Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Бузите растат от страх, ханша – от стрес: от какви емоции наддаваме

Често излишните обеми се появяват не там, където бихме искали. Оттук идва въпросът: защо наддаваме само на определени места?

наддаваме
Наталия Щербинина, клиничен психолог, експерт по психосоматика и автор на книгата „Психосоматика при наднормено тегло: Не става въпрос за храна“ дава яснота какви са емоциите, заради които наддаваме не там, където ни се иска.

Психосомаична карта на излишните натрупвания

Наднорменото тегло при всеки се натрупва върху тялото по различни начини: някои имат „две“ гуши, други трупат върху корема и отстрани на него, а трети имат ръце с желе от месо. И това се случва поради някаква причина.

Емоциите са енергия, която се натрупва вътре, концентрира се и се превръща в материя, тоест в мастна тъкан. Къде точно се утаява тази енергия е въпрос, който се изучава от съвременната психосоматика. Това е процес, който е индивидуален, тъй като всеки човек реагира различно. Едни, например, имат болен черен дроб заради гняв и негодувание, други страдат от болка в сърцето, трети – шум в главата. Ако наблюдавате себе си, ще забележите как тялото реагира на събитията, които се случват. Например, жена се кара с мъжа си, заради начина по който се отглежда детето, и не получава подкрепа и разбиране. Малко след това започва да усеща болка и напрежение в матката. Или пък сте чули за десети път едно и също натякване от майка си, и заради това чувствате тежест в ръцете си (на подсъзнателно ниво искате да я отблъснете от себе си, но не можете).

Но нека преминем през основната логика, която обяснява защо „пазим“ излишните килограми не там, където им е мястото.

БУЗИ. Инфантилните хора са склонни да изглеждат по-млади от възрастта си

Те са мили по един детински начин. Такива хора имат проблеми с отделянето от родителите, липсва им решителност, често изпитват страх или пък стават зависими от съпруг или съпруга.

ВРАТ – свързва главата (мислите) с тялото (действието)

Страхове, свързани с изпълнението на даден план; невъзможност да направите онова, което искате. Плюс това – до каква степен сте гъвкави, когато трябва да отговорите на неочаквани събития.

ГЪРЛО – тук става въпрос за страх от това да се изкаже мнение, да се сподели точно какво вълнува човек и защо. Да, и една голяма тежка буца мъка също е там, за да попречи на неизказаното да излезе. В крайна сметка силните момичета не плачат.

РАМЕНА И РЪЦЕ – страх да не покажат своята слабост, да не би да не се справят с възложените задължения

Товарът, който представлява бетонни блокчета от задължения, негодувание и болка, те влачат заедно с тях. Колко дълго?

Прегръщане или бутане с ръце. Съответно, невъзможността да се направи първото и второто може да бъде причина за прекомерното отлагане на мазнини по ръцете.

Трудно е за такива хора да кажат „не“, да отвърнат и да покажат своята откритост, както и да се доверят. И те се характеризират с прекомерна отговорност, свръхзащита, граничеща с мания и желание да изглеждат добре в очите на другите. Те постоянно търсят одобрението на хората около тях. В същото време са доста ограничени в проявата на топлина, нежност, привързаност. В миналото много от тях са преживели отхвърляне и предателство.

КОРЕМ, „ЛЮБОВНИ ДРЪЖКИ“ – в 99% от всички случаи се сблъскваме със следното:

– Пол. Нежелание на жената да се идентифицира като жена на 100%. Конфликт с приемането на себе си като жена в цялото ѝ разнообразие: секси, страстна, слаба, чувствена, съблазнителна, грижовна, топла. Плюс страх от конкуренция с други жени;

– Вилхелм Райх, един от основателите на телесно ориентираната терапия, каза, че като цяло всички страхове живеят в корема ни. И нищо чудно, тъй като не напразно червата се наричат ​​втори мозък;

– Мастният слой предпазва женския център – матката – от конфликти с деца, по време на бременност: не искам, но „трябва“ / искам, но „не трябва“ / разкъсване между „искам“ и „не искам“;

– Хора, живеещи в постоянен психоемоционален стрес, тревожни и нервни. На подсъзнателно ниво насочват енергията от коремната кухина към пъпа, по-точно към пъпната връв. Те се стремят да възвърнат мира, който са изпитвали в стомаха на майката и да се „върнат“ във вътрематочно състояние чрез пъпната връв (пъпа). Често такива хора са склонни към образуване на мазнини, видими в областта на стомаха.

ПИЩЕН ХАНШ – минало

Гняв към родителите, поради прекомерно попечителство или липса на родителска привързаност и грижи в детството. Детски страхове и негодувание. Също така, проблемът с бедрата показва потисната сексуална и творческа енергия, липса на удовлетворение в секса, вътрешни забрани за проява на сила, творчество и агресия, инфантилизъм, нежелание на човека да порасне, чувство на срам.

Излишното натрупване в горната част на бедрата често е заради задържана дълбока обида към майката (най -вероятно от детството), а долната част на бедрата – към бащата.

БРИЧОВЕ – зона на безсмислено натрупване

Отвратителна работа, остарели нагласи и вярвания. Мотото на този проблем е: „Нека бъде така, както е, нека го прибера за всеки случай, не знам дали и кога, но може да потрябва“.

Проблемите в ТАЗА показват страхове в сексуалната сфера

След като са се установили там, тези страхове могат както да доведат до заболяване, така и да попречат на здравословното оргазмично изхвърляне. Според изследванията повечето жени нямат проблем с това да фалшифицират оргазъм. А зад това стои преди всичко страхът от нещо или някого.

ПЪЛНИТЕ КРАКА говорят за липса на подкрепа в живота и стабилност

Налице може да бъде и несъзнателно чувство „няма на кого да се облегна“, „не стоя здраво на краката си“. На такива хора им липсва стабилност и увереност в себе си и света около тях.

Натрупването на мазнини по ЗАДНИТЕ ЧАСТИ може да показва мудност в комуникацията и егоцентризъм

Плюс тенденцията постоянно да обещава нещо на себе си и другите, и да не се изпълнява обещаното. Нещо повече, там се „натрупва“ и страха от промяна. Като цяло масивната долна част на тялото често се наблюдава при хора, които са склонни да защитават прекалено много своите близки.

ГЪРБЪТ е интересна смесица от символи и значения

От една страна, това е място, където поставяме всичко, което нямаме желание да гледаме, или което никой друг не бива да вижда.

От друга страна, това е нашето „сметище“, където погребваме чувства и преживявания, които са ни причинили болка и объркване. И още – такива неща като любов и топлина по отношение на друг човек, които не можем да изразим и затова крием. Или, обратно – раздразнение и безразличие, които не искаме да признаем, са затворени в мазнините, които загрозяват гърба.

„Имате „гърбица на вдовицата“ на 30? Съжалявам, но вътрешно вероятно сте вече над 70 години, затова и цялата болка и негодувание от живота се е струпала там.

Твърде често преяждането е невротичен начин за осъществяване на положителни подсъзнателни намерения. Хората нарочват храната с някои специални свойства, различни от тези, свързани със задоволяването на физиологичния глад. Например с помощта на храна човек се стреми да се освободи от емоционалната празнота или да изпита радост и да се поглези… В подсъзнанието се установява връзка: пълен ли е стомаха – няма емоционална празнота“, пише Наталия Щербинина.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *