Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

6 домашни лека с чесън: от брадавици до високо кръвно

Използването на чесън с лечебни цели е много популярно и действието му е доказано многократно

домашни лекове с чесън
Чесънът е широкоизползван в народната медицина

Домашните лекове с чесън се използват от векове. Подправката произхожда от Централна Азия и е известна с безбройните си полезни свойства и терапевтични ползи. От незапомнени времена хората използват чесъна за лечение и предотвратяване на редица заболявания.

Всъщност множество проучвания доказват, че чесънът е сред най-лечебните растения. Той е естествено антибактериално и антисептично средство благодарение на виското съдържание на полезни вещества.

В чесъна се съдържат още:

Доказано е, че той е особено ефективен срещу редица бактерии, включително стафилококи, стрептококи и салмонела. Освен това е чудесно средство за справяне с гъбички. В допълнение чесънът подсилва имунната система, като стимулира производството на бели кръвни клетки.

 

6 болежки, които може да лекувате с чесън у дома:

 

  1. Грип

Яденето на 1-2 скилидки чесън дневно ще ви предпази от сезонния грип. Освен това ще ви помогне да се излекувате, ако вече сте се заразили.

В състава на чесъна влиза химично съединение, наречено алицин. Алицинът е много ефективен при борба с вируси и бактерии.
Хапването на 1-2 скилидки е напълно достатъчно да си набавите нужните количества алицин, за да преодолеете болестта по-бързо.

 

  1. Разширени вени

Чесънът може да бъде силен съюзник в борбата с разширените вени. За да се възползвате максимално, ще е нужно да приготвите мехлем, с който да се намажете директно върху засегнатата област.

Нужни съставки:

  • 6 скилидки чесън
  • 3 с.л. зехтин
  • 1/2 прясно изцеден лимон

Приготвяне и приложение:

Нарежете чесъна на ситно и го смесете със зехтина и лимоновия сок в стъклен съд с капак. Оставете сместа да престои 12 часа.

Нанесете мехлема върху засегнатата зона с кръгови движения. Тази смес ще подобри кръвообращението и ще ограничи възпалителния процес в областта.

 

  1. Кашлица

Чесънът е натурален антибиотик, който може да помогне при различни видове респираторни проблеми. Трябва обаче да знаете как да го използвате. Тук ще ви запознаем с рецепта за домашен сироп за кашлица. Имайте предвид, че трябва да го консумирате, докато е още пресен, защото бързо губи лечебните си качества.

Нужни съставки:

  • 1 предварително сварена глава чесън
  • 3 с.л. мед
  • 3 с.л. зехтин

Приготвяне и приложение:

Смачкайте или нарежете сварения чесън. След това го смесете с меда и зехтина. Когато готвите чесъна, го правете на 60 градуса, тъй като на по-висока температура той губи част от свойствата си.

Яжте по 2 с.л. от получения сироп. Той ще облекчи състоянието ви, тъй като размеква слузта в бронхите и улеснява нейното изхвърляне.

 

  1. Високо кръвно

Чесънът е много богат на калий, който намалява излишните нива на натрий и има диуретично действие, което го прави идеален за понижаване на кръвното. Той помага също и за отстраняването на ненужни течности, които тялото задържа. Рецептата не се препоръчва за диабетици, тъй като съдържа много захар.

Нужни съставки:

  • 2 настъргани скилидки чесън
  • ½ чаена чаша захар
  • 1 чаша вода

Приготвяне и приложение:

Разбъркайте настъргания чесън първо със захарта и добавяйте бавно водата, докато бъркате. Трябва да се получи смес, подобна на сироп.

Консумирайте по 2 супени лъжици на ден за понижаване на кръвното.

 

  1. За премахване на брадавици

Чесънът има антивирусни компоненти, които помагат при брадавици, причинени от човешкия папиломен вирус.

Ще са ви нужни:

  • 1 скилидка чесън
  • 1 превръзка

Приготвяне и приложение:

Смачкайте чесъна на паста и го нанесете директно върху брадавицата. Покрийте намазаната област с превръзка и я оставете през целята нощ. На следващата сутрин свалете превръзката и изплакнете с вода. Повтаряйте процеса всеки ден, докато брадавицата изчезне.

 

  1. Болки в костите и ставите

Чесънът е много полезен за хора, страдащи от артрит, тъй като съдържа големи количества сяра. Ароматната подправка помага за облекчаване на болките и възпалението, тъй като има антиревматични свойства.

Нужни съставки:

  • 2 скилидки чесън
  • 2 с.л. синапено семе

Приготвяне и приложение:

Първо, запържете скилидките чесън, докато ги разбърквате със синапеното семе. Когато почернеят, изключете котлона. Оставете сосът, който са пуснали, да се охлади и с него масажирайте болезненото място. Оставете маслото да действа поне 3 часа, след което изплакнете с вода. Нанасяйте 2 пъти на ден и ще усетите бързо облекчение.

Източници: https://steptohealth.com; https://pixabay.com/

рецепти с чесън
Масло от чесън – при настинка и грип, за здрава сърдечно-съдова система и проблеми с кръвното

чесън при високо кръвно

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *