Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво се крие зад усещането „буца в гърлото“?

Усещането за буца в гърлото е познато на мнозина. Често обаче се пренебрегва, тъй като минава бързо. Безобидно ли е едно такова състояние?

буца в гърлото
„Буца в гърлото е усещане за натиск или чуждо тяло в ларинкса. На човек може да му се струва, че в гърлото е останало парче храна. Понякога това неприятно усещане е придружено от сухота в устата и възпалено гърло. Освен това има кашлица или липса на въздух “, казва Наталия Слюняева, гастроентеролог в Клиничния диагностичен център „Medicenter“, Москва.

Наталия Слюняева

Според статистиката един на всеки трима души изпитва такова разстройство. Смята се, че симптомът „буца в гърлото“ не е опасен, тъй като по-често има физиологични причини, които не са свързани с наличието на болест. Случва се обаче по този начин тялото да сигнализира, че е възникнала неизправност в работата му или е започнало развитието на сериозна патология, отбелязва гастроентероложката.

„Най-честата причина за този симптом е нервно напрежение. Често усещането за буца в гърлото се появява в резултат на силен страх, стрес, вълнение или превъзбуда. Но също така се случва, че такова усещане е причинено от соматични нарушения в тялото“, казва гастроентероложката Слюняева.

Причини, поради които човек може да има усещането за буца в гърлото:

• възпаление на орофаринкса, аденоиди;
• доброкачествени и злокачествени образувания в ларинкса;
• наличие на чужд предмет в гърлото;
• патологии на щитовидната жлеза, при които увеличените възли на жлезата притискат гърлото и предотвратяват нормалното преглъщане и дишане;
• патология в гръбначния стълб в областта на шията, нарушения на инервацията на определена част от шията;
• заболявания на стомашно-чревния тракт, особено патологията на хранопровода, стомашни язви;
• затлъстяване;
• алергични реакции;
• паразити, които снасят яйца в областта на гърлото, и които се възприемат като чужд предмет;
• страничен ефект на някои лекарства.

Кога „буцата“ в гърлото трябва да ни притеснява?

„Привидно безобидна буца в гърлото всъщност може да се окаже доста опасен симптом – всичко зависи от патологията, която е причина за такова усещане. Например, възпалението на орофаринкса винаги е придружено от оток, който може да причини дихателна недостатъчност. Патологиите на стомашно-чревния тракт причиняват рефлуксен езофагит – рефлукс на стомашно съдържимо в хранопровода. В този случай е възможна аспирация на солна киселина от стомаха или хранителни частици, което е опасно, тъй като причинява задух и задушаване. В случай на алергична реакция има вероятност от развитие на дихателна недостатъчност, а такива остри реакции като оток на Квинке са доста способни да доведат до смърт “, обяснява Наталия Слюняева.

Не трябва да оставяте чувството за буца в гърлото без надзор, да се самодиагностицирате или да се самолеквате – ако се появи, консултирате се с лекар, за да разберете причините за този неприятен симптом, предупреждава лекарката.

Как се лекува?

За да разбере причините, лекарят ще предпише общ кръвен тест, който ще идентифицира или изключи възпалителен процес, алергични реакции и хелминтната инвазия (паразити). Извършва се изследване на щитовидната жлеза, включващо ехография, биопсия и анализ за хормонални нива, както и цялостен УНГ преглед.

За диагностициране на различни патологии на хранопровода и стомаха се предписва фиброгастроскопия, за откриване на остеохондроза – рентгенова снимка на органи в различни проекции и ЯМР, казва специалистката.

„Тактиката на лечение зависи от причината за буца в гърлото. Ако е причинена от нервно напрежение, специалистите могат да препоръчат естествени успокоителни като мента, глог и валериана. В други случаи лечението е насочено към елиминиране на основното заболяване. В такива случаи режимът на лечение се предписва от специалист“, отбелязва Наталия Слюняева.

Ендокринолозите се занимават с лечение на заболявания на щитовидната жлеза. Ако проблемът е свързан с йоден дефицит, се предписват йодсъдържащи лекарства. В други случаи може да се наложи комплексна хормонална терапия.

Ако причината за кома в гърлото е остеохондроза, тогава на пациента се предписват физиотерапевтични упражнения, масаж, физиотерапия, рефлексотерапия, мануално и лазерно лечение.

Ако буцата в гърлото е причинена от заболяване на хранопровода или стомаха, диетата играе решаваща роля в лечението. За да се премахне рефлукса, лекарите съветват да се яде не по-късно от два до три часа преди лягане, като се изключват кафето, шоколадът и газираните напитки от диетата. Понякога са необходими лекарства за понижаване на киселинността на стомаха. В редки случаи, например при херния на хранопровода, може да се наложи операция.

Ако се открие злокачествен тумор, лечението се извършва от онколог.

Предотвратяване

„Тъй като причините за буца в гърлото са разнообразни, профилактиката е насочена и към поддържане на здравето на редица телесни системи. Водете здравословен начин на живот, откажете се от лошите навици, бъдете по-малко нервни – тези универсални препоръки ще ви помогнат да не се сблъскате с усещането за буца в гърлото. Необходимо е своевременно да лекувате заболявания на гърлото и назофаринкса, както и да се грижите за гласните струни – не им позволявайте да се пренапрягат по време на дълги разговори. Опитайте се да не повишавате глас, особено в студено време, и използвайте по-често овлажнители. Важно е да не се предизвикат заболявания, свързани с храносмилането, редовно да проверявате щитовидната жлеза. Направете необходимото да нормализирате телесното тегло, да следите правилната стойка и да избягвате тежките физически натоварвания “, обобщава Наталия Слюняева.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *