ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Още не са известни причините за възникването на ендометриозата

Ендометриозата е състояние, при което ендометриалната тъкан, вместо да се развива във вътрешността на матката започва да нараства извън матката, обикновенно в маточните тръби, яйчниците, ректрума или пикочния мехур. Тялото по време на менструалния цикъл изхвърля лигавицата на матката през влагалището, докато кръвта от ендометриалната тъкан, която се развива върху външната повърхност на матката, все още няма къде да отиде. Последиците от това са периодично кървене в ендометриалната тъкан, което води до растеж на кисти, тумори, лезии и съединителни тъкани. Симптомите като цяло намаляват, когато жената наближава менопаузата.

Причините за възникването на ендометриозата още не са известни. Някои учени смятат, че в някои прериоди ендометриалната тъкан се прибира през фалопиевите тръби и по-късно се развива в областа накорема. Други мислят, че това се случва, когато имунната система е слаба и не може да изпълнява функцията си. А има и такива, които смятат, че в жената са останали части от ембрионална тъкан и когато жената достигне зряла възраст тази тъкан може да се преобразува в репродуктивна тъкан при определени условия.

Обичайните симптоми на ендометриозата са следните: постоянна болка в тазовата област,  силна болка по време на менструалния цикъл, проблеми с плодовитостта, зацапване на бельото между циклите, запек, болка по време на уриниране или полов акт, умора.

Основната цел на лечението на ендометриозата включва освобождаването от всички болки и подобрение във възможностите за плодородие. Има два вида лечение чрез прием на лекарства и операция.

Първата стъпка при лечението, което включва зачеването на бебе е да се срешнете с експерт на плодородието, които ще извърши лапалоскопия чрез нея лекарят може да прецени какви са щетите нанесени от ендометриозата. Вторият етап ще включва ултразвуково изследване за оценка на тазовата област. Това се прави чрез поставяне на ултразвуково изследване в вагината на жената. Ако резултатите показват незначителен растеж на ендометриоза тогава тя може да се излекува само чрез лекарства. Когато обаче ендометриозата е в по-напреднал стадии тогава е необходима хирургична намеса.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *