ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Коя вода е по-здравословна – газираната или негазираната?

През лятото много хора носят със себе си бутилка вода през цялото време. И това е добър навик

вода
Водата, ако е газирана, трябва да се приема в умерени количества

Повечето хора предпочитат газирана вода (позната още и като сода), но здравословен ли е такъв избор? И каква вода е по-добре да се пие?

Нека направим уточнение веднага: не говорим за сода със захар или нейни заместители, и за минерална вода от източници, съдържащи много соли. Тук сравняваме обикновена питейна вода, която е с ниско съдържание на минерали. Такава вода се пълни с въглероден диоксид (CO2), докато другата не, и това е обикновена „тиха“ вода без мехурчета, както я наричат потребителите.

Въпрос на вкус ли е изборът на напиткa?

Повечето производители предлагат водата в две версии едновременно – газирана или негазирана. И това „разделение“ отразява характеристиките на потребителското търсене: някои харесват вода с мехурчета, други – без тях. Изглежда, че първите са повече. Но не става въпрос само за предпочитание. В съзнанието на много хора водата не е толкова напитка, колкото съставка за приготвянето на различни напитки, и затова изобщо не пият обикновена вода. И газираната вода не е „празна“, тя има добавен компонент – газ. Този психологически подход е много архаичен – исторически, много народи също са се опитвали да не пият чиста вода и към нея винаги се е добавяло още нещо.

Съвременната медицина гледа на този проблем по различен начин

„Съветвам родителите да учат децата си да пият обикновена чиста вода и за съжаление виждам, че много татковци и майки не разбират това“, – казва Дмитрий Тарусин, детски уролог-андролог, професор, доктор на медицинските науки – Много хора купуват на децата си изкуствени напитки със захар, вместо вода. Не е правилно. Ако родителите научат детето си да пие чиста вода, това ще бъде отличен и полезен подарък за него за цял живот. В крайна сметка водата е една от най-здравословните напитки. В нея няма вредни вещества. И не е страшно, че ще му липсват витамини и други полезни биологично-активни вещества. Те трябва да се набавят от храната, а водата ще поддържа водно-солевия баланс на тялото – това е нейната най-важна роля, и в същото време няма никакви вредни вещества, като захар.“

Дмитрий Тарусин

Приказка за магическите мехурчета

Но да се върнем на магическите балончета във водата. По -здравословна ли е тази вода? Следните аргументи могат да бъдат открити в Интернет:

• Охладената газирана вода утолява жаждата по -добре от всяка друга течност;

• Природният газ, съдържащ се във водата, перфектно алкализира кръвната плазма и подпомага храненето на клетките;

• Водата, поради естественото газообразуване има положителен ефект върху кръвообращението, лимфния дренаж, сърдечната функция;

• Редовното пиене на естествено газирана вода може дори да повиши хемоглобина;

• Газираната вода е полезна в случай на отравяне, тъй като съдържа въглероден диоксид (CO2), който е консервант и това забавя растежа на патогенни бактерии;

• Содата помага за облекчаване на запека.

Мнението на специалиста

„Първите пет твърдения са чиста фантазия. Няма сериозни потвърждения за такива ефекти, а някои от тях са просто глупави“, обяснява Константин Спахов, общопрактикуващ лекар и гатроентеролог, кандидат на медицинските науки . – Пресилено е да се приписват такива ползи на природния газ във водата. Откъде идва? Това е въглероден диоксид, който се добавя допълнително. Много е трудно да се намери в продажба вода, която е газирана заради естествените условия.

Константин Спахов

Смешно е да се твърди, че водата, ако е газирана, може да увеличи хемоглобина. Тя не съдържа нищо, което може да повлияе на това вещество, съдържащо се в червените кръвни клетки (еритроцити) и пренасящо кислород в тялото.

При запек положението е различно

Имаше едно малко проучване, при което беше открит такъв ефект, но това може да се счита за предварителни резултати, които изискват по-нататъшно проучване. По същия начин има отново предварителни доказателства от експерименти върху животни, че естествено газираната вода повишава нивата на „хормона на глада“ (грелин), и следователно може да увеличи приема на храна, за да стимулира наддаването на тегло. Съществуват и противоположни изследвания: газът от водата изпълва стомаха и създава усещане за ситост. Честно казано, този ефект е съмнителен, но препълването на стомашната кухина с газове определено не е полезно. Особено за хора, които са предразположени към киселини или вече имат ГЕРБ (гастроезофагеална рефлуксна болест). При това състояние киселинното съдържание на стомаха навлиза в хранопровода, където реакцията е алкална и причинява киселини и възпаление. Ако това се случи хронично, е възможно развитието на т. нар. „Хранопровод на Барет“ – предраково състояние, което може да се изроди в истински злокачествен тумор в тази област. Затова препоръчвам на моите пациенти с киселини и ГЕРБ да се откажат от всякакви газирани напитки.“

От това можем да направим някои изводи. Най -добрата и здравословна напитка е питейната вода. Със или без газ, тя хидратира тялото по същия начин. Но има условия, при които прекомерната консумация на газирана вода е нежелан за стомаха. Дали това се отнася за вас или не, решете сами. Но ако след такава вода имате чувство на подуване на корема или киселини, тогава е по-добре да преминете към обикновена вода, без искрящи мехурчета.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *