Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Коронавирусът атакува чрез мастната тъкан

Нови изследвания обясняват защо хората със затлъстяване и наднормено тегло са изложени на по-висок риск да се разболеят сериозно и да умрат от ковид

мастната тъкан
Мастната тъкан е един вид резервоар за вируси и възпалителни процеси

От началото на пандемията изглежда, че коронавирусът е насочен към хора с излишни килограми. Пациентите с наднормено тегло или затлъстяване са по-склонни да развият тежък COVID-19 и е по-вероятно да умрат.

Въпреки че тези хора често имат здравословни проблеми като диабет и високо кръвно налягане, които увеличават риска, учените са убедени, че тяхната уязвимост е свързана със самото затлъстяване.

Сега изследователите са открили, че коронавирусът инфектира както мастните клетки, така и определени имунни клетки в телесните мазнини, причинявайки увреждащ защитен отговор в тялото.

Филип Шерер

„Това, което се случва в мазнините, не остава в мазнините“, уточнява Филип Шерер, учен който изучава мастните клетки в Югозападния медицински университет в Далас, и който не е участвал в изследването.. „То също засяга околните тъкани.“

Изследването все още не е рецензирано или публикувано в научно списание, но е публикувано онлайн през октомври . Ако резултатите се задържат, те биха могли да изяснят не само защо пациентите с наднормено тегло са уязвими към вируса, но и защо някои млади възрастни без други рискове имат толкова много усложнения.

Водещите автори на изследването, Трейси Маклафлин и Катрин Блиш, лекари в Медицинският факултет на Станфордския университет предполагат, че тестовете могат да сочат нови лечения за COVID-19, насочени към телесните мазнини.

„Може би това е ахилесовата пета, която вирусът използва, за да избегне защитните ни имунни реакции – да се скрие там“, каза Вишва Дип Диксит, професор по сравнителна медицина и имунология в Медицинския факултет в Йейл.

Трейси Маклафлин

Откритието е особено важно за Съединените щати, които имат един от най-високите нива на затлъстяване в света

Повечето възрастни американци са с наднормено тегло, а 42 процента са със сериозно затлъстяване.

„Много е възможно това да допринася за фаталните усложнения“, каза Блиш. „Виждаме същите възпалителни цитокини, присъстващи в кръвта на много болни пациенти, които се произвеждат в отговор на инфекцията на тези тъкани.“

Преди се смяташе, че телесните мазнини са инертни, един вид съхранение

Сега учените знаят, че тъканта е биологично активна, тъй като произвежда хормони и протеини на имунната система, които действат върху други клетки, насърчавайки състояние на продължително нискостепенно възпаление дори когато няма инфекция.

Възпалението е реакцията на тялото към нашественик

Понякога то е толкова енергично, че е по-вредно от инфекцията, която го е предизвикала.

„Колкото повече мазнини, и особено висцерална мазнина, толкова по-лоша е възпалителната реакция“, каза Маклафлин, имайки предвид мазнината, която обвива вътрешните органи.

Изследователският екип също така е получил мастна тъкан от телата на пациенти от Европа, починали от COVID-19. Там те са открили коронавируса в мазнини близо до различни органи.

Катрин Блиш

Идеята, че мастната тъкан може да служи като резервоар за патогени, не е нова, каза Диксит

Известно е, че телесните мазнини съдържат някои от тях, като ХИВ и грипния вирус.

Изглежда, че коронавирусът е в състояние да избегне имунната защита на телесните мазнини, които са ограничени и не могат да се борят ефективно, а при затлъстелите хора има много телесни мазнини.

Коронавирусът може да зарази мастната тъкан и да живее там

Мастната тъкан става един вид резервоар, депозит на вируси.

Блиш и нейните колеги изразяват мнение, че заразената телесна мазнина може дори да допринесе за развитието на продължителен COVID-19 – състояние, което се характеризира с неприятни симптоми, като умора, които продължават седмици до месеци след възстановяване от острия епизод.

Бари Попкин

Данните също така предполагат, че ваксините и леченията срещу COVID-19 трябва да вземат предвид теглото на пациента и неговите мастни запаси.

„Това е още един сигнал и аларма за медиците и обществото, за да се разгледат по-отблизо проблемите на хората с наднормено тегло и затлъстяване, както и леченията и ваксините, които им се прилагат“, казва Бари Попкин, професор по хранене в Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил, който е изследвал повишения риск, породен от COVID-19 за хората със затлъстяване.

„Продължаваме да проследяваме риска, който тези хора имат, но все още не сме го разгледали изцяло“, заключи Попкин.

Източник: www.nytimes.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *