

На практика няма противопоказания за метода – основното е да може да се вземе биопсия. Ограниченията за хистологично изследване могат да включват нарушения на кървенето и алергии към анестетици (тези фактори няма да позволят биопсия), тромбоцитопения, риск от аборт, ако изследването се провежда при жена, която очаква дете, както и някои заболявания, по-специално , сърдечна недостатъчност.

Как се извършва хистологично изследване: етапи на процедурата

Хистологичното изследване е разделено на няколко етапа.

Подготовка за изследване

Зависи от метода и локализацията на мястото за вземане на биопсия. Обикновено тази процедура се извършва сутрин. Препоръчително е да се прави на празен стомах, тъй като често биопсията включва локална анестезия или седация. Следователно, последното хранене трябва да се извърши 8 часа преди процедурата или по-рано.

Вземане на материал за хистологично изследване (биопсия)

Вземането на биопсия може да се извърши по различни начини.

▪ По време на хирургична операция (наречена инцизионна биопсия ), лекарят взема проба от засегнатата тъкан.

▪ Биопсията с щипка е събирането на парче материал със специални щипци, които често се поставят ендоскопски.

▪ Пункционната биопсия включва вземане на материал с дебела игла. В много случаи се използва за получаване на проба от клетки от черния дроб и простатата.

▪ Аспирационна биопсия – взема се тъканна проба чрез засмукване с малка тръба. Този метод се използва за биопсия на миома, възли на щитовидната жлеза и др.

▪ Ексцизионната биопсия е хирургично отстраняване на засегнати органи и тъкани и последващото им изследване.

▪ Трепанова биопсия се използва за събиране на течности от костната тъкан.

▪ Кюретажът е изстъргване на малко количество тъкан от кухина с помощта на специална лъжица за кюрета с остри ръбове.

▪ Намазката е съвкупност от клетки от лигавиците и се взима с тънка четка, подобна на четка за спирала за очи.

Вземането на биопсия е безопасна процедура, която се извършва под ултразвуково наблюдение и няма риск от увреждане на органите.

Материални изследвания

В съвременната медицина се използват два метода за хистологично изследване.

По обичайния начин получената биопсия се третира с фиксатор, който не позволява да се разпадне под въздействието на ензими, и се уплътнява чрез изливане на парафин. След това полученият препарат се нарязва с микротом на „филии“ с дебелина не повече от 8 микрона и се оцветява. След това се изследва под микроскоп и се прави заключение. Обикновено резултатите са готови за 7-10 дни. Най-дълго е да се изчакат резултатите от биопсията на костна тъкан – около 2 седмици.

Понякога обаче резултатите от хистологичното изследване са необходими на лекаря незабавно, в рамките на един час – например по време на операция, когато възниква въпросът за незабавно отстраняване или запазване на орган. В този случай се използва ускорен метод за хистологично изследване, при който биопсичната проба се замразява, изрязва се с микротом и веднага се извършва микроскопия. Проучването отнема само час или по-малко.

Забележка: Често за хистологично изследване се взема биопсична проба, разположена на границата на здрави и засегнати области.

Какво показва хистологичното изследване: принципи за интерпретиране на резултатите

Хистологичното изследване е много точен метод за лабораторна диагностика. Грешките са изключително редки и се дължат главно на нарушение на технологията при вземане на проби от биоматериал.

Как да дешифрираме резултатите от хистологичното изследване? Струва си да се спомене веднага, че резултатът, който се дава на пациента, е медицински документ и само лекар може да го тълкува. Предоставя се само обща информация за този документ. Не се опитвайте да се самодиагностицирате на негова основа и още повече да си предписвате лечение.

Формата на резултатите от хистологичното изследване винаги посочва името на пациента и неговите данни, датата и мястото на вземане на проби от биоматериала, вида на изследваната тъкан, метода на изследване, както и разтворите и препаратите, използвани по време на подготовката на тъканната проба.

Пациентите често са загрижени за обема на заключението на хистологичното изследване. Обикновено заключението изброява огромен брой имена на тъкани, но това не означава, че изследването е открило много патологии. Според правилата на заключението специалистът описва най-общо всички видове тъкани, открити в биопсията, дори и да са напълно здрави.

Всеки вид тъкан се оценява по няколко параметъра – цвят, консистенция и плътност, наличие на изменения, които не се вписват в нормата (като покълване, омекотяване и др.).

Хистологичното изследване изисква най-стриктно спазване на технологията за вземане на биопсична проба, нейното опаковане и транспортиране. Това е особено важно, ако транспортирането на биоматериала от мястото за вземане на проби до лабораторията ще бъде дълго. Затова е желателно вземането на проби и изследването на материала да става на едно и също място (при възможност), в лаборатория, оборудвана с най-съвременна апаратура.

Източник: www.verywellhealth.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *