Мозъкът е в опасност: До какво може да доведе обикновената хрема?

Обикновено подценяваме появата на хрема. Повечето хора я карат без никакво лечение, надявайки се, че така или иначе ще изчезнe

хрема
Обикновената хрема може да докара сериозни проблеми с мозъка, ако не се лекува ефективно

При появата на хрема други само леко капват в носа капки, каквито имат под ръка. Всъщност, една наглед безобидна хрема може да доведе до възпаление на синусите, тоест синузит, а това вече е потенциално опасно състояние, с фатален изход. И, да – факт е, че синузитът засяга човешкия мозък.

Ново изследване

Едно скорошно проучване, направено от експерти от Вашингтонския университет по медицина установи, че запушването на носа и възпалението на синусите водят след себе си не само главоболие, но и увреждане на някои части на мозъка.

Новото изследване свързва възпалението на синусите с промени в мозъчната активност, по-специално невронните мрежи, които модулират познанието, интроспекцията и отговора на външни стимули.

Д-р Ария Джафари

От предишни изследвания знаем, че пациентите със синузит често решават да потърсят медицинска помощ, не защото имат хрема и налягане в синусите, а защото болестта засяга взаимодействието им със света: те не могат да бъдат продуктивни, трудно им е да спят и имат проблеми с мисленето. Това значително се отразява на качеството им на живот.“, каза авторът на изследването д-р Ария Джафари, хирург и асистент в катедрата по оториноларингология и хирургия на главата и шията в Медицинския факултет на Университета на Вашингтон.

Като част от проучването специалистите са извършили ЯМР сканиране на хора с умерено до тежко възпаление на синусите, както и на здрава контролна група. В резултат на това е установено, че при пациентите със синузит се наблюдава намаляване на функционалната връзка във фронто-париеталната зона, намалена функционалност по отношение на общуването и социалното поведение и др. Според лекарите големината на разликите в мозъчната активност, наблюдавана в изследваната група, съответства на тежестта на възпалението на синусите при субектите.

Връзката между обикновената настинка и мозъчните заболявания

Руските лекари потвърждават връзката между възпалението на синусите и проблемите в мозъка.

Всеки синус може да се възпали. Например, ако това е максиларния синус, тогава говорим за максиларен синузит. Ако клетките на етмоидалния лабиринт са възпалени, тогава говорим за етмоидален синузит. Има и фронтален синузит, когато фронталният синус е възпален и т.н. Всичко започва от носа и след това отива по-дълбоко”, казва д-р Владимир Зайцев, оториноларинголог.

Д-р Владимир Зайцев

Както отбелязва УНГ лекарят, в началото има само банална хипотермия. Например, ако човек е забравил да си сложи шапка, когато е слънчево, но ветровито и температурата навън не е толкова висока. Ако някой не се е облякъл много добре след басейна, или е излязъл навън, след като бил в сауна, кара велосипед или ролери, без да е съобразил екипировката – примерите са много.

Първо се развива катарална симптоматика, а след това се появяват гнойни възпалителни процеси. Ако човек не отиде на лекар, или дори не започне да прави някакви оздравителни процедури сам, болестта се движи по свой собствен път, без да щади нищо по него“, казва Владимир Зайцев.

И така, къде е връзката с мозъка?

Както отбелязва оториноларингологът, разделянето на тялото на части и възприемането им поотделно е сериозна грешка.

Ако говорим за черепа, всичко е преплетено, свързано, граничи едно с друго. Понякога е отделено само на милиметри, дори не на сантиметри. Всичко може да се възпали в носа. Например, ако говорим за фронталния синус, трябва да се знае, че задната му стена граничи с мозъка. Зад тази стена се намира челният лоб на мозъка. Има и главен синус. Нарича се главен, защото се намира в основата на черепа, и съответно граничи с мозъка“, казва Владимир Зайцев.

Пътища на поражението

Възпалението в носа може да увреди мозъка по различни начини.

Има такива образувания като хиазми. На латински това означава „преплитане“. Възможно е да е вродена патология, която е невъзможно да се провери и установи по никакъв начин. Чрез тези „преплитания“ гнойното съдържание може да влезе в мозъка, в неговата мембрана“, обяснява Владимир Зайцев.

Освен това, има ситуации, когато в някой от синусите се развива гнойно възпаление, докато има толкова много гной, че буквално разширява стените и започва да се изтича в кръвта, казва оториноларингологът.

Хематогенно тази гной навлиза в лигавицата на мозъка и буквално насища всичко наоколо“, казва УНГ-специалистът.

Също така, във връзка с околоносните синуси, си струва да си спомним за назолабиалния триъгълник. Оттук кръвта отива към сигмоидните и кавернозните синуси, които са големи артерии и вени. И през тях гнойта буквално се втурва към мозъка. Следователно, в областта на назолабиалния триъгълник дори акнето не може да се изстисква, казва оториноларингологът. В случая на назолабиалния триъгълник, първо се развива синусова тромбоза, а след това следва мозъчен абсцес.

Ако мозъчните мембрани се възпалят, това вече е менингит, появяват се менингеални явления. Смъртността в този случай е много висока. Пациентът е 100% обречен без помощта на лекар“, казва Владимир Зайцев. Той отбелязва, че вариантът да се лекувате у дома и да приемате антибиотици без лекарска препоръка, изобщо не е подходящ. Това ще доведе до изключително неприятни последици.

Първо, ступорът започва с адско главоболие. То е толкова силно, че на човек буквално му причернява и идва един момент, в който престава да чувства болка. След това настъпва „забавяне“, болният трудно разбира, бавен и неактивен е, с ниска или направо липсваща работоспособност. Такъв човек непрекъснато иска да си почине. Тогава започва същинския натиск на синузита. Това вече е състояние, когато пациентът иска да спи непрекъснато, съзнанието започва да се изключва и той трудно осъзнава какво се случва около него. След това изпада в кома“, казва Владимир Зайцев. Така се проявява вторичен менингит, който се развива на фона на възпаление в синусите.

Остава ли хремата?

Когато гнойта вече е в мозъка, остава ли хремата и има ли запушен нос? Този въпрос тревожи мнозина.

Възможно е да има две опции. Синусите могат да бъдат пълни с гной и назалната фистула да е блокирана. Има гной, но човек не разбира, усеща се само пукащата болка, но гнойта е там, в мозъка.

И има втори вариант, когато назалните фистули са някак отворени, но има толкова много гной, че блика в двете посоки: както към мозъка, така и извън носа“, казва Владимир Зайцев.

Как се лекува?

На фона на всичко казано става ясно, че възпалението на синусите не е състояние, което може да бъде пренебрегнато. Определено трябва да отидете на лекар.

Ако говорим за мукопурулентен назален секрет и катарални явления, всичко това се лекува с вакуумни дренажи. Ако става дума за изразен гноен процес, тогава, разбира се, пункцията е амбулаторна“, казва УНГ лекарят.

При наличие на гнойно съдържание в синусите (и още повече при навлизане в мозъка), пациентът трябва да бъде приет в болница, до реанимация, и с наблюдение след направените интервенции. Тук, както отбелязва УНГ-специалистът, човек се подлага на саниращи операции на всички засегнати синуси, за да се предотврати навлизането на гной в мозъка, или за ранното й елиминиране от мозъка.

Болният постепенно идва на себе си след такива операции, но има риск да се чувства различно: той нормално няма да е наясно какво се случва около него, няма да може да се обслужва сам, ще стане асоциален… Така могат да се проявят постменингеални симптоми“, казва Владимир Зайцев.

Поради всички тези причини лечението на хрема, освен че трябва да бъде навременно, трябва и да е проведено от специалист. Особено ако липсва секреция от носа, ако човек има гъсти сополи или липсват такива, но се усеща напрежение в областта на челото и тила.

Източник: kp.ru

Оценете статията
Оценка 5 от 1 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.