Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Шиповете могат сериозно да увредят нервните окончания

Моля да поясните каква е разликата между невралгия и неврит?

Ирина Ангелова – Велико Търново

Невралгията е заболяване на сетивните и смесени нерви, при което липсват анатомични изменения в тях, а клинично се изявява с изтръпване и болки В крайниците. Невритът се свързва с възпалителна реакция на нерви, като при тях се от­криват структурни изменения, а клинично се наблюдават не само болки и изтръпвания, но и влошаване на сетивните и двигателните рефлекси и трофични прояви. Между невралгията и неврита, респективно невропатията, не съществува принципна морфологична разли­ка, тъй като продължително дразнене при невралгиите може да доведе до структурни болестни изменения, Включи­телно и до възпаления на нерва, коренчетата или съответните ганглии.

Най-голяма диагностична стойност за разграничаване на невралгията от неврита има стимулационната електромиография, с която могат де се доловят измененията в нервната проводимост още в начален стадий. Изследването е от групата на функционал­ните, не е агресивно, при него няма облъчване и болки. Това е и един от малкото диагностични методи, който може да даде прогноза за развитие на проце­сите или заболяванията..

ВНИМАНИЕ!

Полиневропатията представлява възпалително заболяване на Пери­ферната нервна система. При него могат да бъдат увредени коренче­тата на нерва непосредствено след излизането им от гръбначния мозък (радикулити), на нивото на големи­те нервни сплитания (плексити) или периферните нерви (неврити). При засягане на повече от един нерв се касае за палиневрит.

Най-често възпалението се причинява от вируси и локални инфекции. Болните от диабет и хронично употребяващите алкохол нерядко страдат от увреждане на периферните нерви.

Честа причина за уврежда­ме на коренчетата, непосредствено при излизането им от гръбначния мозък са шипове на отделни прешлени, прекарани счупвания В областта на гръб­нака, дискова херния и др.

В зависимост от място­то на засягането болните се оплакват от болки, които започват встрани от прешле­ните и се разпространяват към шията, гръдния кош, ръцете или краката. При засягане на повече нерви са налице болки – спонтанни и такива при натиск в областта на съответните нерви. Наблюдава се намалена чувствителност. Необходими­те в случай на полиневропатия функционални изследвания са ЕМГ (електромиография) и ЕНГ (електроневрография). Те да­ват информация за степента на увреждане на мускулите и нервните коренчета.

Лечението започва с прилагането на обезболяващи и противовъзпалителни. Ако липсва добър ефект, се при­лагат стероидни препарати. След преминаването на острия стадий се предписват лекар­ства, улесняваща нервното предаване и възстановяващи функцията на периферните нерви. Широко приложение има физиотерапията. Тя е различна в острия и хроничния стадий, затова трябва да се прилага от специалист-физиотерапевт. Особено добри резултати дава комбинирана­та лазерна и ултразвукова ме­тодика, провеждана по строго определена схема.

НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВАТ МАСАЖИ!

Колкото по-рано болните се консултират с невролог и започнат лечението, толкова по-голяма е Вероятността за­боляването да се ограничи или да се излекува напълно.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *