3 лечебни рецепти на билкарят Еньо Миланов, които ще укрепят белите дробове

Ако искате белите дробове да са здрави, първо трябва да се придържате към здравословни навици

За запазване здравето на белите дробове ще е добре да не пушите, да избягвате токсични или замърсени зони, да правите редовно гимнастика и да поддържате имунната система здрава. Това несъмнено са жизненоважни и не чак толкова трудни за изпълнение неща, които ще ви помогнат да поддържате белите дробове здрави.

Но понякога белите дробове, тези толкова важни органи на нашето тяло, могат да бъдат подложени на сериозни заболявания като бронхит, астма или инфекции, които изискват специално лечение. За да не се стигне до там, билкарят Еньо Миланов (симеоновският лечител) съветва грижата за здравето на белите дробове да включва и билки.

Еньо Миланов

Тези натурални здравословни напитки, рецептите за които ще разберете от статията, ще ви бъдат от полза. Освен, че ще помогнат, прекрасния билков състав ще разнообрази чаеното ви меню. Сипете ги в любимата си чаша и им се насладете докато са горещи!

1. Лечебна напитка от мащерка и коприва

Тази напитка е идеална за почистване и укрепване на белите дробове, казва опитния билкар Еньо Миланов. И ето защо!

Мащерката е може би най-ефективната билка за поддържане здравето на белите дробове . Обикновено се използва за облекчаване на кашлица и респираторни инфекции. Тази билка е отлично отхрачващо и антисептично средство, което е идеално както за билкови чайове, така и за инхалация.

Копривата е лечебна билка, която се използва от древни времена за лечение на много здравословни проблеми, а едно от основните й свойства е способността да „пречиства“ и лекува кръвта и белите дробове . Това растение съдържа много витамини и минерали като желязо, калций, магнезий, силиций. То е идеално средство за хора с анемия или такива, които са в рехабилитация след боледуване.

Необходими съставки

30 грама мащерка;
30 грама сушена коприва;
Чаша вода (200 мл.);
Една супена лъжица мед (30 грама).

Подготовка

– Първото нещо, което трябва да се направи, е да се сложи водата и да заври. Билкарят препоръчва да използвате керамичен или стъклен чайник, тъй като лечебните растения могат да загубят част от полезните си свойства в метални съдове.

– След като водата заври, добавете към нея мащерката и копривата и ги оставете да се варят още 10 минути. След това свалете от огъня и нека да се запарят още 5-10 минути.

– Добавете супена лъжица мед и пийте на малки глътки, вдишвайки парата от този ароматен чай, тя също има лечебни свойства. Това е много приятен процес. Можете да пиете до две чаши такъв чай на ден.

2. Запарка от лечебен живовляк и маточина

Вкусна и здравословна, точно това може да се каже за тази билкова напитка. Този чай е едно от най-ефективните средства за прочистване и детоксикация на белите дробове, той е просто незаменим за пушачите, които не само трябва да изчистят алвиолите, но и да облекчат симптомите на инфекции на белите дробове. Ето и какви точно са „магическите“ свойства на чая от тези растения.

Живовляк: Това е растение действа отхрачващо и помага за отстраняване на слуз и храчки от белите дробове, които пречат на нормалното дишане. Освен това, живовлякът действа като добро противовъзпалително средство. Затова се препоръчва да се ползва като отвара или инхалация. Дори, казва народният лечител Еньо Миланов, можете да правите горещи компреси върху гърдите.

Копър и маточина: Комбинацията от тези две лечебни растения ще ви помогне да изхвърлите токсините от белите дробове и да се отпуснете. Често пъти, когато са налице проблеми с белите дробове, това е, защото изпитваме изключителна умора и чувство на стягане в дихателната система. Този чай ще ви помогне да се почувствате много по-добре.

Необходими съставки

20 грама маточина;
20 грама живовляк;
20 грама копър;
Една чаша вода (200 мл.);
2 супени лъжици мед (60 грама).

Подготовка

Първо, нека водата да заври. След това добавете билките: живовляк, маточина и копър. Оставете ги да къкрят 10 минути, след което свалете от котлона и оставете за още 10 минути.

Този чай има доста остър вкус поради наличието на живовляк в него, затова билкарят препоръчва, ако ви е неприятен, да добавите две супени лъжици мед. Въпреки това леко неудобство чаят трябва да се пие три пъти на ден, тъй като, както вече стана ясно, той е идеален за прочистване на белите дробове и облекчаване на възпалението.

3. Лечебна напитка от медуница и липов цвят

Този вкусен чай се използва предимно за профилактика на белодробни проблеми, за укрепване и оптимизиране на белодробната функция.

Билката медуница, в комбинация с липата е ефективна защита срещу рак на белите дробове. Разбира се, няма да бъде на 100% ефективен, но шансовете да се разболеете ще намалеят, ако го пиете всеки ден.

Липовият цвят действа спазмолитично и лесно може да се снабдите със суха липа. Това ще ви помогне да се отпуснете, да дишате по-добре и да подобрите здравето на белите дробове. Липата е ароматна, има добър вкус и се съчетава с всякакви билкови чайове.

Необходими съставки

20 грама медуница;
20 грама липов цвят;
Една чаша вода (200 мл);
Една супена лъжица мед (30 грама).

Подготовка

Водата завира и към нея се добавят билките. Оставете да заври отново малко и след това да престои 10 минути, за да се влее по-добре. Изсипете този вълшебен билков чай ​​в любимата си чаша и добавете супена лъжица мед към него. Тази вкусна и здравословна напитка е идеална за закуска!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *