БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Кои хора трябва си поставят 3-та доза ваксина срещу КОВИД-19?

България скоро ще разреши поставянето на трета доза от ваксините срещу КОВИД-19 за хора в определени рискови групи.

трета доза ваксина срещу ковид-19

Започва да става ясно, колко дълго трае имунната защита от ваксисните. Образуваните антитела могат да намалеят с течение на времето (намаляват драстично след 6-8 месеца), отслабвайки защитата срещу инфекция с вируса и новите му варианти. Идета е, с третата (бустерна) доза от ваксините, тази защита да се подсили отново, особено при имуокомпрометирани хора и хора над 65 годишна възраст.

Важно е да се отблежи също, че събранните данни показват, че защитата срещу инфекция може да намалее, но ваксините остават високоефективни в предотвратяването на тежко протичане на инфекцията и хоспитализация. С течение на времето може да сте по-податливи на заразяване с КОВИД-19, но ако сте ваксиснирани, се очаква симптомите ви да са по-леки.

„Това не е първата ваксина, която се нуждаде от бустерна доза. Например всяка година има нова противогрипна ваксина. Също така е препоръчително да се слага и допълнителна доза против коклюш, тетанус и дифтерия на всеки 10 години.”, казва д-р Даниел Варга, лекар в “Hackensack Meridian Health”.

 

Защо имунокомпрометираните хора се нуждаят от трета доза ваксина срещу КОВИД?

 

Имунокомпрометиран човек има отслабена имунна система. „Вашият имунитет е комбинациия от клетки, органи и протеини, които работят в тандем, за да предпазят тялото от нежелани натрапници. Такива са вирусите, бактериите, паразитите и токсините.”, уточнава докторът.

бустерна доза ваксина
д-р Даниел Варга, лекар в “Hackensack Meridian Health”

Ако имунната сиистема е компрометирана, това може да повлияе на спобността на организма да се бори с инфекции и болести, включиително КОВИД-19.

Ваксиините срещу този вирус използват имунната ни система, за да предотвратят инфекцията. Те предоставят на тялото инструкции, как да разпознае и предотврати размножаването на коронавируса.

„Имунодефицитните пациенти може да нямат толкова силен имунен отговор към васкината и затова е нужно прилагане на допълнителна доза за стимулиране на имунната реакция.”, категоричен е д-р Варга.

 

Кои хора трябва да получат трета доза от ваксината?

 

“FDA” или агенцията за храните и лекарствата в САЩ е разрешила да се поставя допълнителна доза на хора, които:

  • Са болни от рак
  • Са имали трансплантация на органи и вземат лекарства за потискане на имунитета
  • Са получили транспплантация на стволови клетки през последните 2 години или приемат имуносупресори
  • Страдат от първичен имунодефицит (без от умерен до тежък)
  • Имат разширена или нелекувана HIV инфекция
  • Са на лечение с високи дози кортикостероиди
  • Са над 65 годишна възраст

 

За България знаем, че допълнителна инжекция ще се прилага на имунокомпрометирани, на възрастни над 65 години и на мед. лица, които работят във високорискова среда. Бустер ще се наложи да се използва и при хора, които не са изградили достатъчно анатитела от първите две инжекции.

Източник: https://www.hackensackmeridianhealth.org/

ваксина срещу КОВИД-19
БОРИНАЛ – за силен имунитет и защита от вируси

бустерна доза ваксина срещу ковид-19

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *