Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Да ям или да не ям? Как вреди на здравето агнешкото, телешкото и свинско месо

Колко и какво месо е безопасно да се яде? Какви заболявания причинява честата консумация на местни продукти?

месо

Трябвали да се изключат ястията с месо от диетата и защо? Отговори на тези и други въпроси, свързани с ползата и вредата от червеното месо, ще намерите в днешната статия.

Месото е една от най-важните храни в нашата диета. Някои го отказват, но все пак повечето хора го използват и то всеки ден. Жизненоважни за нас са протеините, които много често не консумираме достатъчно. А парчето месо е важен източник на животински протеини. В крайна сметка протеинът е строителен материал за клетките.

Нуждаем се от него на всяка възраст, а не само в детството, когато растем: клетките се обновяват непрекъснато през целия ни живот. Протеините са необходими за нормалното функциониране на хормоналната система: те пренасят кислород до клетките. Благодарение на протеините, ние се движим, те са необходими за здравето и добрата работа на мускулите, връзките и ставите.

Във всяко месо има витамини от група В, селен, цинк, желязо, фосфор. Всички тези вещества участват в метаболитните процеси, помагат за укрепване на имунната система, поддържат централната нервна система и са необходими за нормалното функциониране на мозъка.

Изследванията потвърждават ползите от консумацията на месни продукти, особено за жените в менопауза и по време на хормонални промени, като бременност например.

Така че ползите от доброто месо са неоспорими. Но има и обратна страна на монетата. Месото може да бъде вредно, не трябва да се яде всеки ден и в големи количества. Освен това, определени видове месо са противопоказани за някои хора.

Анна Ивашкевич, семеен терапевт, клиничен диетолог и психолог разказва за вредата, която може да причини месото, колко трябва да се консумира и кой е задължително да го изключи от менюто.

Не повече от 200 грама

Препоръчително е да не се консумира повече от 120-200 грама от готов продукт, тъй като това в крайна сметка може да повлияе на здравето като цяло, състоянието на стомаха, включително да предизвика гадене и тежест. И честотата на консумация е важна: всеки вид месо, било то говеждо, телешко, свинско или агнешко, е по-добре да се яде не повече от 3-4 пъти седмично.

Свинско месо

Свинското месо може да предизвика алергична реакция, която най-често се появява не толкова заради самия продукт, колкото заради добавките, с които са били хранени на животните. Същото се отнася и за преработените меса: те често съдържат подобрители на вкуса и соев протеин, които могат да причинят не само алергии, но и проблеми със стомашно-чревния тракт. Ето защо е важно внимателно да четете етикета.

Освен това свинското месо е много тлъсто, а също така съдържа екстрактивни вещества, пурини, от които се образува пикочна киселина, която е опасна за хора, страдащи от подагра или уролитиаза.

Овнешко и агнешко месо

Агнешката мазнина е най-устойчива и отнема най-дълго време за усвояване от организма. Освен това е опасна за хора със заболявания на сърдечно-съдовата система. Но агнешкото е по-подходящо за тези, които имат уролитиаза или подагра.

Говеждо и телешко месо

Препоръчително е да се използва телешко от хора с ниско ниво на желязо, но само ако е изпечено във фурна, а не на барбекю или скара (за да се избегне овъгляване). Същото важи и за свинското.

Методи за приготвяне

Топлинната обработка има силен ефект върху начина, по който ще реагира здравето: честата консумация на пържено червено месо може да провокира рак на хранопровода или стомаха. Най-добрите методи за готвене са печене във фурната, на пара и задушаване.

Яденето на преработени меса, като колбаси и полуфабрикати и т.н., увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. Това наскоро беше потвърдено отново от изследване на швейцарски учени. Поради високото съдържание на мазнини в състава на месото може да повлияе неблагоприятно на теглото. В рамките на американското проучване беше доказано, че честата консумация на червено месо увеличава общия прием на калории за деня средно със 700 kcal. Прекомерната консумация на червено месо може да повлияе на нивата на кръвната захар и да доведе до диабет тип II.

Месо от стари животни

Важно е не само какво месо от кое животно ядете, но и на колко години е било то. За по-добро усвояване избирайте месо от млади животни с по-ниско съдържание на мас. В месото на старите животни количеството наситени мастни киселини се увеличава няколко пъти. Наситените мазнини са вредни за кръвоносните съдове, повишават нивото на лошия холестерол в кръвта.

Полезните видове включват постни сортове телешко, свинско, говеждо, агнешко. Пуешко, заешко и пилешко месо се счита за по-малко вредно за консумация.

Пуешкото месо съдържа аминокиселини и витамини, а по съдържание на желязо превъзхожда говеждото. Пуйката практически не съдържа холестерол, а количеството фосфор я поставя наравно с рибните продукти (около 200 милиграма на 100 грама).

Източници: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, ncbi.nlm.nih.gov, kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *