ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Диагностика на ръката открива наследствени заболявания още преди да се появят

Ръката, и по-специално китката, е коренно различна от всички органи на тялото

ръката
Ръката може да подскаже наличието на заболявания преди да се появят симптомите

Върху ръката биологичните признаци се комбинират със социалните, казват учените.

Наблюдавайки ръцете е важно да се отчете не само състоянието на кожата, костите, ставите, мускулите и кръвоносните съдове, но и професионалната дейност, навиците (вредни и полезни), културното ниво, а понякога и благосъстоянието на пациента.

Трябва да е ясно, че подобно наблюдение на ръката няма нищо общо с хиромантията

Независимо от това, опитен лекар, изследвайки ръцете, може да предскаже „медицинската съдба на пациента“, тоест да даде прогноза за здравето за определен период от време.

Подобно прогнозиране е напълно възможно с известна степен на точност.

Древните лекари също са оценявали здравето на своите пациенти по кожата на ръцете им. Разбира се, те също така са отдавали почит и на хиромантията, вярвайки във възможността за предсказване на бъдещето въз основа на линиите, които са видими върху дланите.

Това изкуство възниква, вероятно в Индия, от там се разпространява в средиземноморските страни и Китай. На запад то процъфтява в Древна Гърция и Рим, а след това и в цяла Европа.

От 1926 г. специална наука, наречена дерматоглифика , започва да се занимава с тези въпроси . Името „дерматоглифика“ е предложено от американските учени Х. Къминс и К. Мидло. Дерматоглифичните методи са намерили широко приложение в съдебната медицина за идентифициране на личността, сред антрополозите за изучаване на човешки раси, а напоследък, използвайки тези модели, лекарите могат да открият наличието на наследствени заболявания много преди те да се появят.

Дерматоглифите могат да помогнат за поставянето на следните диагнози:

• миома на матката;
• белодробна туберкулоза;
• псориазис;
• захарен диабет;
• глаукома;
• всички видове стомашна патология;
• изкривяване на гръбначния стълб.

Още през 5 век. пр. н. е. Хипократ свързва появата на „усукани“ нокътни фаланги на пръстите на ръцете или краката с наличието на белодробни заболявания. „Усукването“ се проявява в намаляване на ъгъла между нокътната плоча и първата фаланга на пръста на крака. Този ъгъл е особено добре изразен на палеца, обикновено е 150–170 градуса. Някои изследователи смятат, че ъгъл от 120-160 градуса е нормален, докато увеличаването на ъгъла до 180 градуса и по-високо показва патология.

Според изследване на Е. Лок и А. Гросман, усукването на пръстите е свързано с наличието на респираторни заболявания. Белодробните болести много често са придружени от деформация на нокътните фаланги, но подобни промени могат да се появят и при заболявания на сърцето, черния дроб и стомаха.

В някои случаи внимателният лекар може да постави диагноза само като погледне ръцете на пациента.

И така, извити, различни по размер пръсти с подути стави предполагат наличието на полиартрит.

Видими са още и при нарушения на солевия метаболизъм, наличие на диатеза на пикочната киселина. Пръстите, обезобразени от подутини, причинени от отлагане на сол, показват сериозни отклонения на здравето, които задължително трябва да бъдат доказани чрез изследвания.

Ръцете на дългогодишен пушач могат да разкажат много

Върховете на пръстите са оцветени в жълто-кафяво, фалангите са удебелени – като тъпани, ноктите са заоблени и приличат на часовниково стъкло. Причината за тези промени е кислородният глад на тъканите на пръстите и свързаното с това преструктуриране на кръвоносните съдове, което причинява пролиферация на тъканите на нокътните фаланги. Това е придружено от смъртта на ресничестия епител в белите дробове и шлака с продукти от разпада на тютюна. В този случай изобщо не е трудно да се определи защо пациентът кашля.

Наличието на големи празнини между пръстите, когато са изправени, ще покаже лошо храносмилане, а лющеща се кожа на една от ръцете и изгризани нокти – вероятно човекът страда от невроза.

Центърът на лявата длан се отнася до психическото състояние

Болката в тази област при лек натиск ще покаже:

– умствена умора;
– латентна невроза;
– предстояща стресова криза.

Зоната, разположена на сгъвката на лявата ръка, показва състоянието на тънките черва. За да се разшири диагностичната информация, пръстите на пациента се изследват допълнително. При патологични нарушения в червата се появяват надлъжни ивици върху ноктите на кутретата и на двете ръце.

Близо до основата на китката на дясната ръка, в завоя на ръката, има диагностично място, показващо състоянието на дебелото черво. Най-често там се забелязва видимо нагъване на кожата, при такава патология. При патологични нарушения в червата, източник на допълнителна информация може да бъдат надлъжните петна и резки на ноктите на показалеца.

Разбира се, че е най-добре заболяванията да бъдат откривани навреме с помощта на посещения на личния лекар и редовни профилактични прегледи и изследвания. Нищо не пречи, обаче да наблюдавате ръцете, и знаейки какво означават някои изменения, да посетите специалист навреме.

Източник: От книгата на А. Огулов „Азбуката на висцералната терапия“

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *