Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да се предпазите от сенна хрема?

Сезонът на алергиите е на път. Това означава, че хората, страдащи от сенна хрема, ще се оплакват от запушен нос, суха кашлица и астматични пристъпи

сенна хрема
Полиноза е другото име, което лекарите използват, за да кажат на някой, че има сенна хрема.

Как да намалите тежестта на симптомите при сенна хрема?

„Маските, с които всички вече сме свикнали, ще помогнат и за облекчаване симптомите на алергия по време на разходки на открито през периода на цъфтеж“, казва терапевтът Татяна Тарадеева , „Те задържат алергените, но не могат да ви спасят напълно от тях. Затова през периода на цъфтеж все пак е по-добре да излезете на разходка рано сутрин или във влажно и дъждовно време, когато прашецът полепва по земята.

Татяна Тарадеева

Щом се приберете вкъщи, преоблечете се, вземете душ и изплакнете устата и очите.

Не отваряйте прозорците при сухо и ветровито време, слагайте мрежи против комари или ги покривайте с влажни завеси – това свежда до минимум количеството алергени в стаята. Също така е желателно ежедневно да се извършва мокро почистване в апартамента.

Особено внимание трябва да се обърне на храненето, дори и от онези хора, които нямат хранителни алергии

Някои храни могат да засилят реакцията към цветния прашец и заради това да се усложни състоянието при сенна хрема

Пациентите с алергия към прашец, произведен от пшеница, ечемик, овес и ръж не трябва да ядат тестени храни, хляб, колбаси, консерви, мед, бира, алкохол, квас, какао, ягоди, цитрусови плодове, соя, бобови растения, ядки, царевица, киселец.

Тези, които са алергични към цветен прашец, е необходимо да изключат мед, слънчогледови семки, горчица, майонеза, пъпеш, диня, тиквички, патладжан, домати, картофи, алкохол, зеленчуци, подправки, цитрусови плодове, банани, чесън, моркови, цвекло и спанак.

Ако сте алергични към дървесен прашец – мед, костилкови плодове, ябълки, круши, киви, ядки, моркови, билки, подправки, вина, алкохол, брезов сок, картофи, домати, краставици, лук.

Тази пролет всеки трябва да бъде по-внимателен към благосъстоянието си

Това се отнася дори и за онези, които преди това са издържали безпроблемно сезона на цъфтеж. През последните две години зачестиха случаите на пациенти, посещаващи лекар със симптоми на алергия след прекарана коронавирусна инфекция.

Лекарите се шегуват, че алергиите, в това число и сенната хрема, са като любовта – на тях са покорни всички възрасти

Може да се проявят както през първите, така и в последните месеци от живота, а много често и по средата. Сенната хрема или алергията е възможно да бъде причинена от стрес, инфекции, имунодефицитни състояния, тютюнопушене, прием на антибактериални лекарства.

Сенна хрема или настинка?

Преди да приемете неприятните симптоми – кашлица, хрема, драскане в гърлото и конюнктивит за алергия или сенна хрема, уверете се, че това не е тежък остър респираторен синдром или коронавирус.

Алергичните реакции често се маскират като симптоми на други заболявания.

Основната разлика между сезонните алергии и други заболявания е, че тези симптоми се появяват, когато излизате навън, и изчезват сами на закрито.

Друга особеност на алергичните симптоми е тяхната съвкупност и комбинираната им проява. Алергичният ринит обикновено е придружен от обилно водно течение от носа, често кихане, сърбеж, зачервяване и сълзене на очите. Ако сте притеснени от едно нещо – например само хрема, малко вероятно е това да е алергия.

Имунотерапия: по-рано е по-добре

По правило тези, които имат известен опит в алергиите, тоест са запознати с нея и са подложени на специална терапия, започват да приемат антихистамини предварително – често от началото на пролетта – и продължават до края на май, началото на юни. Всички назначения за тази подготвителна терапия, както и нужните лекарства, които трябва да помогнат, се назначават от лекар. Не трябва да си предписвате антихистамини сами – потенциалната вреда, без да се вземат предвид противопоказанията, може да бъде по-висока от ползите.

Други започват да се подготвят за сезона много рано и използват специфична имунотерапия. По правило курсовете се предлагат през есента, зимата и ранната пролет. Хората, които избират тази опция, рядко използват конвенционални антихистамини.

Терапията се нарича алергично-специфична имунотерапия. Тя включва цял списък от дейности, които се използват дълго време за премахване на алергичните прояви. Основава се на метода за постепенно въвеждане на провокиращ серум от конкретен алерген. Дозата се увеличава постепенно, за да се развие пристрастяване на организма. Така проблемът се отстранява. Този метод се основава на принципа на използване на микродози от патогена, както и подготовка на имунната система за приемане на чужд елемент. Курсът на лечение може да продължи месеци, а в някои случаи и години. Експертите оценяват успеха на тази техника на 90 процента.

Най-често алергично-специфична имунотерапия е подходяща при следните заболявания:

▪ сенна хрема;
▪ реакции с подчертан характер към космите на домашни животни;
▪ алергичен конюнктивит;
▪ уртикария и други.

Тези, които все още не са имали време да проведат алергично-специфична имунотерапия, но наистина искат да я направят, трябва да я планират за следващия сезон.

Първични алергии?

Случва се обаче алергия внезапно да се прояви при хора, които не са се сблъсквали преди това с подобен проблем. Тази ситуация се нарича новооткрита реакция или първична алергия. И тук също си струва да се подготвите предварително за „опасния“ сезон.

Източник: www.medcentre.com.ua

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *