Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ковидиабет – скоро тази диагноза ще се поставя много често

COVID-19 може да допринесе за развитието на захарен диабет при хора, които преди това не са имали проблеми с нивата на кръвната захар

диабет
Ковид протича тежко при болните от диабет, но и причинява увеличени нива на кръвната захар

До този извод стигат италианските учени, които публикуват изследванията си в медицинската категория на едно от най -влиятелните научни издания – „Nature“.

Трагичната връзка между диабета и коронавирусната инфекция стана ясна от самото начало на пандемията. При хората с това заболяване COVID-19 е бил особено тежък и често е завършвал фатално. Но се оказва, че има и обратна връзка: не само диабетът улеснява заразяването с коронавируса, но и COVID-19 допринася за развитието на „захарна болест“.

Диабетните лекарства ще станат дефицит

Италианските учени наблюдават две групи пациенти в продължение на няколко месеца, след като са прекарали новия коронавирус. В едната група хората са имали диабет преди да се заразят, във втората – хората са били първоначално здрави, без проблеми с нивата на кръвната захар. Последните са имали нарушения в глюкозния метаболизъм, характерни за диабета, които са се появили два месеца след като са прекарали ковид.

Паоло Фиорина, ендокринолог,

При 46% от пациентите, хоспитализирани поради COVID-19, и които не са имали предшестващ диабет, кръвната им захар се повишава“, казва Паоло Фиорина, ендокринолог, водещ автор на изследването.

И 35% от тях са имали висока кръвна захар поне шест месеца по-късно.“ Тоест, до края на изследването. А това означава, че те или скоро ще развият истински диабет, или рискът от него ще се увеличи, и той ще се прояви малко по -късно.

Светът е на прага на друга пандемия – от захарен диабет

Това означава, че ще се появят милиони нови пациенти с тежки хронични заболявания, което ще доведе до още по-сериозни усложнения. Този факт ще представлява огромна тежест върху здравеопазването – лекарствата за диабет ще станат дефицит. И не на последно място – цените им ще се вдигнат. Заедно с това проблем ще представляват и усложненията, които диабетът предизвиква:

• Диабетна макроангиопатия (развитие на атеросклеротични промени в коронарните, церебралните и периферните съдове);
• Диабетна невропатия;
• Диабетна нефропатия;
• Усложнения на краката – диабетно стъпало;
• Диабетна ретинопатия;
• Кожни проблеми;
• Инфекции.

Учените са установили, че след прекаран COVID -19 се нарушава хормоналния фон – нивото на инсулин и други свързани хормони се променя. И също така са засегнати специалните клетки на панкреаса, които произвеждат този хормон. Това са промени, характерни за диабет тип 2.

Нашето проучване е едно от първите, които показват, че COVID-19 има пряк ефект върху панкреаса“, продължава д-р Фиорина. „Това означава, че той е още една мишена за коронавируса и че е засегнат не само в острата фаза по време на хоспитализация, но и дълго след това.

Трудна диагноза

За да се открие диабет при тези пациенти, не е достатъчно сутрин да се проверява глюкозата на гладно – тя може да е нормална, но често да се повишава през деня. Това усложнява навременната диагностика на диабета. Хората могат да живеят с него дълго време, без да знаят за това и да натрупват усложнения от болестта.

Михаил Богомолов

В такива случаи е най-добре да се проверява не само захар на гладно, но и така нареченият гликиран хемоглобин, пациентите с диабет познават добре този тест“, съветва Михаил Богомолов, психоендокринолог, президент на Руската асоциация по диабет . – Той показва средното ниво на кръвната захар за три месеца и ако нормата е надвишена, тогава има хронично, а не епизодично повишаване на глюкозата. Това означава, че пациентът почти сигурно има диабет.“

Какво да направят хората, които са имали COVID-19?

Как могат да разберат дали съществува за тях такъв риск?

Следните симптоми ще помогнат да се подозира диабет:

• често и обилно уриниране, особено през нощта;
• силна жажда (включително през нощта);
• умора, която не изчезва след почивка; немотивирана загуба на тегло; сърбеж или млечница в областта на гениталиите;
• дълго заздравяване порязвания и рани;
• замъглено зрение;
• цветни ирисцентни кръгове пред очите.

Наблюдаваме същите подобни промени при хората след COVID-19“, коментира Михаил Богомолов, проучването на италианските учени. – Ако диабетът вече е бил, той често придобива по-тежко протичане. Това изисква засилване на лечението и дори предписване на инсулин за диабет тип 2.“

Има опасения, че коронавирусната инфекция увеличава риска от захарен диабет тип 1, който е инсулинозависим. Този ефект е описан при тежък грип; след епидемии винаги виждаме скок в честотата на този тип диабет. Международна група учени вече е организирана за проследяване и проучване на тези пациенти по целия свят.

Друг проблем, свързан с пандемията, е увеличаването на болестното затлъстяване поради ниската физическа активност на хората. В резултат на това захарният диабет тип 2, характерен за възрастните хора, значително се подмлади и вече се среща дори при деца с наднормено тегло.

Притеснително е, казват лекарите, че диабетът е заболяване, което причинява много и различни усложнения. А най-страшното е, заключават италианските специалисти, че един наистина сериозен процент от хората нехаят за здравето и бавно се самоубиват поради незнание и мързел.

Източник: kp.ru, www.dailymail.co.uk

Канела с хром и цинк
Канела с хром и цинк – за регулиране стойностите на кръвната захар

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *