ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Куркума за лечение на алергии – как помага и как да я използваме?

Използването на куркума против алергични реакции е лесно и ефикасно решение на проблема

куркума за лечение на алергии
Куркумата е широко използвана за лечебните ползи, които носи

Пристъпите на кихане, кашлица и запушен и раздразнен нос са често срещани през пролетния сезон и могат да бъдат доста досадни. Въпреки това, ще бъдете изненадани да разберете, че използването на куркума за лечение на алергии е доста ефективно и може да ви помогне да управлявате симптомите.

Куркумата съдържа куркумин, мощно противовъзпалително съединение, което помага за управление на алергичните реакции и минимизиране на възпалението. Докато лечението на алергии зависи от тежестта на вашето състояние, можете да разчитате на куркума за управление на леките симптоми. В тази статия разглеждаме по-дълбоко ефикасността на куркумата при алергии, как действа и начините за използването й.

 

Как действа куркумата при алергии?

 

  1. Жълтата подправка може да помогне за лечение на астматични алергии.

Куркуминът, полифенолният фитохимикал в куркумата, може да модулира имунната система и да ограничи освобождаването на хистамин (вещество, което предизвиква възпалителен отговор и сърбеж).

 

  1. Действа благоприятно за лечение на алергичен ринит

Куркуминът може да помогне за облекчаване на назалната конгестия, кихане и запушване, както и други симптоми на алергичен ринит. В проучване, проведено върху 241 участници с целогодишен алергичен ринит, е открито, че куркумата подобрява назалния въздушен поток.

 

  1. Помага за намаляване на сърбежа

Както локалните приложения, така и оралният прием на куркума са полезни за кожата. Подправката има силно изразени противовъзпалителни и антимикробни качества. Тя се използа за справяне с редица кожни състояния, включително акне, алопеция, атопичен дерматит, витилиго и псориазис.

 

Как да използваме куркума за лечение на алергии?

 

  1. Куркума на прах в ястията

Най-лесният начин да се възползвате от свойствата на подправката е като просто я добавяте в храната си. Куркуминът е мощен антиоксидант, има антиалергични свойства и инихибира освобождаването на хистамин.

Може да добавяте куркумата към къри, пържени картофи, салати и други.

 

  1. Чай от куркума

Комбинацията от мед и куркума ще помогне за облекчаване на кихане, хрема и други симптоми на алергичен ринит.

Ще са ви нужни:

  • ½ ч.л. куркума на прах
  • ½ ч.л. мед
  • 1 чаша вода

Приготвяне и консумация:

Загрейте водата, добаете чената лъжичка куркума, след което разбъркайте добре. Добавете и меда и бъркайте, докато се разтвори. Може да пиете чай от куркума по 2 пъти на ден.

 

  1. Смути с куркума, лимон, мед, червен пипер и банан

Това смути е чудеснен вариант за лечение на синусови алергии. Лимоновият сок съдържа витамин C, който болкира освобождаването на хистамин. Медът съдържа прополис, който е известен със способността си да засилва имунната система.

Ще са ви нужни:

  • 2 средни по големина парчета корен от куркума
  • 1 лимон
  • 1 ч.л. мед
  • Вода
  • Щипка лют червен пипер
  • Банан (по избор)

Приготвяне и консумация:

Блендирайте корена от куркума, докато не получите паста. Към него добавете прясно изцеден лимон, мед, лют червен пипер и вода. Блендирайте всичко заедно. За да подобрите вкуса може да добавите банан.

Консумирайте смутито по веднъж днено, когато пожелаете.

 

Рецепти за външно приложение:

 

  1. Сок от куркума с мед

Медът и куркумата имат противовъзпалителни свойства и ще успокоят засегнатата зона. Куркумата също така има силнен антибактериален ефект, което ще помогне в борбата с обривите.

Ще са ви нужни:

  • 1 ч.л. сок от куркума
  • 2 с.л. мед

Приготвяне и приложение:

Смесете сока и меда. Намажете засегнатите места и оставете сместа да действа половин час. Добре е да го правите по веднъж дневно преди къпане.

 

  1. Куркума със студена вода или мляко

Смесването на куркума със студена вода или мляко ще подейства успокояващо на засегнатото място. Противовъзпалителни качества на куркумата доъплнително ще успокоят кожната алергия

Ще са ви нужни:

  • ½ ч.л. куркума
  • Няколко капки студена вода или мляко

Приготвяне и приложение:

Смесете круркумата с водата или млякото, така че да се образува паста. Нанесете я върху проблемния участък и оставете да действа 20 минути. Отмийте сместа с топла вода и подсушете.

Източници:https://www.stylecraze.com; https://pixabay.com/

куркума за лечение на алергии
Куркума Форте – ограничава възпалителните процеси и алергичните реакции

куркума за лечение на алергии

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *