Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Признаци на дефицит на витамин А, които могат да се видят по кожата

Според британското издание Express, цитирайки д-р Джил Дженкинс, дефицитът на витамин А може да се прояви върху човешката кожа

витамин А

Витамин А е необходим на тялото за укрепване на имунната система, защита на зрението при слаба светлина и поддържане на здрава кожа. Следователно, последното може да действа като ясен индикатор, че нещо не е наред.

Д-р Джил Дженкинс

Затова, ако кожата започне да изсъхва, раните не заздравяват добре и акнето буквално избухва, струва си да се изследвате за дефицит на витамин А. Д-р Дженкинс отбелязва, че приемът на витамин А е спаднал с 6,8 mcg на ден през последните 20 години. А той е необходим за метаболизма на желязото, поддържайки здрави лигавици, кожа и зрение.

В допълнение към кожните прояви при дефицит на витамин А, може да има и признаци на липсата му, като:

– сухота в очите;
– инфекции на гърлото и гръдния кош;
– проблеми със зачеването;
косопад.

Витамин А се намира в постното червено месо, месо от птици, риба, млечни продукти, както и повечето плодове, зеленчуци и други растителни продукти. Съответно, за да се възстанови балансът, е необходимо да се спазва балансирана диета. Например, препоръчително е да включите в ежедневната си диета поне 5 порции различни плодове и зеленчуци на ден. Също така, не забравяйте за протеиновите храни. Но от ястия като торти, сладкиши, сладолед и т.н. трябва да се откаже възможно най-скоро.

Витамин А е едни от трите основни витамина, от които се нуждаем в началото на пролетта

В кои продукти да търсим необходимите витамини?

Юлия Чехонина

Юлия Чехонина, старши научен сътрудник в катедрата по рехабилитационна диетотерапия в клиниката на Федералния изследователски център по хранене и биотехнологии, диетолог, кандидат на медицинските науки, дава повече информация по темата.

Витамин С: кисело зеле, туршии и замразени плодове

Витамин С е необходим за имунитета, кръвоносните съдове, поддържането на младостта и еластичността на кожата. През зимния сезон и в началото на пролетта, обикновено има недостиг в диетата, тъй като все още няма сезонни пресни зеленчуци и плодове. А в цитрусите няма много витамин С: обикновено вносните плодове се берат, когато все още не са достигнали степен на зрялост и затова съдържат малко „аскорбинова киселина“. Освен това по време на съхранение и транспортиране те губят и витамин С.

Затова често се предпочитат туршиите и киселото зеле като салата, вместо пресни краставици и домати. За запълване на дневната нужда от витамин С е достатъчно всеки ден да ядете 150-200 грама кисело зеле. Киселото зеле съдържа и пребиотични компоненти – диетични фибри, млечна киселина. Всичко това създава благоприятна среда в червата и подпомага имунната система.

Отличен източник на витамин С са замразените плодове. Например, червен и черен касис. Ако са правилно размразени, тогава загубата на витамин С ще бъде минимална. В 100 г пресен касис има три дневни норми на витамин С. В размразените със сигурност ще остане поне една.

След като извадите плодовете от фризера, трябва да ги приберете в хладилник, за да се размразят постепенно. Или да ги оставите на стайна температура. След това могат да се добавят към извара, кисело мляко, да се консумират като десерт. Или да си направите плодови напитки, но без да се стига до кипене, а само леко да започне да бълбука водата. След като ги махнете от огъня, оставете ги да се настояват по-дълго – поне една нощ на хладно място.

Освен витамини, горските плодове са богати на антиоксиданти. Това са пигментите, които им придават така характерния тъмнолилав цвят. Антиоксидантите предпазват клетките ни от преждевременно стареене.

Витамин А: яжте моркови, салата айсберг, спанак и сушени кайсии

Между два сезона тялото наистина се нуждае от мастноразтворими витамини, по-специално витамин А. Той помага за поддържане доброто състояние на кожата и имунитета. Прекурсорите на витамин А, каротеноидите, са в изобилие в тиквата и райската ябълка.

Но няма да е достатъчно да си набавите този важен витамин само от плодовете и зеленчуците. Затова се хапва от време на време черен дроб – от риба или свински. Витамин А в 100 грана черен дроб от треска е 4 пъти повече от препоръчителния дневен прием. Следователно са достатъчни дори и 25 грама на ден.

Витамини от група В: научете се как се готви телешки черен дроб

Витамини от група В ще помогнат за успокояване на нервите, възстановяване на кожата и стимулиране на умствената дейност. Повечето от витамините от група В са в телешкия черен дроб. Този продукт всъщност е витаминна бомба, тъй като съдържанието на някои витамини от група В в него достига 100% от препоръчителния дневен прием. А витамин В12 – няколко дневни норми само в 100 грама от този продукт.

Източник: www.express.co.uk, kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *