БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Спасете живот! Научете кои са признаците на всички видове инсулт и как може да си помогнете!

Апоплектичният удар – инсултът, е диагноза, която почти всеки е чувал и е наясно, че последиците от него са много тежки. Латинското название на инсулта – Insulto, в превод означава скачам. Той предизвиква загиване на мозъчна тъкан. Това, което всеки трябва да знае е, че няма абсолютно никакви варианти за лечение на инсулта вкъщи – спешно трябва да се търси помощ от лекарите. Инсултите не са еднакви.

Видове инсулти

Инсултите биват два основни вида: хеморагичен, който се получава след спукване на кръвоносни съдове в мозъка, което предизвиква кръвоизлив в мозъчните камери или под обвивката на мозъка. И исхемичен инсулт. Той се причинява от запушване на кръвоносните съдове в мозъка. Това запушване може да е причинено от тромбоза или емболия на съдовете. Исхемичният инсулт  поради тази причина се нарича също и мозъчен инфаркт.

Любопитна подробност е, че в превод от английски думата инсулт означава нараняване, обида на чувствата, на достойнството на човек. Сполетените от инсулт често се чувстват предадени от тялото си, често са обидени и сърдити.

При случаите на исхемичен инсулт се запушва артерия, по която достига кислорода до мозъка. Това запушване може да се получи при страдащите от високо кръвно налягане, а също и при атеросклероза, при тежка аритмия. Артерията не е скъсана, но заради спазъм или запушване от тромб кръвта не може да се циркулира по нея. Достъпът на глюкоза и кислород до определени участъци от мозъка се прекъсва.

Исхемичният инсулт според причинителите се дели на три подвида: емболичен, хемодинамичен и тромботичен.

инсулт мозък
Какво помага при инсулт?

Какво причинява продължителните спазми и исхемичния инсулт?

  • Стресът, който става все по-голям и разпространен проблем.
  • Резките колебания в атмосферното налягане. Поради това на застрашените от инсулт не се препоръчва да пътуват често и да сменят надморската височина с много различна, от тази, на която живеят.
  • Преумората от прекомерно много работа – трудът трябва да е в разумни норми.
  • Пушенето на цигари и приемането на алкохол – те постоянно заплашват с инсулт. По правило това са хора, страдащи от хипертония. За тях е важно да лекуват както високото кръвно налягане, така и да намалят до минимум тези пороци.
  • Затлъстяването и наднормените килограми също са ключова заплаха за инсулт и инфаркт.
  • Резките колебания в нивата на кръвната захар могат да причинят както високо кръвно налягане, така и инсулт. Следете новото на захарта си като превантивна мярка.

Исхемичният инсулт сполетява човека най-често или през нощта или пък рано сутрин. Случва се да се развива в продължение на няколко дни. Може да има и преходен характер – в началото да започне с така наречения микроинсулт.

Какви са симптомите на исхемичния инсулт?

  • Започва често с главоболие. Главоболието не винаги предвещава инсулт, но при исхемичен инсулт винаги се появява.
  • Задължително при хората, заплашени от инсулт, се появява и световъртеж.
  • Ако не сте пили алкохол, но залитате при ходене, това е тревожен сигнал. Също и ако залитате и след пиене.
  • Изтръпване или слабост на някои от крайниците или на всички.
  • Ако чувствате болка в сърцето, тя може да е предизвикана и от други проблеми, но също така от предстоящ инфаркт или инсулт.
  • Припадане.

Скоро след тези симптоми крайниците могат да се парализират от дясната или от лявата страна на тялото. Ако инсултът е поразил лявата половина на мозъка парализата се получава в десните крайници, ако е поразена дясната половина – левите.

При болните от инсулт има критични дни

При инсулт нещата могат рязко и внезапно да се променят. Това са така наречените от медиците критични дни или мигове. При тях постигнатият период на облекчение във всеки един момент могат да се превърне в критично състояние. Такива състояния медиците ги нарича критични.

Такъв критичен момент настъпва обикновено в първите от 3 до 6 часа от получаването на инсулта. Много е важно в този момент да оцените правилно ситуацията и веднага да потърсите лекарска помощ.

Има разлики в критичните моменти между исхемичния и хеморагичния инсулт

След причинения от кръвоизлив хеморагичен инсулт също ще има критични мигове, които са сериозна заплаха за живота на пострадалия. Исхемичният инсулт е малко по-малко опасен. Докато хеморагичният настъпва внезапно и остро и това може да е много критично. Внезапният кръвоизлив в мозъка обикновено се случва в светлата част на денонощието.

Симптомите за предстоящ инсулт хеморагичен внезапно се увеличават и могат да бъдат забелязани преди той да се случи, докато при исхемичния инсулт ситуацията е различна. Пристъпът може рязко да предизвика загуба на съзнанието, но това не е краят. Може да започнат повръщане, конвулсии, неконтролирано изпускане на урина. За околните това трябва да са сигнали да реагират по възможно най-бързия начин, само така има шанс ситуацията да бъде овладяна от медиците.

Какво се случва в мозъка през първите критични мигове?

Ако се спука церебралната артерия, последствията от това е обширен хематом. Той постепенно нараства и започва да притиска мозъка. Може да настъпи и внезапна смърт. Единствено спешното хирургично лечение може да намали риска от летален изход при хеморагичен инсулт.

При този тип инсулт е много трудно де се определят кои дни са най-критични. Най-големият риск може да продължи и няколко седмици. Медицинската статистика показва, че 85 на сто от смъртните случаи настъпват през първите две седмици от началото на кръвоизлива.

Кои са най-критичните периоди?

Невролозите са събрали статистическа информация, благодарение на която може да се прогнозира кои са най-застрашаващите живота периоди за пострадалите от инсулт пациенти. Установено е, че след настъпването на церебралната катастрофа най-опасните са първите два дни. Освен това рисковете се увеличават чувствително между 7-я и 10-я ден, а също и между 14-я и 21- ден от мозъчния удар. Така през първия ден рискът от фатален изход на пострадалия е 45,9 на сто, на седмия ден – 24,5 на сто, на четиринадесетия – 17,3 на сто, на двадесет и първия – 12,2 на сто.

Поради тези наблюдения на медиците още през 60-те години на миналия век Световната здравна организация (СЗО) е определила целия 21-дневен период за най-критичен за пациентите, пострадали от инсулт. По-нататък при добре подбрана и активна терапия, пациентът може да се възстанови.

Научете какви са симптомите за настъпващ инсулт

Спешно потърсете помощта на медиците, ако:

  • Рано сутрин ви боли главата.
  • Ако обикновените обезболяващи не премахват главоболието.
  • Ако за няколко минути имате смущения в зрението.
  • Ако почувствате внезапна слабост или внезапно ви изтръпнат краката и ръцете. Силно трябва да се разтревожите, ако това изтръпване се появява и изчезва – идва и си отива на вълни.
  • Ако имате смущение в зрението, когато си наклонявате главата на една страна или се обръщате – това е сигнал за сериозен проблем.
  • Ако ви се вие свят, чувствате се замаян и нестабилен без да има конкретна причина за това.
  • Ако за кратко получавате усещане за объркване.
  • Ако ушите ви бучат или пък чувате постоянен шум в тях. Ако слухът ви е в добро състояние по принцип, но през последните дни или часове чувате това – проблемът може да е сериозен.

Имайте пред вид, че нито един от посочените симптоми съвсем не е задължително да означава, че сте пред инсулт. Но задължително трябва да се консултирате с лекар, ако откриете у себе си 2-3 от тях.

Околните могат да разпознаят инсулта и така да спасят живота на човека. Помолете го:

  • При инсулт ъглите на устните се изкривяват, затова го накарайте да се усмихне.
  • Речта става несвързана – задайте му въпрос.
  • При инсулт човек не може да вдигне на еднаква височина ръцете си – накарайте го да ги вдигне.
  • Езикът се изкривява и пада настрани – накарайте го да се изплези.
  • Да затвори очи и да изпъне с дланите нагоре двете си ръце – едната от тях може да започне да пада.

Запомнете! Най-ефикасна е помощта през първите 3 до 6 часа от настъпването на инсулта. Не пропускайте този важен за живота прозорец за терапевтично въздействие! Запомнете: Болни, изпаднали в дълбока кома или са с нарушени жизнени функции, не бива да се транспортират.

инсулт видове
Възстановяване след инсулт

Как се лекуват пациентите, сполетени от инсулт?

Задължително в болница, обикновено го настаняват в неврологична клиника, която има зала за интензивно лечение. Лечението започва с инжектиране на медикамент, който подобрява кръвообращението в мозъка – най-често това са окситрал, кавинтон, еуфилин, нимодипин.

Или пък му се дава лекарство, което ускорява обмяната на веществата в мозъка – ноотропил, церобролизин, пирацетам, немодипин. Инжектират се медикаменти като клофелин, атенобе, аделфан, които вкарват в нормите кръвното налягане. А в някои случаи се прилага и хирургична намеса. Изписването от болницата не е краят на лечението – физиотерапията и физкултурата са част от него.

Болестта протича в три варианта – благоприятен, среден – на-често случващия се и неблагоприятен, който съвсем не се случва най-рядко. При благоприятния вариант пораженията върху болния от инсулта постепенно се възстановяват. При втория вариант се случват повторни удари и други мозъчни болести. При него лечението е доста продължително и невинаги възстановяването е пълно. Третият вариант е с летален край.

Възстановяване и рехабилитация след преживян инсулт

Много важни са първите дни и седмици след мозъчния удар. Особено важен е режимът. През първите 21 дни болният трябва да лежи. При добро развитие на възстановяването в началото на четвъртата седмица лекарите разрешават болния да сяда в леглото си. Може да става и да ходи на място от началото на петата седмица.

Обгрижващите пациента всеки ден трябва да правят оглед на кожата му. Ако открият по нея пукнатини, синини, почернели или побелели участъци, трябва леко да ги натиснат. Ако след отместване на ръката цветът се възстановява, това е знак, че раните от залежаването все още могат да се избегнат. Ако обаче не се възстановява – посъветвайте се с лекар какво да направите.

За да се избегне образуването на декубитални рани тялото на болния всеки ден трябва да се обтрива с камфоров спирт – леко затоплен. Освен това положението на лежащия трябва леко да се променя. Памперсите са наложителни. А краката и главата на болния трябва да се измиват в леглото му.

Ако болният получи запек, трябва да му се направи клизма. Зъбите на болния трябва също да се почистват – с разтвор от сода бикарбонат, 5 % разтвор от борна киселина и слаб разтвор на калиев перманганат. Секретите от очите също трябва да се почистват. Това се прави с марля, потопена в 3-процентов разтвор на борна киселина.

При запек направете клизма. Мийте зъбите на болния с памучен тампон и дезинфекционен разтвор от сода, слаб разтвор на калиев перманганат или 5% разтвор на борна киселина. За да махнете секретите от очите на болния ги обтривайте всеки ден със стерилен марлен тампон, намокрен в 3% топъл разтвор на борна киселина.

Физическите упражнение с болния трябва да започнат още в първите седмици след удара. Започва се с лек масаж. Посъветвайте се с лекуващия лекар какъв да бъде – точков или сегментиран масаж.

Хеморагичен инсулт

Хеморагичният инсулт се получава след разкъсване на кръвоносен съд. У нас той е популярен с израза кръвоизлив в мозъка. Това се случва, когато съдът не успява да издържи от вътрешната си страна значително повишеното кръвно налягане. Този вид инсулт се случва много често при силно напрегнат и проблемен ден. Симптомите и признаците на кръвоизлива в мозъка са:

  • По-силно от обикновеното главоболие.
  • Заради повишеното налягане и изтичането на кръв в мозъка болият започва да вижда в червен цвят предметите. Кръвоносните съдове в очите се напрягат.
  • Появява се гадене, нарушава се цялостното управление на функциите в тялото.
  • Главоболието и повръщането са следствия от посочените по-горе поражения.

Симптомите на хеморагичния инсулт се появяват внезапно и ескалират бързо. Нарушават се говорът, движенията, чувствителността, температурата, артериалното налягане се повишава, пулсът става рядък, напрегнат и стегнат, болният се чувства зашеметен, замаян. По челото му избива пот, към лицето му отива много кръв и накрая изгубва съзнание.

инсулт симптоми
Симптомите на хеморагичния инсулт се появяват внезапно

 

Дишането му става клокочещо, шумно, хрипкаво, кръвоносните съдове по шията започват силно да пулсират. Парализират се крайниците от към противоположната страна на поразения съд в мозъка. За разлика от засегнатите незасегнатите крайници започват да извършват непроизволни движения. Това го няма при засегнатите крайници.

Що е то стволов инсулт?

В мозъчния ствол се намират много жизненоважни центрове, които поддържат в нормално състояние целия човешки организъм. Затова инсулт в мозъчния ствол се смята за най-опасното място. Той е съпроводен най-често с тежък световъртеж, раздвояване на образите, нарушена координация не само в крайниците, но и на цялото тяло, непрестанно повръщане и гадене.

Можете да помогнете на човек, получил мозъчен удар. Ето какво трябва да направите:

  • Повикайте по най-бързия начин спешна медицинска помощ като позвъните на телефон 112. Лекарите и парамедиците ще помогнат по най-добрия начин.
  • Всеки стрес може да усложни още повече положението на пострадалия, затова му осигурете физически и душевен покой в спокойна обстановка.
  • Окуражавайте и успокоявайте пациента.

Ако получилият инсулт изгуби съзнание, поставете го да легне на едната страна. Коляното на горния крак преместете към главата му и в страни, подходящо опрян. Под главата му сложете възглавница или нещо друго подръчно като подложка – например, сгъната дреха. Целта е главата му да не клюмне към брадичката или на една страна, тъй като иначе може да се задуши. Непременно отворете устата му, за да се убедите, че не си е глътнал езика. Ако пък е с изкуствена челюст – веднага я извадете.

Разкажете на пристигналия с линейката лекар при какви обстоятелства се е случил инсулта, както и за други заболявания, ако е имал такива и с какви лекарства ги е лекувал.

Кой инсулт медиците наричат масивен?

Когато в мозъка има масивен кръвоизлив. При капсуларния кръвоизлив болният изпада в дълбока кома, дишането и сърдечната му дейност са нарушени. Всички безусловни рефлекси изчезват, запазват се само дихателните и сърдечните. Опасността от летален изпод е много голяма.

Бързо се стига до кома и гърчове на мускулите на тялото. Мозъчната течност при пункция е кървава. До няколко часа болните умират. Много рядко след масивен инсулт живеят още два-три дни.

При масивен кръвоизлив в продълговатия мозък и в моста пострадалите бързо получават нарушение в дишането, тежко разстройство на сърдечната дейност, смъртта настъпва бързо.

При масивен кръвоизлив в малкия мозък болният бързо или бавно изпада в пълна кома, като преди това съзнанието му се помрачава в съчетание със синдрома на менингородикулярното дразнене. Ако обаче състоянието му се развие благоприятно съзнанието му се възвръща за по няколко минути или часове до 2-3 дни от мозъчния инцидент. Това позволява да се локализира кръвоизливът и да се уточнят неврологичните увреждания. Обикновено половината от тялото му е парализирана, липсват му рефлекси, установява се положителен синдром на Бабински. При този вид мозъчен удар смъртността достига 70 на сто.

Какви са последиците от преживян инсулт?

По принцип те са много тежки както за болния, така и за неговите близки. Ето за какво става въпрос:

  • Болният изгубва изцяло или частично способността си да говори и да пише. Възстановяването му става много бавно с помощта на специални рехабилитиращи упражнения и с помощта на логопед, които се извикват вкъщи след изписването на пациента. В България се викат рехабилитатори, но рядко – логопеди, а те могат да изиграят ключова роля при възстановяването на говора на болния.
  • Двигателните функции са нарушени.
  • Затруднена е интелектуалната дейност.
  • Настъпват психически проблеми.
  • Дисфагия – нарушения при гълтането.
  • Зрителните възприятия и зрителната острота са нарушени.
  • Изгубва се усещането за горещо-студено, грапаво-гладко, остро-тъпо.
  • Координационни нарушения – диспраксия, при обличане.
  • Отпадналост и умора.
  • Безпокойство, напрегнатост, гняв.
  • Смях и плач.
  • Затруднения в слушането и разбиране на казаното.
  • Пеене, автоматизирана реч, псуване.
  • Затруднения в ориентацията във времето, в използването на числата, на парите.

Какви упражнения са подходящи за прекаралия инсулт?

В началото – през първите дни и седмици, е важно лечението чрез положението и поставянето на крайниците. Програмата, посочена по-долу се нарича лечение чрез стоене. В началото болният трябва от седнало положение да започне да „ходи”.

Болният става като се е хванал за облегалката на леглото, болногледачът трябва да го придържа през кръста, като с помощта на краката си задържа коляното му в изпънато положение. Болният стои изправен, като трябва да разпредели равномерно тежестта си между здравия и парализирания крак. При първото ставане това упражнение не трябва да продължава повече от 1 до 3 минути, а после постепенно се удължава до 30 минути.

След това тежестта на тялото последователно се пренася ту на единия, ту на другия крак. В началото е необходимо някой да държи коленните стави на болния в изпънато положение.

Лечение на последиците от инсулта чрез ходене

Важно е да се знае, че в началото трябва често да се правят почивки. Пациентът трябва да се обучи да ползва бастун. След това идва етапът на самостоятелното ходене. Постепенно, без насилие, пострадалият от инсулт трябва да се обучи да ходи напълно самостоятелно.

Не рядко се прилага и топлина за лечение, тъй като мускулатурата му благодарение на топлината се отпуска. В лечебно заведение се прилага озокерит или парафин. Вкъщи е добре да се правят по една-две топли вани дневно.

Обгрижващите болния търпеливо трябва да го подтикват към действие, болният трябва да почувства нужда от движение. Упражненията за възвръщане на говора на болния започват без бавене щом стане ясно, че състоянието му го позволява.

Полезни игри с думи, препоръчани от специалистите:

  • На казана от вас дума болният казва подобна – синоним.
  • Болният изрича дума, противоположна на казаната от вас – антоним.
  • Болният си припомня и произнася на глас някоя поговорка или стих, измисля име на снимка или рисунка.
  • На казана от вас дума болният измисля рима.
  • Много полезно на по-късен етап от възстановяването е решаването на кръстословици.

Всеки ден пострадалият от инсулт трябва да рисува и да пише. Така се възстановява координацията в ръцете му. За фокусиране на вниманието са много полезни пъзелите, простото пресмятане, игри. А домашните любимци възстановяват емоционалното му здраве.

Важно! Болният трябва непрестанно да бъде поощряван

При прекаран инсулт лекарствата, които изписват медиците са:

Аспирин: Той ограничава движението на съсиреците и възникването на опасни нови тромби. Редуцира пораженията около мястото на мозъчния удар и с това намалява опасността от евентуални бъдещи инциденти в мозъка. Една цяла или половинка таблетка аспирин, изпита веднага след инсулта, а след това още веднъж в рамките на 48 часа, намалява потенциалните увреждания и дори опасността от смърт.

Тромболитици: Това са разграждащи съсиреците лекарства. Сред най-популярните от тази група е r-tPA. Но тези лекарства се приемат единствено след направен магнитен резонанс или компютърна томография на мозъка, които изследвания са доказали, че инсултът не е настъпил от кръвоизлив, а от тромбоза.

Невропротектори: Тези медикаменти дават сила на мозъка който страда от големия недостиг на кислород докато кръвообращението се възстанови и отокът в мозъка започне да спада.

Не залагайте на самолечението. Ако се съмнявате за инсулт дайте на болния една таблетка аспирин и веднага го закарайте на преглед при лекар.

Кинезитерапията помага за възстановяването на преживелите инсулт

Тя стимулира нервно-мускулния апарат да се възстанови. При тези болни мускулната сила намалява, лисват активни движения в едната половина от тялото. Кинезитерапията помага на такива болни да постигнат независимост и самостоятелност и в бита, и в трудовото им всекидневие. Кинезитерапията:

  • Нормализира и намалява завишения тонус в засегнатите мускули, възстановява мускулния баланс, потиска примитивните, неконтролируеми движения на поразените от инсулта крайници.
  • Стимулира подхранването на засегнатите мускули.
  • Подобрява усета за равновесие, рефлексите за запазване на позицията, типичните реакции на тялото на силите на гравитацията и сетивността като цяло.
  • Постепенно се възстановява и подобрява ходенето при различни условия, стоежът, ставането, сядането.
  • Трудовите и битовите навици на засегната ръка постепенно се възстановяват.

Масажи на болни, преживели инсулт

При условие, че болният се чувства добре, два дни след инсулта, лекарят може да препоръча точков или сегментиран масаж. Спазват се определени правила – първоначално се масажират разгъващите се мускули на ръката и едва след това на крака.

Първите сеанси продължават 5 до 7 минути, като постепенно времето се увеличава до половин час. За да имат ефект масажите трябва да се правят всеки ден в продължение на 20 до 30 дни. След това се прави почивка от месец и половина, когато отново може да се приложи лечение чрез масаж. Полезни са и специалните тренажори за мускулите. Когато класическият масаж е противопоказан на болния напоследък се използва апарата Хавамат с електростатично поле.

Хранене след преживян инсулт

Храната на такъв болен трябва да е богата на калций и витамини, с малко мазнини, да е балансирана. Ето какви са изискванията за храната на болния:

  • Продуктите трябва да са пасирани и сварени.
  • Дневното приемане на течности не бива да е повече от 600 мл, поради което супите се изключват от менюто.
  • Готварската сол се изключва.
  • Храната не бива да е нито студена, нито гореща.
  • Храненето е по 5-6 пъти дневно, като порциите трябва да са малки.
  • Консервите са забранени.
  • Продукти, които съдържат алкохол и кофеин се изключват.
  • Пържените храни са забранени.
  • Приетите калории не бива да са повече от 2000 дневно.
  • Полезни за болния са медолечението и сокотерапията.

Какво представлява микроинсултът?

Този вид инсулт се нарича още транзиторна исхемична атака (ТИА). Той поразява малки участъци от мозъка. Човек може дори да не ги осъзнае и да си обяснява симптомите с прилошаване или с умора. Характерно за микроинсулта е, че той се повтаря задължително и много пъти. Всеки път се проявява все по-тежко, а накрая се стига до пълен инсулт.

Основните признаци на микроинсулта са световъртеж, изтръпване на крайниците, отпускане на клепачите, внезапно нарушаване на говора, асиметричност на лицето, шум в ушите, раздвояване на предметите, черни точки, причерняване. Ако сте почувствали такива признаци без отлагане посетете лекаря.

Възможно ли е да се предотврати повторен инсулт?

  • Предписаните от лекаря лекарства трябва да се приемат редовно.
  • Да се лекува високото кръвно налягане – то трябва постоянно да е в здравословните граници. В противен случай рискът е сериозен.
  • Храненето трябва да е пълноценно.
  • Да бъдем физически активни.
  • Да практикуваме лечебни упражнения.
  • Да се освободим от рисковите фактори каквито са алкохолът и пушенето на цигари. Не го ли направите, животът ви е под заплаха. Дори малки количества алкохол могат да причинят високо кръвно налягане.
  • Да избягваме стресовите ситуации.
  • Да ходим редовно на лекарски прегледи.

И болният, и обгрижващите го трябва да са наясно, че прекаралият инсулт ще има нужда от дълго време за възстановяване. Не е достатъчно само да се съхранят жизнените му функции. Целта е той да бъде рехабилитиран до така степен, че да се грижи сам за себе си, а по-късно и да се социализира.

Възстановяването, особено много след стволовия инсулт, изисква разходването на много ресурси – и физически, и финансови. Това е много тежко изпитание и за близките на болния. Рехабилитацията трябва да започне още преди изписването на пациента от болницата. Лекуващият лекар преценява какъв метод за раздвижване да се приложи, тъй като всеки случай е различен.

Много важно е рехабилитацията да започне възможно най-рано. Най-ефективно е след болницата пациентът да бъде настанен в заведение за долечение. Такива са бившите санаториуми, които сега с наричат болници за рехабилитация и долекуване, към което трябва да го насочва личният лекар. Подходяща е болницата с такъв профил в Банкя. Здравната каса покрива по клинична пътека това долекуване, но не достатъчно време, което е необходимо за постигане да добър резултат.

И в домашни условия е необходимо възстановяването да продължи. Много важно е да се спазва здравословен начин на живот и хранене, а също така болният да продължи с препоръчаните от специалистите физически натоварвания и програми.

Помагат ли за възстановяването билките?

За възстановяването на тежките поражения след прекаран инсулт помагат и много билки. Сред тях са екстрактите от плодовете на Херциум с латинското название Hericium Erinaceus. Интересен факт е, че Лъвската грива (Hericium Erinaceus) е била използвана под формара на чай в продължение на векове от будистките монаси, за да се подобри силата на мозъка и да повиши способността им да се концентрират по време на медитация.

лъвска грива
Чудодейната гъба Лъвска грива

Класическата билка в помощ на мозъчните функции е Гинко билобата, както и екстракт от корените на Ашваганда и екстракт от плодовете на Рейши – Ganoderma Lucidum. Полезни са също така Арниката, чесънът, зеленият чай, шведската горчивка, джинджифил, ленено масло, корените от шипка, мурсалски чай.

НЕВРОХЕЛТ плюс – стимулира мозъчната дейност, при постоянно безпокойство и стрес
НЕВРОХЕЛТ плюс възстановява функциите на мозъка след прекаран инсулт

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *