ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

80-годишен лекар разкрива 5 тайни на дълголетието

Ето няколко много лесни неща, които може да започнете да правите още сега, за да си гарантирате дълголетието, към което всеки се стреми

 дълголетието
Дълголетието е възможно ако има редовна грижа за физическото и емоционално здраве

Повярвайте ми, всяко едно от тях значително ви гарантира дълголетието и здравословен живот, убеден е Ричард У. Бесдайн, доктор по медицина, посветил кариерата си на развитието и напредъка на гериатрията чрез научна работа и практика в областта на общественото здравеопазване.

Ако ви предложат да удължите живота с 5-10-15 години, за да станете столетник, бихте ли се съгласили? Не мисля, че има хора в света, които биха отказали толкова примамлива оферта.

Работя като геронтолог (направление на медицината, което изучава биологичните, социалните и психологическите аспекти на човешкото остаряване, причините и начините за справяне с него) от много години. Общо работя в тази област от 55 години и през всичкото това време хора от различни възрасти постоянно ме питат: „Какви ежедневни навици допринасят за увеличаване на продължителността на живота? Кратко и ясно!“ И казах на пациентите онова, което знаех, като отбелязах със задоволство, че съветите ми са работещи. Между другото, аз самият ги следвам – всеки ден и през целия си живот.

Ричард У. Бесдайн

Празнувах 80-ия си рожден ден и, честно казано, все още съм пълен със сили, енергичен съм и здрав. Чувствам се точно както преди 10-20 години. Дори младите стажанти в университета не могат да ме победят на скуош – спорт, който практикувам няколко пъти седмично.

Ако ме попитате защо продължителността на живота започна да намалява, ще отговоря кратко: „Това се дължи на затлъстяването, липсата дори на минимална физическа активност, тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол и други психоактивни вещества“.

Добрата новина обаче е, че никога не е късно да промените начина си на живот. Можете да направите това дори и ако сте на 40, 50 и 70 години.

Затова, ако искате да живеете дълго и пълноценно, тогава:

1. Яжте като гърците

Вярвам в силата на средиземноморската диета. Първо, храната е вкусна. Второ, приготвянето ѝ не изисква допълнителни разходи или кой знае какви усилия. Всичко е просто, естествено, достъпно.

Средиземноморската диета е растителна диета, която включва много пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и здравословни мазнини. Такава диета помага за предотвратяване на хронични заболявания и подобрява цялостното здраве.

Склонен съм да наричам такава храна дори не средиземноморска диета, а обичаен начин на живот. Разумно и приятно е човек да се храни така. В крайна сметка, това не е строг план, който да спазвате известно време, а след това да се откажете, защото не можете да издържите ограниченията и забраните. Въобще не! Без фанатизъм! Искате пържола? За Бога, няма нищо лошо ако изядете една хубава, домашно приготвена пържола веднъж седмично. Опитайте се обаче да избягвате преработените храни и бързото хранене.

Предполагам, че изобщо не е трудно, ако вместо това включите някои наистина вкусни неща в диетата си: морски дарове, постно месо и ядки. С тях не може да се сравни нито един хамбургер, който ще ви засити точно за два часа, но „за спомен“ ще ви остави неприятното усещане за тежест в стомаха.

Съветвам ви да включите в диетата си храни като сьомга, сардини и риба тон и албакор (мазната риба е в основата на средиземноморската диета). Те са богати на омега-3, което според проучванията може да намали риска от сърдечни заболявания и инсулт. Американската сърдечна асоциация препоръчва да се яде риба (особено мазна риба) поне два пъти седмично.

Друг супер здравословен продукт е екстра върджин зехтина. Помага за предотвратяване на сърдечни пристъпи, инсулт и внезапна смърт от сърдечно-съдови заболявания, дори сред изложените на риск.

2. „Ускорете“ сърдечния ритъм

Проучванията показват, че наднорменото тегло и липсата на физическа активност са двете основни причини за някои от най-смъртоносните заболявания и съкратена продължителност на живота. Движете се, плувайте, ходете и практикувайте любимите си спортове, като всичко това не само ще допринесе за благосъстоянието, но и ще намали риска от депресия, рак и диабет.

Американското общество за борба с рака препоръчва два и половина до пет часа умерена физическа активност (напр. ходене, градинарство) на седмица или един до два часа и половина интензивна физическа активност (например джогинг, аеробика).

Обичам скуош: когато играя, сърдечната честота и дишането ми се ускоряват. А това е страхотна тренировка за сърдечно-съдовата система. Така съчетавам работата с удоволствието.

Но, дори 30 минути бързо ходене всеки ден ще са огромна полза.

Започнете да се движите още днес и продължете в същия дух, докато навършите 100 години. В крайна сметка движението е живот!

3. Откажете се от цигарите, без значение какви са

Всеки знае, че пушенето (и вейпинга, който сега се рекламира като „практически безвреден“) – убива. Бавно и неусетно, но убива. Тези лоши навици са причина за такива здравословни проблеми като заболявания на сърдечно-съдовата система, рак, белодробен емфизем и много други. Проучванията показват, че дори „лекото пушене” (само една цигара на ден) значително увеличава риска от ранна смърт. Същото важи и за пасивното пушене.

Митовете за това колко трудно и невъзможно е да се откаже от тютюнопушенето са абсолютна лъжа. Повярвайте ми, ако разберете, че сте сериозно болни, ще се откажете от тази зависимост за един ден или най-много седмица. Но защо да изкушавате съдбата? Освен това, отказването от тютюнопушенето ще се отрази на здравето ви буквално веднага. Според Центровете за контрол на заболяванията, само година след отказване от тютюнопушенето, рискът от сърдечен удар намалява драстично. И след две до пет години – вероятността например от инсулт става същата като тази при непушачите.

Друг момент: не се заблуждавайте да мислите, че вейпингът е по-здравословна алтернатива. Въпреки малкото количество изследвания за дългосрочните здравни ефекти от употребата на електронни цигари, вече може да се каже, че използването им уврежда артериите по същия начин като традиционните. Това не е неоснователно твърдение или желание да ви сплаши, а данни от последните изследвания. Затова помислете и решете сами: „Да живея или да пуша?“

4. Правете редовни профилактични медицински прегледи

Превантивният подход към здравето ще помогне за ранното идентифициране на проблемите, което може да ви спаси от по-сериозни последици. Затова насрочете медицинските си прегледи и никога не ги пренасрочвайте, не ги отлагайте. Казвам на пациентите си, че дори сватба може да бъде отложена, но годишен цялостен преглед от лекар – никога.

Особено важно е да се следят нивата на холестерола в кръвта и кръвното налягане. Задължителните прегледи включват и преглед при дерматолог-онколог, мамолог. От 40-годишна възраст ви съветвам редовно да правите мамография, от 21-годишна – цитонамазка (тест, който може да се използва за идентифициране на предракови или ракови клетки във влагалището и шийката на матката). В зависимост от медицинската история на вашето семейство по бащина или майчина линия, вашият лекар може да препоръча допълнителни изследвания.

Между другото, годишният медицински преглед дава възможност да преразгледате начина си на живот (например диета, упражнения, лоши навици и т.н.) и психологически проблеми (например стрес, тревожност, депресия). Също така е идеален момент да получите информация за нови прегледи и тестове, за които вероятно дори не сте знаели.

Вашата задача не е да търсите и да тълкувате симптоми, а да идентифицирате проблемите навреме и да ги решавате с помощта на лекар. Това е ключът към дълголетието и активния живот.

5. Следете психологическото си състояние

Дори не мога да опиша с думи колко е важно да следите психологическото си състояние. Такива проблеми не възникват за една нощ и забелязвайки ги, търсенето на професионална помощ може буквално да ви спаси. Многобройни проучвания показват, че сериозното психично заболяване съкращава продължителността на живота с 14-32 години.

Ако се притеснявате за нещо, ако забележите необичайни симптоми (нарушение на паметта, когнитивен спад, повишена раздразнителност и т.н.), помолете терапевта да прецени психичното ви здраве и, ако е необходимо, да ви насочи към специалист.

Освен това се научете да се отпускате, да релаксирате, да се изключвате. Всяко едно от тези неща ще ви е от полза. Отделете време, за да практикувате суперефективни средства за облекчаване на стреса като медитация и йога. Хобитата, творчеството, свиренето на музикални инструменти, общуването с други хора оказват много силно влияние върху психичното здраве и настроение. Не е тайна, че щастливите хора живеят по-дълго!

По време на пандемия, особено предвид съветите за социално дистанциране, някои от тези неща изглеждат невъзможни. Ролята на видео разговорите с приятели и семейството не бива да се подценява. Такива разговори и контакти помагат да се преодолеят трудните времена и изпълват сърцето с любов и оптимизъм. И това е още един ключ към дълголетието!

Източник: www.northeastohioboomer.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *