Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Рудолф Бедфорд: 5 природни средства за успокояване на болки в стомаха

Не е нужно да харчите пари за скъпи лекарства, които носят и нежелани странични ефекти. Има много ефективни природни средства за успокояване на болки в стомаха.

Успокояване на болки в стомаха

Болката в стомаха може да бъде най-различна – тъпа, пулсираща, остра. Много пъти болките в областта на корема са невъзможни за пренебрегване и могат драстично да променят плановете ви за деня. Именно затова е важно да знаете, как да процедирате, когато неочаквано ви заболи стомах.

Ако нямате аптека наблизо или не искате да давате пари за скъпи лекарства, които често вредят, освен че помагат, може да използване натурални средства за успокояване на болката. В тази статия ще ви запознаем с причините за стомашните болки и 5 домашни средства и метода за облекчаването им, които доказано действат според гастроентеролозите.

 

Често срещани причини за болки в стомаха:

Има редица фактори, които играят роля в появата на стомашни болки. „Причините могат да варират от нещо просто като примането на лекарства на гладно до нещо по-сериозно, като язва”, казва д-р Рудолф Бедфорд, гастроентеролог в „Providence Saint John’s Health Center” в Санта Моника, Калифорния.

успокояване на болки в стомаха
д-р Рудолф А. Бедфорд – гастроентеролог

Острите и краткотрайни болки в стомаха обикновено продължават между един и три дни и не изискват непременно посещение при лекар. Ето кои са най-често срещаните причини за краткосрочни стомашни неразположения:

  • Газове и лошо храносмилане
  • Алергична реакция към храна
  • Хранително натравяне
  • Стомашен грип (често срещан през лятото)
  • Ядене на пикантна храна
  • Приемане на определени лекарства на празен стомах
  • Запек
  • Дехидратация
  • Стрес и тревожност

 

Хроничните стомашни болки може да са признак на по-сериозни състояния и не е добре да се пренебрегват. Ако имате хронични болки в областта на корема, не се колебайте дали да потърсите консултация със специалист.

 

Натурални средства за успокояване на болки в стомаха:

Д-р Бедфорд е категоричен, че при много от случаите простите домашни методи и средства могат да свършат идеална работа за облекчаване на болката.

 

  1. Джинджифил – при стомашен дискомфорт и гадене

Джинджифилът е природен лек, който се използва от древни времена. Смята се, че в Индия и Китай са използвали джинджифил за лечебни цени преди 5000 години.

Днес джинджифилът се използва за множество неразположения. Д-р Бедфорд препоръчва подправката на своите пациенти, които страдат от стомашен дискомфорт и гадене. Джинджифилът помага при стомашни болки, защото действа противовъзпалително.

Може да консумирате джинджифил по няколко начина:

  • Дъвчене на корен от пресен джинджифил
  • Пиене на джинджифилова бира
  • Пиене на чай от джинджифил
  • Приемане на джинджифил под формата на хранителни добавки
джинджифил при болки в стомаха
ГЕНОТРОН – концентрирана формула с екстракт от глухарче и джинджифил за нормализиране на стомашно-чревната функция

срещу стомашни болки

  1. Мента – при болки, спазми, газове и подуване

Д-р Бедфорд казва, че ментата е особено ефективна при стомашни болки, газове, подуване и спазми. Това е така, защото ментата съдържа ментол и метил салицилат, които имат силни спазмолитични свойства, което ще рече, че облекчават спазмите.

„При много хора болките са причининени от спазми на лигавицата или стените на тънките черва, дебелото черво и стомаха. Ментата има свойствата да отпуска тези мускули”, допълва Рудолф Бедфорд.

Двата начина да се възползвате от лечебните качества на ментата са:

  • Прием на капсули с ментово масло
  • Пиене на чай от мента
натурални лекове за болки в стомаха
Пепогест с ментово масло – при проблеми със стомаха и дебелото черво, при менструални болки

лечение на стомашни болки

  1. Използване на загряваща възглавница или бутилка с гореща вода за успокояване на болки в стомаха

Използването на бутилка, пълна с гореща вода, или загряваща възглавница може да облекчи коремните болки. Много е важно между кожата и загрятата повърхност да има преграда (кърпа), за да се избегне изгаряне.

Легнете в удобна поза и поставете загрятата възглавница или бутилка с вода върху горната или долната част на стомаха, в зависимост от това къде ви боли.

Топлината релаксира мускулите и е идеално средство за справяне с болки, породени от стрес или тревожност, както и за менструални болки. Този метод за облекчаване на болки в корема не се препоръчва за бременни жени.

 

  1. Поддържане на добра хидратация

Дехидратацията може да доведе до дисбаланс на минералите в организма, който може да причини болки в стомаха.

Уверете се, че пиете достатъчно течности! Особено ако сте болни и се потите и имате диария или повръщане, тъй като тези състояния дехидратират тялото.

 

  1. Пиене на разреден ябълков оцет за успокояване на болки в стомаха и лошо храносмилане

Ако страдате от стомашни болки, газове или проблеми с храносмиането, ябълковият оцет може да е средството, което ще ви помогне. Д-р Бедфорд споделя правилната рецепта за консумиране на ябълков оцет:

  • 1 чаша топла вода
  • 1 супена лъжица ябълков оцет
  • 1 супена лъжица мед

Пиенето на ябълков оцет, който не е разреден, не е препоръчително, тъй като киселинността му е много висока и може да увреди зъбния емайл или да раздразни гърлото.

 

Плюсове и минуси при използването на натурални средства за стомашни болки

 

Най-големият минус от използването на тези методи и средства е, че не всички могат да подействат във вашия конкретен случай. Това, което е помогнало на ваш близък, може да няма същия ефект при вас. Навярно ще отнеме известно тестване с опити и грешки, за да разберете кой от горепосочените лекове действа най-добре за вас.

От друга страна тези средства са много леснодостъпни и присъстват в почти всяко домакинство. Плюс това те излизват много по-евтини от медикаментите за стомашни болки и ще ви спестят негативните страничи ефекти от пиенето на лекарства.

Източник: https://www.insider.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *