Животът е какъвто си го направим!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Когато не можем да се справим с негативните емоции, те стават господари на живота ни. Как се случва това? Емоциите преобла­дават над разума и започват да управляват действията на човека, да формират отношението му към живота като постоянна борба (открит гняв, агресия). Или кога­то човек е постоянно депресиран и разтревожен (тъга, депресия), преобладава песимистичното възприемане на всичко. Тези хора обвиняват другите за своите неуспехи, стечението на обстоятелствата, самия живот. Така постепенно формираме в себе си хронично стресово разстройство, за което ще трябва да плащаме с много заболявания.

КАК ДЕЙСТВА МЕХАНИЗМЪТ НА СТРЕСА?

• Първа фаза – тревога, кога­то организмът активира всички свои ресурси за борба и защита срещу външните „врагове“. Това състояние на силен стрес се от­разява на лимбичната система на мозъка. Тя изпраща сигнал до мозъчния център – хипотапамуса, а той заповядва да се премине към авариен режим, в който орга­низмът не може да работи дълго време. И тогава започва верижна реакция: нарушения в обменните биохимични процеси, драстично повишаване нивата на хормоните на стреса – адренапиновата и глюкокортикоидната група. Увеличава се количеството на глюкозата в кръвта, ускорява се сърцебиенето, повишава се кръвното налягане, дишането става твърде учестено, усилва се мускулният тонус. Тяло­то се подготвя „или да атакува“, или „да бяга“.

• Втора фаза – адаптиране към стреса, когато организмът работи на максималните си въз­можности. По това време имун­ната система на човека и цялото тяло са подложени на много голямо претоварване, което зна­чително намалява защитните механизми. Това състояние на повишена готовност за дейст­вие продължава известно време, докато има ресурси, а след това настъпва третата фаза – на из­тощение.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *