Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо е полезно да се яде малко лук преди лягане?

Лук – добре познат зеленчук със силна миризма и характерен вкус

лук
В детството може и да не сме обичали много лук, но в зряла възраст гледаме на него от съвсем различна страна. Някои кулинарни експерти все още спорят за това как се пържи лук правилно, но и с полза за здравето. Темата е интересна и затова си струва да я развием малко.

Нека да разберем защо е полезен и какви вреди има консумацията на лук. И също така: защо е препоръчително да се яде малко лук вечер? Мнозина правят това, но в по -голямата си част няма пълно разбиране на смисъла на този процес.

КАК СЕ ПЪРЖИ ЛУК

печен лук

Нека започнем с пърженето на лука. Можете да запържите всеки лук, освен червения. Този вид се слага само в салатите и се разваля при топлинна обработка. Когато режем лук, от него излизат изпарения, които влизат в контакт с очите. За да не ви разплаче, първо поставете лук в хладилника за 15 мин. Така няма нито да мирише толкова силно, нито да ви разплаква.

Основното е да се предотврати директния контакт на изпаренията от сока на лука с очите. Дъвчене на ментолова дъвка, вентилатор или дори само дишане през устата ще ви помогне. Готвачите, свикнали с атаките на тези изпарения, просто навлажняват ножа с вода и… действат.

Не е от голямо значение как точно ще се нареже лука. За салата е добре да е оформен на лунички, а ако се слага на ястие трябва да е нарязан на ситно.

За да се запържи добре, и за да има страхотен вкус, трябва да направите следното. Загрейте в тиган или в тенджера малко слънчогледово олио. Лукът се обработва на не много силен огън до полупрозрачност и едва след това се посолява. Накрая, когато вече е почти готов, се добавя малко масло. По този начин ще се придаде на лука страхотен вкус, а маслото няма да прегори. Това е тайната на добре запържения лук.

Лук: ползи и вреди

Полезни качества:

Лукът е най-евтиният и силен афродизиак. В древен Египет дори е бил наричан „мускусът на бедните“. А през Средновековието, поради същата причина, е бил напълно забранен.

видове лук

Лук за отслабване

Лукът перфектно активира метаболизма, подпомагайки разреждането на кръвта. Хората, страдащи от главоболие, започват да се чувстват по-добре, след като си направят инхалации със сок от лук.

Листата на зеления лук имат положителен ефект върху кожата на лицето. Редовната им консумация ще ви помогне да се отървете от петна и малки бръчки. Със сок от лук се махат дори лунички. Процедурата се прави веднъж седмично, като се натриват засегнатите от лунички места.

Въпреки факта, че лукът има повече захар от крушите и ябълките, този зеленчук е полезен ако сте решили да спазвате диета. Той изгаря мазнините и е много добър в премахването на излишната вода. Ако искате да отслабнете, яжте салати с повече лук.

Сок от лук помага и при ужилване от пчели, оси и комари. Достатъчно е да капнете няколко капки върху ужиленото. Ако пораженията от насекомите са големи и болят, може да направите и компрес с охладен сок.

Лученият сок е отлично средство при подуване, за лечение на нежелан косопад, ревматични болки, лишеи.

Лук: вреди и противопоказания

Особени вреди от консумацията на лук няма. За да има такива, трябва да се изяде огромно количество
наведнъж, а едва ли някой би могъл да го направи. Но, консумацията на лук има някои противопоказания. Хората, които страдат от стомашно-чревни проблеми, панкреатит, бъбречна недостатъчност и заболявания или сърдечни болести трябва да го ядат в много умерени количества. По-добре ще е да се консултирате с лекар дали здравословното ви състояние ви позволява да хапвате свободно лук. Всичко е добре, когато е с мярка.

Защо е добре да се яде лук вечер?

Преди лягане вземете малко парче (колкото голяма скилидка чесън) лук и го изяжте. Основното нещо: трябва да да го дъвчете много бавно и много дълго време. Не обръщайте внимание на вкуса и мириса – това е необходимо за ефекта.

Благодарение на антибактериалните си свойства, лукът е много ефективен срещу бактерии в устата. Дори пастата за зъби няма да стигне там, където попада сока от лука. Случва се, след обилна вечеря, между зъбите да останат микро парчета храна. Те дори могат да причинят възпаление, и това силно се отразява на усещането още от сутринта.

Сокът върши чудесна работа за здравето и красотата, но ще е нужно време, за да сте приятно изненадани от резултата.

И така, ако държите в ръка лукова глава, то вие имате отличен помощник, който подобрява здравето ви дори и докато спите.

Малко хора не познават полезните свойства на лука. Свикнали сме да мислим за този полезен зеленчук по-често като за храна, отколкото като за нещо, което може да подобри здравето ни. Ползите от този толкова популярен зеленчук са отдавна са доказани и имат солидна научна основа.

Останете здрави, опитайте се да водите здравословен начин на живот и се наслаждавайте на храната, без да прекалявате!

Източник: takprosto.cc

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *