Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Старчески петна по ръцете и кожата на лицето: причини, премахване и избелване

Промяната в цвета на кожата в определени области на тялото, която се случва при някои хора, се нарича свръхпигментация или старчески петна

старчески петна

Основните причини за старчески петна:

– слънчева светлина;
– генетично предразположение;
– хормонални смущения;
– неблагоприятна външна среда.

Излагане на слънчева светлина

Кожата на лицето реагира най-силно на слънчевите лъчи. Ако мъжете в по-голямата си част не страдат много от това, то на жените този козметичен дефект причинява и сериозни емоционални проблеми. Дамите се борят с него по най-лесния, но неефективен начин – като нанасят „тонове“ козметика върху лицата си. Но, за съжаление, появата на старчески петна по лицето и върху кожата на лицето не може да бъде решен така. В крайна сметка пигментните петна се образуват не на повърхността, а вътре в кожата и се причиняват от ензима меланин. Същият ензим определя вродения цвят на кожата – колкото повече меланин, толкова по-тъмна е човешката кожа.

Но насищането на кожата с меланин не остава същото през целия живот. Най-често количеството на ензима се увеличава и това се случва след дълъг престой на слънце.

Слънчевото изгаряне е защитна реакция на кожата при излагане на ултравиолетови лъчи.

Неблагоприятно влияние на външната среда

Друга често срещана причина за появата на старчески петна по ръцете и върху кожата на лицето е следвъзпалителната хиперпигментация. Тази патология се развива поради продължително дразнене или възпаление на кожата.

Фактори, допринасящи за развитието на кожни възпалителни процеси:

• Акне, розацея, екзема, карбункули, циреи, акне и др.
• Различни наранявания.
• Неуспешни козметични процедури (химичен пилинг, лазерен ресърфейсинг и др.)

Хормонална недостатъчност

Бременността предизвиква хормонални промени в тялото на жената, което често причинява старчески петна по лицето. Понякога петна се появяват в епидермиса, тоест в горния слой на кожата. Такъв дефект е лесен за лечение. Но се случва пигментацията да се простира в дермата (вътрешния слой на кожата). В този случай лечението и евентуално избелване на старчески петна е доста трудно.

Пигментни петна след слънчево изгаряне

Много често летните почивки на море и зимните ваканции в планината не ви позволяват да забравите за себе си първо с тен, а след това и със старчески петна по лицето. Грозният кожен недостатък не изчезва дори когато няма следа от тен. Въпреки това, нарушението на пигментацията на кожата не е единственият проблем, който може да възникне след неправилно излагане на слънце.

Прекомерната страст към тъмен и още по-тъмен тен е изпълнена с:

• ранни бръчки;
• сенилна кератоза;
• меланом (най-агресивният вид рак на кожата).

Трябва да се знае, че ако е имало нарушение на структурата на кожата, не бива да се правят слънчеви бани в продължение на седмици. Доста опасен е и еднократния, но дълъг престой на пряка слънчева светлина. Най-безобидното нещо, което може да се случи на човек след такова забавление, е да получи изгаряне от първа степен със симптоми като:

• зачервяване;
• локално повишаване на температурата (тоест няма температура като такава, но загорялата кожа е много гореща);
• болка при докосване.

Най-често острите прояви на тежко слънчево изгаряне изчезват в рамките на няколко дни. Но е по-добре да не измъчвате тялото си и при първите признаци на влошаване вземете аспирин или ибупрофен. Нанесете студен компрес върху болезнените участъци от кожата, а след компреса намажете изгореното място с овлажнител (можете да използвате и сок от алое вера). Със сигурност ще се наложи да използвате и някои мазила при изгаряне, като Дефламол, например.

Понякога, когато се увлечем, ние неусетно прекарваме твърде много време под горещото слънце, получавайки сериозни слънчеви изгаряния (втора степен). Най-често след такъв неразумен престой под слънчевите лъчи се появяват старчески петна. Основните признаци на изгаряне втора степен са мехури и много силна болезненост на кожата. Мехурите от изгаряне не трябва да се пукат, защото съдържат необходимата влага и предпазват увредената кожа от инфекция.

Изгарянето от втора степен, дори ако се е образувало след слънчево изгаряне, не трябва да се лекува у дома. По-добре незабавно да се консултирате с лекар.

Старчески петна и пилинг

Пилингът (химичен или лазерен) е изобретен с цел почистване на кожата. Но понякога се случва именно тази процедура да причинява появата на старчески петна. Този проблем възниква в два случая:

1. Непрофесионален пилинг.
2. След пилинга клиентът не е спазил дадените му препоръки.

Химичен пилинг – същността на този метод е, че кожата се избелва със силно концентрирана плодова киселина. Има три вида химичен пилинг:

• Повърхностен химически пилинг – премахва се горния слой на кожата – епидермиса.
• Среден химически пилинг – премахва се дермата.
• Дълбок химически пилинг – засяга хиподермата.

Лазерен пилинг – извършва се от светлинни вълни, насочени към пигментираната зона. Под въздействието на лазерния пилинг петното постепенно изсветлява и в крайна сметка изчезва.

За тези процедури са необходими определени познания. Ако лицето, което извършва пилинга, няма необходимите знания и опит, тогава е много вероятно сесията да се провали и да се появят още по-големи старчески петна.

Клиентите, след процедурата, също трябва да бъдат бдителни и да спазват препоръките, дадени им от дерматолога. По погрешка, ако решите предварително, че кожата се е възстановила напълно, и спрете да избягвате слънчева светлина (в рамките на един месец след химически пилинг и в рамките на две седмици след лазерен пилинг), съществува риск да получите плачевен , вместо очакван резултат.

Безпричинни пигментни петна по лицето

Веднага трябва да се отбележи, че няма безпричинни старчески петна. Случва се човек да не може да си спомни веднага причината. Въпреки това, анализирайки различни житейски ситуации през последните шест месеца, може да се разбере какво е причинило пигментацията.

Причината за старчески петна по лицето може да бъде както следва:

• Въздействието на топлина.
• Топлината, подобно на ултравиолетовите лъчи, провокира повишено производство на меланин в тялото;
• Наранявания. Случва се да се появи възпаление на мястото на нараняване, което впоследствие причинява локална промяна в цвета на кожата;
• Лекарства. Има лекарства, които могат да причинят старчески петна по лицето и тялото;
• Емоционално пренапрежение. При силен емоционален стрес съдържанието на меланин в тялото се увеличава, което е вероятно да причини потъмняване на кожата.

Чернодробни пигментни петна

Всяко чернодробно заболяване е опасно за здравето. Освен това дори най-сериозните чернодробни болести се развиват безсимптомно, а когато се появят, лечението вече е проблематично. Ето защо, ако се появи дори най-малкият признак, че има проблеми с черния дроб, трябва незабавно да се свържете със специалист. Подобен признак може да бъде пигментацията на кожата, която се появява сякаш без видима причина. Всъщност това са чернодробни пигментни петна.

Тези кожни прояви се появяват в ранните стадии на различни болести на черния дроб. И ако в този момент човек се консултира с лекар, е възможно да се предотврати цироза или рак.

Лентиго симплекс – тъмно петно на кожата

След петдесет и пет годишна възраст повечето хора развиват пигментация по ръцете или по цялото тяло – това е лентиго. Такова явление е свързано с промени, които идват с напредване на възрастта. И макар да е придружено от известна чернодробна дисфункция, не е опасно. Въпреки това, хората с лентиго се съветват да правят рутинен чернодробен преглед поне веднъж годишно.

Солариум и старчески петна

Отдавна не е тайна за никого – тенът, придобит в солариум е опасно удоволствие.

Ултравиолетовите лъчи, използвани за изкуствен тен, могат да причинят не само старчески петна, но и рак на кожата, според австралийски учени.

Народни средства за лечение на старчески петна

– Всеки ден сутрин и вечер измивайте старческите петна ​​с липов чай, като запарвате две чаени лъжички с една чаша вряла вода.

– Супена лъжица лимонов сок (както и сок от грейпфрут, нар, краставица, бреза, касис, пресен магданоз и свежи листа от глухарче) се разрежда с десет супени лъжици преварена вода. С получения тоник се обтриват старчески петна и бенки.

– За избелване на старчески петна може да използвате ябълков оцет.

Ябълковият оцет съдържа оцетна киселина, която може да изсветли кожата. За да използвате трябва да:

• смесите оцет с вода в съотношение 1 към 1;
• да нанесете върху пигментното петно ​​и да изчакате 2-3 минути;
• и да измиете след това с топла вода.

За да постигнете желания резултат, процедурата е добре да се повтаря 2-3 пъти на ден.

– Червен лук.

Екстрактът от червен лук (Allium cepa) често се използва в грижата за кожата и като част от състава на кремовете за премахване на белези. Употребата на червения лук се дължи на факта, че луковата кора е в състояние да изсветли дермата. В тази връзка, за лечение на хиперпигментация, лекарите препоръчват използването на кремове, които съдържат Allium cepa.

Ако не може да си набавите такива кремове, сварете отвара от корите на червен лук и обтривайте старческите петна с нея.

Източник: kp.ru

Глобал Хелт Анти-пигмент
Глобал Хелт Анти-пигмент – крем за премахване на пигментни кожни петна

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *