Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво представлява болестта на Адисон?

Болестта на Адисон или Адисонова болест е ендокринно или хормонално заболяване, което се случва във всички възрастови групи и рефлектира на мъжете и жените еднакво. Заболяването се характеризира със загуба на тегло, мускулна слабост, умора, ниско кръвно налягане и понякога потъмняване на кожата.

Как се появява болестта?
Болестта на Адисон възниква, когато надбъбречните жлези не произвеждат достатъчно от хормона кортизол, а в някои случаи, хормона алдостерон. Заболяването се нарича още надбъбречна недостатъчност или хипокортицизъм.

Какво причинява болестта на Адисон?
Липсата на адекватни нива на кортизол могат да се появят по различни причини. Проблемът може да се дължи на заболяване на надбъбречните жлези (първична надбъбречна недостатъчност) или на недостатъчна секреция на Адренокортикотропен хормон (АКТХ) от хипофизата (вторична надбъбречна недостатъчност).

Какво е кортизол?
Кортизолът обикновено се произвежда от надбъбречните жлези, разположени точно над бъбреците. Той принадлежи към класа на хормони, наречени глюкокортикостероиди, които засягат почти всички органи и тъкани в тялото. Учените смятат, че кортизола е възможно да оказва влияние в цялото тяло по стотици начина. Най-важната работа на кортизола е да помага на организма да реагира на стреса. Сред други жизненоважни задачи на кортизола са:
• помага за поддържането на кръвното налягане и сърдечната функция;
• помага за забавянето на възпалителните реакции на имунната система;
• помага за балансиране на ефекта на инсулина в превръщането на захар в енергия;
• помага за регулиране на метаболизма на белтъчините, въглехидратите и мазнините;
• помага за поддържането на правилното състояние и чувство за благосъстояние

Как се регулира кортизола?
Тъй като кортизола е толкова жизненоважен за здравето произведеното количество от надбъбречните жлези е точно балансирано. Подобно на много други хормони, кортизола се регулират от хипоталамуса на мозъка и хипофизата, орган в основата на мозъка. Първо, хипоталамуса, изпраща сигнал за“освобождаване на хормона“ на хипофизната жлеза. Хипофизата реагира чрез секрецията на хормони, които регулират растежа, щитовидната жлеза, функцията на надбъбречната жлеза и полови хормони като естроген и тестостерон. Една от основните функции на хипофизата е да отделя АКТХ, хормон, който стимулира надбъбречните жлези. Когато надбъбречните жлези получават сигнал от хипофизата под формата на този хормон те реагират чрез производството на кортизол.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Какво представлява болестта на Адисон?

  1. Pingback: Как да се възстановя след адисонова криза? | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *