Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Токсичните връзки водят до болести

Токсичните връзки могат да причинят различни заболявания – от дерматологични проблеми до болести на сърдечно-съдовата система


Това важи особено ако токсичните взаимоотношения са с любим човек или съпруг, с родител или с дете. Да се ​​вкопчваме упорито в партньора си, когато нищо не се получава, определено не е добре за здравето. Преживяванията, меланхолията, негодуванието са способни да провокират чисто физически неразположения и болести.

Джордж Прат, клиничен психолог, автор и лицензиран брачен и семеен терапевт казва, че може да съществува токсична или нездравословна връзка между семейни, между хора, които просто се срещат и дори между такива, които вече не са двойка.

Джордж Прат

Без значение какво е естеството на връзката, казва Прат, тези връзки имат едно общо нещо: токсичните връзки могат да съществуват във всякакъв вид връзка и са опасни за здравето.

От нарушения на съня до допълнителен стрес и повишен риск от сърдечни проблеми, токсичните връзки могат да навредят на тялото

Лошият брак или връзка е възможно да доведе до влошено здраве – това е ясно. Но Джордж Прат каза, че първо трябва да разберем дали наистина връзката ни е токсична – нещо, което много хора пренебрегват.

„Много малко хора разпознават токсичната връзка“, казва той. „Те не разбират, дори не усещат че една такава връзка може да ги накара да се чувстват по-малко здрави.“

Основната разлика между токсичните и взаимоотношенията, в които има злоупотреба е, че токсичните връзки са способни да причинят висок физически и емоционален стрес. Злоупотребата е откровено нападение на физическо ниво.

Токсичните връзки са по-разпространени. Тяхната дефиниция включва взаимоотношения, които създават състояние на вътрешна негативност, която може да дойде под формата на отрицателен вътрешен саморазговор, съмнение в себе си или в собствената преценка. Това са отношения, в които няма вътрешно спокойствие, щастие, радост или яснота на мисленето.

Токсичните взаимоотношения често са доминирани от обидни забележки, постоянен сарказъм, омаловажаващо поведение или пасивно-агресивни взаимодействия.

Отличителните белези на една такава връзка са да се чувстваме зле, след като сме били около другия човек и не винаги да знаем защо. Чувството на страх, когато видим номера на този човек да се появява във входящите обаждания, или когато се чувстваме неспокойни, след като сме прекарали време заедно, защото сме уплашени, ядосани или разочаровани.

На токсичния човек му липсва съпричастност и може да бъде нарцистичен. Това означава, че ако се чувстваме зле в резултат на срещата с него, той ще каже че вината е наша, а не негова.

Има широк спектър от въздействия върху здравето на онези, които са в един такъв вреден съюз. Това важи както за емоционалното, така и за физическото здраве.

Когато хората са в токсични взаимоотношения, тялото често се усеща като травмирано

Постоянното състояние на тревога пречи на човек да се отпусне . То е като прекъснат сън. Тревожност и депресия могат да повлияят негативно на здравето и да отслабят имунната система с течение на времето. Тези, които изпитват изключителен емоционален стрес, поради токсична връзка, може да не са в състояние да се съсредоточат върху работата, родителството, училището и други отговорности.

Алкохолна и хранителна зависимост

Такива взаимоотношения могат да доведат до проява на стрес отвън навътре. Хората, които имат проблеми със стреса е възможно да започнат да се самонараняват, да прекаляват с храна, алкохол, никотин, кофеин или с лекарства.

Възходите и паденията на токсичните взаимоотношения водят до надбъбречна умора

Когато мозъкът усети опасност, той залива системата с адреналин и други хормони. Това е типичен отговор на тялото, на което му се казва да се бори или да бяга. Необходимо е да се освободи организма от тези симптоми.

Точно като създание в дивата природа, постоянното излагане на опасност води до това, че тялото води битка, която губи. То произвежда адреналин и след това трябва да се освободи от излишъка му, което в крайна сметка провокира умора, увреждане на органите, отслабване на имунната система и различни физически заболявания.

Такива вредни ефекти са доказани в проучвания

Неотдавнашно проучване в Мичиганския държавен университет показва, че има 34% увеличение на риска от сърдечни проблеми, ако човек е замесен в токсична връзка. Проучване на университета в Копенхаген установи, че две трети от онези, които са в постоянен конфликт с един или повече близки хора, е по-вероятно да умрат 11 години по-рано, отколкото другите с по-малко конфликти в живота си.

Установено е, че жените с високи нива на разногласия и конфликти в брака имат по-високи нива на кръвна захар и кръвно налягане. По-високи са и нивата на затлъстяване и по-ниски на добрия холестерол. И при двата пола е установено, че сред хората с проблемни връзки имат повече случаи на диабет, депресия, инфаркт и инсулт.

Тези, които са в стресови или лоши отношения, често имат проблеми със съня. Хората, които не спят дълбоко, не се чувстват толкова положителни и тъй като имунната система се възстановява по време на сън, системата може да бъде компрометирана заради една такава липса, което прави човек по-уязвим към болести. Ако има проблем с имунната система, пациентите с вече съществуващо заболяване може да имат по-бавно възстановяване или заболяването може да се влоши.

Проблемът е, че много хора не осъзнават, че качеството на техните взаимоотношения може да бъде толкова токсично за здравето им, колкото бързото хранене или мръсния въздух.

Дори след като токсична връзка или брак приключи, негативните аспекти на стреса не изчезват веднага. Има стъпки, които хората могат да предприемат, за да подобрят здравето и живота си. Тези мерки включват намиране на алтернативни източници на мир, правене на неща, които ни карат да се чувстваме по-добре, обграждане с положителни хора и работа за изцеление на онази част от нас, която може би привлича токсични взаимоотношения.

Източник: www.everydayhealth.com

Опаковка на продукта "Смайлин – връща усмивката на вашето лице"
Смайлин – бързо прогонва лошите мисли и връща усмивката

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *