Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Вредно ли е продължителното стискане при нужда за уриниране?

От инфекции до неволно изпускане, ето какви са вредите от сдържането при нужда за уриниране:

нужда за уриниране

Пикочният мехур е невероятно гъвкав орган. Когато е празен, той е с диаметър около 5 см. Но когато изпиете 1 голяма напитка, пикочният мехур може да се разтегне до повече от 15см.

Фактът, че може да задържите толкова много урина и да разтегнете пикочния си мехур до размера на грепфрут, не означава, че е хубаво да го правите.  „Сдържането при нужда за уриниране е необходимост в ежедневието, но рутинното задържане на урина и уголемяване на пикочния мехур може да има сериозни последици”, казва д-р Майкъл Ингбер, уролог, хирург и асистент по клинична урология в “Weill Cornell Medical College” в Ню Йорк.

уриниране
д-р Майкъл Ингбер – уролог

Как работи пикочния мехур?

Пикочният мехур представлва мускул, разположен в областта на таза. Той е свързан с бъбреците с 2 малки тръбички, наречени уретери. Бъбреците филтрират отпадъците от кръвта и изхвърлят остатъчната течност през уретерите в пикочния мехур. Оттам отпадъците се изхвърлят от тялото през тръбичка, нарченена уретра. Между пикочния мехур и уретрата има вътрешен сфинктер (клапан), който предотвратява неволното изтичане. Когато мозъкът ви подаде сигнал, че имате нужда да урунирате, сфинктерът се отваря и ви позволява да изхвърлите ненужната течност.

Докато се запълва пикочния мехур, нервните влакна в него усещат нивото на събралата се течност и изпращат сигнали към мозъка. „Тези сигнали започват, когато мехурът е пълен на ¼ от капацитета си. Когато се изпълни с приблизително 600 мл течност започвате да усещате неотложната нужда за ходене до тоалетна.”, уточнява д-р Остин ДеРоса, уролог в “UCHealth Cancer Center”.

Уринирането обаче е доброволен двигателен отговор, което означава, че може да се тренира. Именно за това малките деца и кърмачетата просто изпускат урината си, когато мозъкът им сигнализира. Те не са обучен да контролират този рефлекс.

нужда за пикаене
д-р Остин ДеРоса – уролог

 

Колко често трябва да ходите до тоалетна и по колко е нормално да се сдържате, преди да отидете по малка нужда?

Честотата на ходене до тоалетна е индивидуална за всеки човек и зависи от множество фактори като физиология, количество течности, храна и други. Средно е нормално да се уринира между 6 и 10 пъти дневно, но цифрата може да варира значително между хората.

Това означава, че здрав и добре хидратиран човек обикновено ходи до тоалетна на всеки два до четири часа, докато е буден. Но има хора, които изкарват цял работен ден без да уринират. „Имам много пациенти, които са учители и могат да се сдържат до осем часа през деня. Моите колеги, които правят 10 часови операции, често не ходят до тоалетна през цялото време”, казва д-р Ингбер. Специалистите в областта са на мнение, че това може да бъде изключително вредно за пикочния мехур и пикочната система като цяло.

 

Какви рискове крие прекаленото сдържане при нужда за уриниране?

„Няма строго определение за „твърде дълго”, когато става въпрос за сдържане от ходене по малка нужда, но трябва да се стремите да уринирате поне по 5 пъти на ден”, казва д-р ДеРоса. Ако ходите до тоалетна по по-малко от 5 пъти, може да сте дехидратирани и трябва да пиете повече течности.

Стискането от време на време (като на дълго пътуване с кола) няма да ви навреди, но не е препоръчително да го правите редовно. Има краткосрочни и дългосрочни последици, до които води твърде дългото сдържане при нужда за уриниране.

 

  1. Неволно изпускане

Основният неприятен ефект, но и най-безобидния, е неволното изпускане, известно още като инконтиненция. В крайна сметка естественият рефлекс на пикочния мехур ще поеме нещата в свои ръце и ще се изпразни спонтанно, ако стискате прекалено дълго време.

 

  1. Слабост на пикочния мехур

Мехурът е мускул и при прекалено разтягане той може да отслабне и да не функционира както преди. Това може да се отрази на капацитета на задържане на урина и да причини функционални проблеми при уриниране.

 

  1. Болезнени спазми

Като всеки друг мускул, пикочния мехур може да спазмира. Спазмите на пикочния мехур могат да причинят болка, дискомфорт и неволно изпускане.

 

  1. Увеличава се рискът от инфекции

Рядкото изхождане по малка нужда увеличава риска от инфекции на пикочния мехур и пикочните пътища. „Това е така, защото нередовното уриниране позволява на бактериите да останат по-дълго по каналите и да се размножават”, казва д-р Ингбер. Дехидратацията, която често се наблюдава, когато хора не искат да пият течности, за да избегнат нуждата за уриниране, също увеличава риска от инфекции.

Това е особено важно за бременните жени, тъй като при тях настъпват хорманални и физиологични промени в тялото. Сдържането от ходене по малка нужда увеличава вече повишения риск от инфекции на пикочните пътища.

 

  1. Загуба на усещане за нужда от ходене до тоалетна

Ако твърде дълго пренебрегвате сигналите на пикочния мехур, може да загубите способността си да ги разпознавате. Това може да възпрепятства установяването на това, кога ви се ходи до тоалетна и кога не.

 

  1. Постоянна нужда за уриниране

От друга страна честото позволяване на пикочния мехур да се препълва може да доведе до постоянно чувство за необходимост от изхождане. В по-тежките случаи стискането може да увреди и нервите в пикочния мехур, което може доведе и до нужда от операция.

Източник: https://www.besthealthmag.ca

сдържане при нужда за уриниране
Хранителната добавка Червена боровинка осигурява нормалната функция на пикочо-половата система

задържане на урина

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *