Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Колаген: ще ни запази ли млади и здрави?

Възможно ли е да се отървем от промените, свързани с възрастта, ако наблегнем на колаген и желатин?


Реалистично ли е да изглеждаме по-млади от възрастта си, ако ядем по-малко и се откажем от пържените и мазни храни? И изобщо как трябва да се храни човек, за да запази младостта?

Казват, че ние сме това, с което се храним. Всъщност всички клетки в нашия организъм редовно се обновяват, и с течение на времето съставът на тялото ни се променя до голяма степен поради начина ни на живот и хранене. Освен това, тези промени могат да бъдат както положителни, така и отрицателни.

Ще ни спаси ли използването на колаген от от птоза?

Бръчките далеч не са единственият признак на възрастта. Освен това, благодарение на инжекциите с ботулинов токсин, днес е възможно да се изгладят дори много дълбоки бръчки по челото и да се отървем от пачия крак в ъглите на очите. Но не по -малко, а може би повече от бръчките, птозата е тази, която ни застарява. Под тази дума лекарите и козметолозите разбират свързания с възрастта пролапс на тъкани, който възниква поради отслабването на вътрешната „рамка“, която поддържа кожата.

Д-р Екатерина Иваникова

„Колагенът е един от най-разпространените протеини в човешкото тяло. Неговата масова фракция е 6% от телесното тегло“, казва д-р Екатерина Иваникова, ендокринолог-диетолог, старши научен сътрудник и кандидат на медицинските науки.

„Колагенът присъства в почти всички тъкани на тялото, той е основният структурен протеин, който формира нашето тяло и осигурява здравина на тъканите. Всъщност той задържа или свързва клетките заедно.“

С годините телесния колаген започва да се синтезира по-зле в тялото и заради това лицето бавно се „плъзга“ надолу

Възможно ли е по някакъв начин да се спре този процес? Например, ако започнем да приемаме колаген или желатин през устата, с помощта на хранителни добавки? Или ако ги включим в диетата?

„Основната задача на приема на колаген е да подпомогне синтеза на собствения, ендогенен колаген“, казва Е. Иваникова. – Смята се, че добавянето на колаген увеличава плътността на колагеновите фибрили и плътността на фибробластите (кожни клетки, които синтезират колаген). Може да се предположи, че консумацията на колаген в храната ще увеличи наличието на консумативи, необходими за синтеза на колаген, но няма убедителни доказателства в подкрепа на това предположение. Всъщност, за да започне тялото да синтезира собствен колаген, е необходимо да се осигурят специални условия, което е неосъществимо на практика.

Например в месото има изключителен недостиг на пролин и хидроксипролин, които са характерни за колагена. Но със сигурност се знае, че консумацията на колаген и желатин е противопоказана при хора със синдром на раздразнените черва.

Освен това е доста опасно да се консумира непрекъснато желирано месо, тъй като тези ястия са богати на наситени животински мазнини и това е заплаха от атеросклероза, инфаркт и инсулт. По-добре е да ги използвате по-рядко и малко по малко. Подмладяващият ефект на колагена, както и използването му за лечебни цели, трябва да става само и единствено под формата на хранителни добавка с колаген.

Трябва ли да ядем по-малко?

Колко и каква храна се приема, за да предотвратим негативите на остаряването? Да дадем ли вечерята на врага или да я споделим с приятел?

„Всеки човек е уникален“, сигурна е ендокриноложката Е. Иваникова. – Освен това в определени периоди от живота тялото има свои собствени характеристики. Например по време на бременност нуждата от протеини се увеличава няколко пъти, а с образуването на бъбречна патология, напротив. Няма универсални съвети и отговори на този въпрос. При наличие на хронични заболявания, както и наднормено тегло и затлъстяване, изборът на честотата на приема на храна и нейния обем се извършва под наблюдението на диетолог. Разбира се, така нареченото нискокалорично балансирано хранене на малки порции позволява не само да се удължи живота, но и да се подобри неговото качество.

Класическият пример за най-изучавания вариант на хранене е средиземноморската диета

Скорошно проучване демонстрира благоприятния ефект на тази диета за намаляване на риска от прогресия на рак на простатата. В допълнение, такава хранителна система е свързана с по-късна поява на болестта на Паркинсон и по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания.“

Идеалната диета за удължаване на активността

Кои диети работят най-добре? Има ли такива, които са за млади хора и такива, които са за по-възрастни?

„Диетата е лечебна храна, която се предписва по определени показания и за кратък период от време. Прави се под наблюдението на лекар“, предупреждава експертката. – Но повечето хора в понятието „диета“ влагат съвсем различен смисъл – желанието да отслабнат. В този случай ще бъде трудно да се постигне целта с ограничение в консумацията на някои продукти за кратко време. Необходим е набор от мерки: нормализиране на съня, избор на тренировка, понякога консултация с психолог, ендокринолог и кардиолог.“

В допълнение, специалистката обръща внимание на факта, че хранителната програма за корекция на теглото трябва да се изготвя за няколко месеца и дори години. Препоръчително е да се придържате към нея възможно най -дълго.

„И в случай на придържане към модни „диети“ по желание, ние често наблюдаваме обратното и понякога прекомерно наддаване на тегло, когато те бъдат отменени, тъй като често такива ограничения не са физиологични, а в някои случаи дори могат да бъдат вредни“, предупреждава Е. Иваникова. „Например, в проучване на резултатите от периодичното гладуване беше показано, че хората губят тегло не чрез намаляване на мастната тъкан, което се счита за по-здравословен вариант, а чрез загуба на мускулна маса. Това може да доведе до развитие на саркопения, намалена мускулна сила и поносимост към упражнения.

Противоречивите резултати от изследванията в областта на диетологията се свързват преди всичко с техническите възможности за тяхното изпълнение

„Трябва да се признае, че е много трудно да се изключат външни фактори, които в различна степен могат да повлияят на работата на човешките органи и системи“, казва Е. Иваникова. „Важно е също наличието на хронични заболявания и наследствена предразположеност към определени метаболитни нарушения.

В обобщение можем да кажем, че всяка рестриктивна диета трябва да бъде съгласувана с лекуващия лекар. „Въпреки това, при наличие на захарен диабет, заболявания на ендокринната и пикочната система, планиране на бременност и юношество, храненето трябва да се подбира много внимателно, а експериментите с различни диети за тази категория хора са особено опасни“, предупреждава нашият експертката.

Също така е важно да се вземе предвид методът на приготвяне, тъй като не всички се вписват в диетиката срещу стареене.

„На първо място е необходимо да се изключи такъв метод на кулинарна обработка като пържене, особено дълбокото пържене“, уточнява специалистката. – Някои автори препоръчват да се избягва готвенето и нагряването на храната в пластмасови контейнери и да се обръща внимание на качеството на използваните торби за печене и алуминиевото фолио. Струва си да се отбележи срокът на годност на готвената храна. Би било идеално да се яде прясно приготвена храна, с минимални възможности за механична и термична обработка.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *