Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Здравна реформа: ще отпаднат ли личните лекари?

Предложението идва от „Продължаваме промяната” и е част от здравната реформа, която обмислят

личните лекари

Идеята е, след като бъде въведено електронното досие, пациентите сами да си избират при кой специалист да отидат на преглед. Пациентските организации и личните лекари обаче не приемат предложението позитивно.

Доц. Антон Тонев (председятелят на здравната комисия) разясни пред Bulgaria ON AIR, че не става дума за отстраняване на личните лекари.

„Личните лекари ще продължат да работят със същите пациенти и по същия начин. Това, което предлагаме е подобряване на работата и заплащенто им”, категоричен е доцентът.

Целта е пациентите да са свободни да отидат при всеки специалист по обща медицина в страната. От своя страна специалистът, който решат да посетят, ще има достъп до пълното им здравно досие.

„Задължителна част от реформата е въвеждането на екектронно здравеопазване и досие. За да го постигнем ще са необходими няколко месеца. Очакваме това да се случи в края на годината. Разполагаме с време да разясним и да аргументираме идеите си”, пояснява доц. Тонев.

Личният лекар д-р Добринка Радоева се изказа в подкрепа на електронното досие, но не и за отпадането на джипитата.

„Не си представям, че личните лекари може да отпаднат. Те са координатори, които насочват пациентите. На първо място ние си познаваме по-голямата част от пациентите от години. Хората идват, ние преценяваме и ги изпращаме при специалист, който да направи нужните изследвания и да се постави диагноза”, изтъква лекарката.

Предложението за тази промяна бе дадено по време на дискусия за „Кадровия дефицит в здравната систитема – последици и нужда от промени”

 

От сега нататък ще се издават електронни направления за всички медико-диагностични дейности

 

Личните лекари и специалистите от извънболнична помощ ще имат възможността да издават електронни направления. Те напълно заместват хартиените, които се използваха до сега.

От „Информационно обслужване” АД са внедрили над 900 различни кода за различните видове изследвания и модулът за издаване на електронни направления ръботи с пълната си функционалност.

Новата система позволява на лабораториите да изпращат директно изследванията в НЗИС и се записват в електронното досие на пациента.

Целта на електронните направляния е да спестят време и разходи на пациентите, лекарите и лабораториите и да се повиши качеството на медицинските услуги.

Източници: https://www.dnes.bg; https://www.bgonair.bg; https://dariknews.bg; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *