Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

4 домашни рецепти за белещи се и напукани устни

С настъпването на зимния сезон идва и времето, когато устните започват да се изсушават, напукват и белят. В тази статия ще ви запознаем с 4 елементарни, но ефективни рецепти за напукани устни.

напукани устни

С падането на температурите кожата на устните започва да се изсушава лесно, което води до напукване и болезнено белене на кожата. Студеният, сух зимен въздух дехидратира кожата, така че нанасянето на кремове, лосиони и балсами е особено важно.

„За хора с възпалителни кожни заболявания като екзема и псориазис, смяната на сезоните също може да предизвика обостраняне”, казва дерматоложката Айф Родни.

„Напуканите устни изглеждат безобиден проблем, но те са предразположени към инфекции, а също така причиняват подуване, болка, сърбеж, парене и дразнене. Хидратиращите балсами и кремове за устни в много от случаите не са достатъчни за дълбокото хидратиране и зарастване на устните“, допълва още докторката.

Добрата новина е, че има високоефективни домашни рецепти, които могат да ви помогнат за справяне с този проблем. Защото не винаги обикновният балсам върши работа.

напукани устни, белещи се устни
Д-р Айф Родни, дерматолог

 

Тук сме събрали 4 лесни рецепти за приготвяне балсами за напукани устни у дома:

 

  1. Маска за премахване на люпещата се кожа с алое вера и мед

Люпещата се коже е много чувствителна. Състоянието често води до кървене и болка, но е много важно да премахнете мъртвата кожа от устните. Ако само овлажнявате белещите се устни, без първо да пемахнете мъртвата кожа, няма да има голям ефект. Именно затова трябва да използвате тази рецепта за премахване на мъртвата кожа.

Ще са ви нужни:

  • 1 ч.л. натурален мед
  • 1 ч.л. гел от алое вера

Приготвяне:

Смесете меда и алое верата и нанесете върху устните. Масажирайте устните със сместа в продължение на 10 минути. След като пукнатините са се овлажнили добре, нанесете дебел слой смес върху устните и сложете отгоре восъчна хартия.

Изчакайте сместа да поизсъхне, след което премахнете бавно восъчната хартия. Върху нея ще откриете остатъци от люпещата се кожа. След това измийте устните със студена вода и овлажнете с обикновен хидратиращ гел или балсам.

Използването на тази маска 3-4 пъти ще ви отърве от мъртвата кожа и белещите се устни ще станат меки и гладки.

 

  1. Крем от яйчен жълтък и сурово мляко

Дефицитът на витамин E е сред най-честите причини за напукването на устните. Яйченият жълтък е изключително богат на витамин E и се абсорбира в по-дълбоките слоеве на пукнатините. Млечната киселина в млякото има ексфолиращ ефект.

Ще са ви нужни:

  • 1 ч.л. жълтък
  • 1 ч.л. суворо мляко

Приготвяне:

Смесете жълтъка и млякото и разбъркайте добре. Уверете се, че сместа е стегнала и не е течна. Нанесете върху вече овлажнените устни и оставете за 30 минути. Измийте със студена вода и повтаряйте процедурата по веднъж дневно преди лягане.

 

  1. Захарен сироп с розова вода и етерично масло от мента

Това е чудесно средство за намаляване на възпалението и подуването, което бавно, но сигурно премахва пукатините и белещата се кожа от устните. Захарният сироп има антисептично и антибактериално действие, а етеричното масло от мента намалява болката, сърбежа и подуването.

Ще са ви нужни:

  • Захар
  • Розова вода
  • Етерично масло от мента

Приготвяне:

Загрейте захарта и розовата вода, докато захарта напълно се разтвори в нея. Добавете няколко капки ментово масло към сиропа. Може да използвате сместа колко пъти искате през деня и нощта.

 

  1. Балсам от овесени ядки и сок от картофи срещу напукани устни

Това е мощно ексфолиращо средсто, което първо ще отстрани грубата люпеща се кожа и ще намали възпалението и болката.

Картофеният сок е пълен с витамин C и протеини. Витамин C има ексфолиращо действие, а протеините от овесените ядки възстановяват колагена, който започва да създава нови здрави клетки.

Ще са ви нужни:

  • 1 ч.л. пресен картофен сок
  • 1 кафена чаша сварени овесени ядки
  • Щипка куркума (по избор)

Приготвяне:

Сварете овесените ядки и ги смелете с миксер, за да се образува гъста паста. Може да добавите щипка куркума към нея по желание. Добвете 1 ч.л. пресен картофен сок към пастата от овесени ядки и разбъркайте добре. Нанесете върху устните толкова, колкото мислите, че е нужно и оставете за 10-15 минути. Отмийте с вода и повтаряйте процедурата по веднъж дневно до подобрение.

Източници: https://www.findhomeremedy.com/; https://www.insider.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *