БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Нов, потенциално по-заразен, вариант на КОВИД-19 е открит в Южна Африка

Свикан е съвет на СЗО в петък, за да обсъдят новия силно мутирал вариант на КОВИД-19

нов вариант на КОВИД-19

Последната версия на заразата е най-силно мутиралата откривана до сега. Тя е открита от южноафрикански учени, като за нея се съобщено на властите в четвъртък 25.11.

Вариантът, наречен B.1.1.529 има необичано голям брой мутации, коти са тревожни, защото биха могли да му помогнат да заобиколи имунната защита на тялото, а това го прави много по-заразен. Така казаха учените пред репортери на спешна пресконференция.

Все още има много спекулации относно новия вариант на вируса, но има много малко ясни отговори.

 

Какво знаем за тази нова мутация на КОВИД-19 дотук?

 

Вариантът за момента е познат като B.1.1.529 и вероятно ще получи гръцко наименование (също Alpha, Beta и Delta) от СЗО в петък.

Притеснителното при него е, че е необичайно силно мутирал. Проф. Тулио де Оливейра, директорът на „Центъра за епидемична реакция и иновации”, казва, че има „необичайно много мутации” и че този вариант е много различен от останалите.

„Този вариант наистина ни изненада. При него има неочаквано голям еволюционен скок и много повече мутации, отколкото очаквахме”, казва професорът.

На брифинг за медиите проф. де Оливейра разкрива, че новият вариант има общо 50 мутации, 30 от които са на шиповия протеин (спайк протеин), в който се прицелват повечето ваксини и е ключът, който вирусът използва, за да влезне в клетките на организма.

Смята се, че тази огромна мутация най-вероятно се е зародилва в един пациент, който е бил силно имунокомпрометиран и не е успял да победи вируса.

Проф. Тулио де Оливейра
Проф. Тулио де Оливейра

 

Пoвод за притеснение ли е вариантът B.1.1.529?

 

Голямото притесне за този вариант е, че той е коренно различен от първия, който се появи в Ухан, Китай. Това означава, че ваксините, които са създадени за противодействие на оригиналния щам, може да загубят част от ефективността си срещу тази нова мутация.

Някои от мутациите са наблюдавани и преди в други варианти, което дава известна представа за ролята, която играят. Някои от тях изглежда улесняват разпространението на вируса, а други затрудняват разпознаването му от антителата. Това може да направи ваксините по-малко ефективни. Също така има и мутации в този вариант, които са напълно непознати за учените.

За момента не е установено по-тежко протичане на болестта при южноафриканския ваирант.

 

Наблюденията и изследванията продължават

 

За сега знаем само, че този вариант има значително по-голям брой мутации от делта, който се разпространи като горски пожар по-рано тази година и се превърна в доминиращ щам в света. Много от тези мутациии са свързани с повишена резистентност към антителата, което може да намали ефективността на ваксините и да повлияе на поведението на вируса.

За сега не е известно колко добре се разпространява вариантът в страни с по-високи нива на ваксиниране. Южна Африка има 24% ваксинационно покритие.

Към този момент много малко е известно за новия вариант на КОВИД-19, но той поражда значителни опасения и експерите са единодушни, че трябва да бъде наблюдаван отблизо.

Източници: https://www.bbc.com/; https://www.reuters.com/; https://www.cnbc.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *