Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

7 причини за изтръпване на ръцете + диагностициране и лечение

Има много причини за изтръпване на ръцете. Някои от тях може да алармират за проблеми с нервната система

изртъпване на ръцете причини
Честото изртъпване на ръцете, мравучкането и загубата на чувствителност може да сигнализират за проблеми с периферната нервна система

Всеки е изпитвал неприятното чувство за изтръпване на крайник. Най-често се усеща при спане върху ръката. Чувството обикновено се оприличава със забиването на иглички в изтръпналата област, като може да е придружено от силна болка, парене или слабост.

В почти всички случаи изтръпването на ръцете е причинено от объркване в нервната система.

„Причината за това усещане най-често е раздразнение на нерв”, казва д-р Даниел Гитингс, ортопедичен хирург и специалист по ръцете и китките в “Hoag Orthopedic Institute”

Тук ще разгледаме 7 от най-разпространените причини за изтръпване на ръцете и начините, по които се диагностицират и третират.

 

7 причини за изтръпване на ръцете:

 

  1. Парестезия

Всеки е изпитвал това чувство, когато крайникът се усеща по-тежък и сякаш го боцкат игли при опит за движение.

Официалното наименование на това състояние е временна парестезия. Това се случва, когато има натиск върху нерв. Когато нервът е притиснат, той не може да сигнализира правилно на мозъка. След като притискането спре, нервът може да започне да изпраща сигналите хаотично, което поражда неприятното усещане.

Лечение:

Раздвижването обикновено облекчава натиска върху нерва и изтръпването и болката отшумяват до секунди. Ако усещането продължи по-дълго или ви се случва прекалено често, говорете с лекаря си.

 

  1. Радикулопатия

Радикулопатията се появява, когато има прищипан нерв, обикновено на гръбначния стълб, което може да прични редица дискомфортни състояния, включително изтръпване. Ако прищипаният нерв на е врата, това може да доведе до изтръпване, болка и слабост в рамото и ръката.

Диагноза и лечение:

Прищипан нерв се диагностицира с помощта на рентгенова снимка или ЯМР. Обикновено прищипаният нерв се освобождава сам, но в по-сериозни случаи може да се наложи физическа терапия или операция.

 

  1. Инфекция

Всички видове вирусни инфекции могат да причинят изтръпване на ръцете. Те се третират по различен начин и засягат различни части на тялото в зависимост от вида на инфекцията.

Ако изтръпването е причинено от инфекция, вероятно ще имате и други неразположения като температура, втрисане, кашлица или гадене.

Лечение:

За лечението на изтръпване, причинено от инфекция е нужно да се третира инфекцията. Ако усещането продължава и след излекуване от вируса, задължително се свържете със специалист.

 

  1. Фибромиалгия

Фибромиалгията е заболяване, което причинява болка в цялото тяло и може да предизвика изтръпване на ръцете.

То се дължи на проблеми със сензорната обработка в централната нервна система, така че често идва и с други симптоми, включително болка, умора и когнитивни нарушения. За съжаление няма точно определен начин за диагностициране на фибромиалия.

Диагноза и лечение:

„Фибромиалкията е трудна за поставяне диагноза и обикновено се прави след изключване на припокриващи се нарушения”, казва д-р Гитингс.

Няма лек за фибромиалгия, но симптомите могат да бъдат управлявани с лекарства, алтернативни терапии и промени в начина на живот. Редовното движение и упражненията са изключително важни за хора, страдащи от това заболяване.

 

  1. Диабетна невропатия

Диабетната нервопатия може да прични изтръпване на пръстите, често придружено от безчувственост.

Около половината от страдащите от диабет имат периферна невропатия или някаква форма на увреждане на нервите. Периферната невропатия е най-често срещана при хора с диабет, които не контролират добре кръвната си захар. Обикновено това нарушение засяга краката и стъпалата, но в някои случаи може да засегне и ръцете.

Лечение:

Няма лечение за периферна невропатия, но контролирането на кръвната захар може да предотврати влошаването на състоянието.

 

  1. Неврологични нарушения

„ Ако има нарушения в нормалното функциониране на централната нервна система, това може да доведе до усещане за изтръпване”, казва Гитингс. „Например множествената склероза може да причини изтръпване на ръцете”, допълва той.

 

  1. Увреждане на нерв

Всякакъв вид увреждане на нерв, включително от удвари, наранявания или изгаряния, може да причини изтръпване на ръцете.

Увреждането на нерв може да включва:

  • Хронична парестезия – аномалии в комуникацията между нервите
  • Периферна невропатия – увреждане на нервите, които комуникират между мозъка и останалата част от тялото.

Диагноза и лечение:

Диагностиката е трудна и трябва да се консултирате с добър невролог, за да се установи причината. В зависимост от тежестта на увреждане, леченията може да варират. При по-тежки случаи може да се наложи и оперативна намеса.

 

Кога да порърсите консултация с лекар при изртъпване на ръцете?

 

Причините за неприятното усещане може да варират от притиснат нерв до диабет, но повечето то тях са свързани с нервната система.

Почти всеки е усещал изтръпване на ръцете в даден момент, но ако то се появява редовно, трябва да потърсите помощ от специалист. По този начин тялото може да сигнализира за наличието на по-сериозно здравословно състояние, което изисква медицинско лечение.

Източник: https://www.insider.com/

LecoVita Периферин U300 НЕВРО КОМПЛЕКС спомага за намаляване симптомите на периферната невропатия (изтръпване, скованост и загуба на сетивност в крайниците). 

„Постоянно ми изтръпваха ръцете и усещането беше отвратително! От моя позната, която е медицинска сестра, разбрах за продукта LecoVita Периферин U300 НЕВРО КОМПЛЕКС. Веднага си го закупих и започнах да го пия! Сега се чувствам отлично!“ – Анета Георгиева, София. 

LecoVita ПЕРИФЕРИН U300 НЕВРО КОМПЛЕКС

изтръпване на ръцете

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *