Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Здравословна рецепта с броколи за укрепване на организма

Броколи: богати на витамини и биоактивни съединения

Броколите са много богати на хранителни вещества. Този зеленчук има широк спектър витамини, фибри и други биоактивни съединения, които укрепват организма и засилват вашата имунна система. Ето какво съдържат 100 г броколи:

Въглехидрати: 6 г

Протеин: 2, 5 г

Растителни мазнини: 0,3 г

Фибри: 2, 4 г

Витамини: С, А, К, В9

Калий

Фосфор

Селен

Този зеленчук има  високо съдържание на антиоксиданти

Антиоксидантите са молекули, които инхибират или неутрализират увреждането на клетките, причинено от свободните радикали. Това може да доведе до намаляване на възпалението и цялостен здравен защитен ефект. Броколите също така съдържат високи нива на глюкорафанин, съединение, което се преобразува в мощен антиоксидант по време на храносмилането. Ето защо броколите са подходящи за хора с проблеми с стомашно чревния тракт. Учените са на едно мнение, че честата консумация на броколи  намалява шанса да се разболеете от някои видове рак, свързани с храносмилателната система и стомаха.

Броколите заздравяват костите и ставите

Известно е, че много от хранителните вещества, които съдържат броколите поддържат костите ни здрави и могат да предотвратят заболявания свързани с тях.

Този зеленчук съдържа витамин К и калций. Те са от огромно значение за нашата костна система. Броколите  са богати и на витамин А и С, които са необходими за здравината на нашите кости и стави. Последни проучвания показват, че редовната консумация на броколи, може да предотврати появата на остеоартрит.

Редовната консумация на броколи предпазва кожата ни от увреждания от слънцето

Според последните проучвания ракът на кожата е един от най- разпространените в световен план. Това се дължи от части и на увредения озонов слой.

Изследванията показват, че биоактивните съединения в броколите могат да предпазят кожата ни от UV радиацията, която е един от основните причинители на рак на кожата.

Рецепта за здравословна салата с броколи и кускус

Продукти:

190 г кус кус

160 г зеленчуков бульон

1 портокал

1 консерва риба тон

2- 3 глави броколи

Балсамов оцет на вкус

1 чаена лъжица горчица

Пипер и сол на вкус

1 чаена лъжица мед

Белени лешници

Приготвяне:

Сварете зеленчуковия бульон с малко сол и сложете кускуса в отделен съд. Като бульона започне да кипи го изсипете в съда при кускуса и го покрийте за около 10 минути.

След това настържете портокаловата кора отгоре и разбъркайте всичко добре. В същото време нарежете броколите на малки парченца и ги задушете със зехтин екстра върджин за 3 -4 минути в тиган.

Смесете оцета, горчицата, меда, черния пипер в купа. След това изсипете сместа върху броколите и кускуса. Добавете и консервата от риба тон. Накрая добавете лешниците отгоре за украса. Можете също да замените лешниците с каквито ядки харесвате.

Източници: healthline/step to health/web md/pixa bay

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *