ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво може да причини отлепване на плацентата

Отлепване на плацентата

Въпреки, че не много майки мислят за нея, плацентата е много важна част от бременността им. Плацентата при бременните жени всъщност е още един орган, който помага да се доставят кръв, кислород и хранителни вещества до бебето. Обикновено плацентата функционира нормално до раждането и помага на бебето да расте здраво и силно. Понякога обаче може да се появят усложнения, което води до рискове за вас и вашето бебе. Отлепване на плацентата е едно от усложненията, които възникват по време на бременността.

 отлепване на плацентатаПодобно на плацента превия, отлепването на плацентата по време на бремеността е проблем. Това е така, защото това може да застраши бебето ви от липса на кислород и доставка на храна. Причината за отлепване на плацентата още не е известна. Все пак са известни някои фактори, които маже да допринесат за отлепване на плацентата при някои жени. Това може да се случи при жени с гастационен диабет, прееклампсия или такива, които пушат по време на бременността си.

Отлепването на плацентата не е толкова необичайно явление, среща се в около 1 на всеки 120 раждания. Отлепването на плацентата обикновенно засяга жени в третия триместър, макар че може да се случи и по всяко време на бременността след 20-тата седмица. Макар, че при всяка жена може да се получи отлепване на плацентата изглежда, че някои жени са по податливи. Рисковите фактори които могат да повлияят за отлепване на плацентата са:

  • Ако жената е имала предишни разкъсвания на плацентата.
  • Хронична хипертония.
  • Ако жената е над 35 години.
  • Ако е пушачка или използва наркотици.
  • Ако има фиброиди на матката.

Основният признак за отлепване на плацентата е тъмно червено вагинално кървене. Това кървене може да е леко или доста обилно. И все пак съществуват и прецеденти – при някои жени не се наблюдава никакво кървене. Вместо това се образуват кръвни съсиреци, които се крият зад плацентата, а това ги прави трудно да се виждат. Други симптоми са: коремно болка, гадене, прекомерна жажда, припадък, намаляване на движенията на бебето, спазми, тежки контракции, които не изчезват както и кръв в амиотичната течност.

Отлепването на плацентата може да бъде доста сериозно, особенно в случай където има обособени плацента или голямо количество кървене. Усложненията включват:

  • Безконтролна кръвозагуба.
  • Образуването на кръвни съсиреци.
  • Преждевременно раждане.
  • Раждане на мъртво дете.
  • Следродилен кръвоизлив.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *