Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Извънредно: Зеленият сертификат отпада от 20 март!

От 20 март отпада изискването на зелен сертификат. Това оповести министър председaтелят на брифинг в сградата на Министерския съвет

зелен сертификат

„Kъм 20 март ще е възможно да прекратим всички ограничения в страната, произлизащи от зеленият сертификат и той да остане единствено действащ в еропейския регламент за пътуване!”

Това заяви министър председятелят Кирил Петков на извънреден брифинг в сградата на Министерския съвет.

„Ще продължим да мотивираме българите да се ваксинират. Ние трябва да вдигнем нивата на ваксинация, така че следващите вълни да бъдат все по-малки и с все по-малко влияние върху здравната ни система”, подчерта още премиерът.

 

Здравните власти ще премахнат зеления сертификат на три етапа до 20 март.

 

Ангел Кунчев разясни как точно ще се случи отпадането на зеления сертификат и от коя дата кои ограничения ще се разхлабват.

  • Първи етап: От 24 февруари няма да се изисква зелен сертификат за посетителите на заведения. За персонала изискването остава в сила.
  • Втори етап: От 5 март се отварят за посещение и други обществени дейности и услуги. Изискването за сертификат на персонала на зведенията остава в сила. Присъствените и групови занятия с деца ще могат да се провеждат без ограничения, като се спазват изискванията за дезинфекция и социална дистанция.
  • Трети етап: От 20 март посещенията, дейностите и услугите ще стават без ограничения и без изискване на зелен сертификат. От тази дата зеленият сертификат ще се изисква само за пътуване в чужбина.

Главният държавен здравен инспектор подчерта също, че изискването за носене на маски ще отпадне възможно най-късно, тъй като маските са сред основните ни средства за защита на места, на които има големи струпвания на хора.

„В никакъв случай не бихме искали да бъдем разбрани погрешно, че с постепенното облекчаване на мерките на територията на страната, би следвало да означава, че не си заслужава да се ваксинираме. Напротив, заслужава си! Това го показва статистиката от болничните лечебни заведения. 90% от тези, които губят битката с ковид или имат усложнения, не са били ваксинирани. Числата в това отношение са категорични.”, това заяви проф. Анна Сербезова, министър на здравеопазването.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *