Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Paxlovid: лекарството на Pfizer срещу COVID-19 намалява риска от смърт с 89%

Pfizer Inc. обяви, че лекарството Paxlovid, което се приема орално срещу COVID-19, значително намалява риска от хоспитализация и евентуална смърт

Paxlovid
Медикаментът на Pfizer – Paxlovid, идва малко след като в Англия беше одобрена продажбата и употребата на Molnupiravir. Molnupiravir е първото антивирусно лекарство за лечение на симптоматичен COVID-19, което е получило разрешение и вече е по рафтовете на аптеките в Обединеното кралство.

Pfizer планират да продават новото лекарство с години напред

Предварителните резултати показват, че Paxlovid намалява риска от хоспитализация и смърт с 89% при пациенти с висок риск от развитие на тежък ковид, когато се прилага в рамките на три дни след появата на симптомите. Пациентите получават комбинирана терапия – заедно с Paxlovid е включен и ритонавир – друг антивирусен препарат. Дозировката е по 3 таблетки, приемащи се 2 пъти дневно, в продължение на пет дни.

Предвид обнадеждаващия резултат от изпитанията, компанията планира да представи резултатите от тестовете на Администрацията по храните и лекарствата на САЩ възможно най-скоро, за да поиска спешно разрешение за производство и разпространение.

Новините за Paxlovid идват в седмицата, когато Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) одобриха прилагането на ваксината на Pfizer, Corminaty, за деца на възраст от пет до 11 години, отключвайки потенциален пазар за още 56 милиона дози от ваксината.

Микаел Долстен

Както вече стана ясно, в Обединеното кралство пероралното антивирусно лекарство на компанията Merck, Молнупиравир, което намалява риска от хоспитализация и смърт с 50%, получи одобрение за продажба. То ще се продава с името Lagevrio и е първото перорално лекарство, одобрено специално за лечение на COVID-19.

Pfizer се подготвя за ендемичен COVID-19

По време на конферентен разговор с анализатори и инвеститори компанията сподели, че има капацитет да произведе 4 милиарда дози ваксини през 2022 г. Вече са налице и договори с правителствата за 1,7 милиарда дози и се работи за произвеждане на още. Излишният капацитет, подготвен за производство на ваксини, както и инвестицията от 1 милиард долара, която компанията направи в препарата ритонавир, са ясен знак, че Pfizer очаква COVID-19 да бъде част от медицинския пейзаж за години напред.

Компанията се готви за близко бъдеще, в което COVID-19 е ендемичен – тоест се среща редовно и в голяма част, ако не и във всички региони по света. И докато бустерната доза на ваксината генерира по-добър имунитет, включително срещу скоро появилите се варианти на вируса, се очаква ефектът й да избледнее след около година. Pfizer вече прави планове за текущи рутинни имунизации.

„Вече се подготвяме за реваксинация, тъй като ефекта от третата игла може да започне да избледнява вероятно след една година, което според нас би подкрепило годишна ваксинация, подобна на грипа“, каза Микаел Долстен, главен научен директор на компанията.

Paxlovid се разработва от близо две години

Антивирусните лекарства, като Paxlovid, трябва да се дават възможно най-рано, преди инфекцията да се засили, за да бъдат най-ефективни.

Планираният анализ на 1219 пациенти в проучването на Pfizer изследва хоспитализациите или смъртните случаи сред хора, диагностицирани с лек до умерен COVID-19 с поне един рисков фактор за развитие на тежко заболяване, като затлъстяване, диабет или възраст.

Сред тези, на които е приложено лекарството на Pfizer в рамките на три дни след появата на симптомите, хапчето намалява шансовете за хоспитализация или смърт за възрастни с риск от развитие на тежък COVID-19 с около 90 процента, в сравнение с пациентите, получавали плацебо.

0,8% от тези пациенти са били хоспитализирани и нито един не е починал до 28 дни след лечението, в сравнение със 7% на хоспитализация и седем смъртни случая в групата, приемала плацебо.

Pfizer не описва подробно никакви странични ефекти, но казва, че нежеланите реакции са се случили при около 20% от пациентите, лекувани с Paxlovid и при тези, които са взимали плацебо.

Възможните нежелани реакции включват гадене и диария.

Pfizer провежда дискусии за лиценз за генерично производство на хапчетата за страни с ниски доходи.

Източници: www.pfizer.com, www.drugs.com, www.clinicaltrialsarena.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *