ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Сол, протеини, захар: Кои храни вредят на бъбреците?

Бъбреците могат да бъдат увредени както от начина на живот, така и от приема на някои неблагоприятни за тях храни

бъбреците
Как да предпазим бъбреците от преждевременна дисфункция и труднолечими хронични заболявания. Могат ли да се редуцират бъбречните кризи? Мнението на специалиста-уролог дава яснота по тези и други въпроси, които касаят здравето на бъбреците.

Всичко в човешкото тяло е взаимосвързано. И ако в една от системите се появят проблеми, тогава рано или късно целият организъм ще пострада. В същото време много ежедневни навици могат да окажат негативно въздействие върху тялото, с което не всеки е наясно.

„Бъбреците са ключовият орган на отделителната система, който филтрира вредните вещества от тялото и задържа най-ценните. Бъбреците също така регулират кръвното налягане, поддържат нивата на електролита, филтрират токсините“, казва Михаил Лопухов, уролог.

Какво може да повлияе на бъбречната функция?

Ако говорим за навици, които буквално „убиват“ бъбреците, тогава са възможни следните опции:

• Пушене;
• Липса на витамини, която по правило се образува поради недохранване: небалансирано, нездравословно, с преобладаване на едни храни и липса на други;
• Дефицит на витамин В има особено негативен ефект върху състоянието на този орган;
• Липсата на физическа активност по принцип се нарича съвременен сериозен проблем;
• Затлъстяване;
• Неправилен режим на пиене, когато човек консумира твърде малко вода;
• Неправилното използване на солени храни, както и излишъкът от сол в диетата, така и липсата й са вредни;
• Твърде много протеин в менюто;
• Прекомерна консумация на захар;
• Злоупотреба с алкохол.

„Тютюнопушенето стеснява артериите и засяга кръвоснабдяването на бъбреците. Дефицитът на витамин В6 увеличава риска от образуване на камъни. Хиподинамията води до затлъстяване и в резултат на това до метаболитни нарушения и също до образуване на камъни. Недостатъчният прием на вода увеличава количеството токсини, които отравят тялото. Приема на твърде много сол повишава кръвното налягане, което се отразява негативно на бъбречната функция. Прекомерният прием на протеини увеличава количеството амоняк, отделян от бъбреците. Колкото повече протеини, толкова по-голямо е натоварването на бъбреците. Алкохолните токсини разрушават не само черния дроб, но и бъбреците. Солта може да причини бъбречна дисфункция. Захарта намалява нивото на филтрация на бъбреците, което води до намаляване на способността за отстраняване на токсините (храни с високо съдържание на протеини)“, обяснява Михаил Лопухов.

Превантивни действия

Като превантивна мярка, която ще помогне за поддържане здравето и работата на бъбреците, Михаил Лопузов предлага следните мерки.

На първо място, трябва да установите режим на пиене: количеството консумирана течност трябва да бъде достатъчно. Обикновено има препоръка, ако няма сериозни патологии на бъбреците и сърцето, да се пие 30 мл течност на 1 кг тегло на човек. Можете допълнително да се консултирате с вашия лекар по този въпрос.

Струва си също да преосмислите графика си в полза на увеличаване на движението: активното спортуване ще помогне на тялото и по-специално на бъбреците да работят нормално. При преразглеждане на режима трябва да се помни, че той трябва да допринесе за нормализиране на кръвното налягане.

За да поддържате здравето на такъв важен орган като бъбреците, трябва да включите повече пресни зеленчуци и плодове в диетата, а също така е необходимо да коригирате режима на работа и почивка. Естествено, за да се подобри благосъстоянието като цяло, е необходимо да има качествен сън.

„Бих искал да подчертая, че бъбреците са под влияние на циркадните ритми, което означава, че тяхното здраве зависи от спазването на цикъла сън и будност“, подчертава Михаил Лопухов.

За да избегнете проблеми с бъбреците, трябва внимателно да следите здравето си, да се храните правилно, да водите активен начин на живот, да не злоупотребявате с алкохол, да изключите приема на лекарства без лекарско предписание, предупреждава специалистът.

Отделно от това е нужно да се осигури редовен преглед от лекар. Урологът Лопухов отбелязва, че проблемите с бъбреците често остават незабелязани: човек може да води нормален живот дори с 20% бъбречна функция. Ако има тревожни сигнали, които могат да показват проблеми с този орган, трябва да се консултирате с уролог. Въз основа на анамнезата и данните от прегледа лекарят ще предпише изследвания като ултразвук на бъбреците и общ клиничен анализ на урина и кръв.

Кой е изложен на риск?

Разбира се, има и такива, които трябва да обърнат специално внимание на състоянието на бъбреците. Изложени на риск са:

• Хора, страдащи от метаболитни нарушения;
• Тези, които са диагностицирани с диабет;
• Пациенти с диагноза хипертония;
• Хора с различни хронични инфекциозни заболявания.

Освен това си струва хората, които имат генетично предразположение към заболявания на този орган превантивно да посещават лекар по-често.

Не трябва да се пренебрегва състоянието на бъбреците. Ако се засекат предупредителни сигнали, по-добре е да си запишете час за преглед при специалист. Последиците от заболяването могат да бъдат изключително сериозни – от бъбречна недостатъчност до органна недостатъчност като цяло.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *