Колко дълготрайна защита осигуряват ваксините на Pfizer и Moderna?

Експертите казват, че иРНК ваксините губят част от ефективността си след време.

иРНК Ваксини
След 5 месеца защитата срещу боледуване намалява драстично, но защитата срещу тежко протичане на болестта остава висока

Ваксинацията е ключов фактор в преодоляването на световната пандемия от Covid-19. Учените трескаво работят да разберат кога и дали имуниетът след ваксинация ще намалее с времето.

Последните изследвания установяват, че защитата от наличните в момента иРНК ваксини намалява няколко месеца след ваксинацията. Въпросът, на който изследователите се стремят да отговорят, е: губят ли своята ефективност наличните иРНК ваксини след време и с колко?

 

Ефективността на Pfizer спада с близо 50% след 5 месеца

 

Ново изследване, публикувано в „The Lancet” (един от най-уважаваните медицински журнали в света), установява, че иРНК ваксината на Pfizer осигурява 88% ефективност в предотвратяване на инфекцията през първия месец след втората доза. Но след 5 месеца тази ефективност спада до 47%.

Изследването открива още, че ваксината е високоефективна срещу Делта варианта на коронавируса и осигурява висока защита срещу него 4 месеца след ваксинация. Но на петия месец тя спада почи наполовина.

Въпреки това, тя остава много ефикасна в защитата от тежко протичане на заболяването и хоспитализация до 6 месеца след прилагането. За предотвратяване на тежко боледуване тя е 93% ефективна според изследването.

Проучването анализира електронните здравни досиета на повече от 3 милиона членове на “Kaiser Permanente”, Южна Калифорния от момента, когато ваксината е била доставена през декември 2020 г. до август 2021 г.

 

Ефективността на Moderna се запазва и 5 месеца след поставянето на втора доза

 

Скорошно проучване на изследователи от “Brigham and Women’s Hospital” стига до заключението, че ваксината на Moderna е 93% ефективна за предотвратяване на заболяване и 98% ефективна за предотвратяване на тежко протична не инфекцията, 5 месеца след втората доза.

Проучването включва 30 415 участници, като 15 209 са получили ваксината на Moderna и 15 206 са получили плацебо. Според авторите на изследването, Moderna осигурява и приемлив процент защита срещу асимптоматична инфекция.

„Това, което казваме не е, че ако сте ваксинирани преди 5 или повече месеца не сте защитени, а че ваксинираните по-скоро имат по-сигурна защита срещу вируса”, казва Линдзи Баден, д-р в отдел по инфекциозни болници на “BHW”.

„И двете групи хора са значително по-защитени в сравнение с тези, които не са се ваксинирали”, допълва още докторът.

ваксина срещу коронавирус
д-р Линдзи Баден, инфекционист

 

Ваксините все пак осигуряват голяма защита срещу хоспитализация

 

„Намаляването на ефективността срещу инфектиране не означава, че ваксините спират да действат напълно”, казва д-р Дейвид Хиршверк, специалист по инфекциозни болести в „Northwell Health” в Ню Йорк. Просто защитата срещу зразяване намалява с течение на времето”, продължава той. Докторът е категоричен, че ваксините остават „високоефективни” в предотвратяване на тежко протичане на болестта много по-дълго от 6 месеца.

иРНК ваксини
д-р Дейвид Хиршверк, специалист по инфекциозни болести

 

Експертите твърдят, че дори със спадане на антителата има някои имунни клетки, които помнят как да предпазят тялото от тежко заболяване и че ваксинираните хора са много по-добре защитени. Спадането на ефективността се наблюдава и при други ваксини.

Източник: https://www.healthline.com

ваксинация
БОРИНАЛ – за силен имунитет и защита от вируси

ваксини срещу covid-19

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *