Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ваксинация срещу ковид: най-важното, което трябва да знаят възрастните хора

Според лекарите възрастните хора имат остра нужда от ваксинация срещу COVID-19, тъй като те принадлежат към най-уязвимата категория хора

ваксинация срещу ковид

Навременната ваксинация срещу ковид е важна за тях, защото те са податливи на инфекции, поради тяхната възраст и начина, по който тялото работи. Затова не е изненада, че онези, които са навършили 60 години имат много въпроси, относно ваксините и ваксинирането.

Гериатрични специалисти от Руския геронтологичен изследователски и клиничен център на Медицинския университет „Н.И. Пирогов“ дават отговори на най-често срещаните въпроси, които възникват при възрастните хора относно ваксините срещу коронавирус.

Първият въпрос е един от основните: коя ваксина да изберат възрастните хора? Коя би била по-безопасна за тях?

Лекарите дават недвусмислен отговор на този въпрос: възрастен човек може да бъде ваксиниран с всяка ваксина, регистрирана на територията на Република България.

Вторият въпрос е могат ли да се ваксинират хора на преклонна възраст?​​

Както отбелязват лекарите от гериатричния център, нито старостта, нито наличието на гериатрични синдроми и хронични заболявания са противопоказания за ваксинация. Единственото нещо, което трябва да се има предвид, е че преди ваксинацията възрастните хора определено трябва да се консултират с лекар.

Третият въпрос е – съществува ли риск от влошаване на съществуващо хронично заболяване при възрастните хора след ваксинация срещу ковид?

Гериатрите казват, че ваксинацията не влошава хроничното заболяване. За поставяне на ваксината обаче трябва да се избере период, в който се отбелязва ремисия на такава патология. Това отново се обсъжда с лекуващите лекари.

Въпрос четвърти – наличието на рак или захарен диабет противопоказание ли е за ваксинация?

Има и питанки относно хората с белодробни заболявания: те могат ли да бъдат ваксинирани?

Гериатрите отбелязват, че онкологичните патологии и захарният диабет не са противопоказания. След консултация с вашия лекар можете да решите дали да ваксинирате. Що се отнася до белодробните патологии, ваксинацията е разрешена за всяко хронично заболяване на етап, в който то е в компенсация.

Пети въпрос – има ли странични ефекти след ваксинация при възрастните хора и какви?

Ваксината се понася добре. В редки случаи 1-2 дни след събитието може да се появи слабост, общо неразположение, леко повишаване на температурата, дискомфорт в областта на инжектиране .

Шести въпрос – колко време след ваксинацията възрастният човек става имунизиран срещу инфекция?

Лекарите отбелязват, че развиването на имунитет отнема няколко седмици, а в някои случаи дори месеци. Това означава, че след първата игла и в рамките на 4 седмици след втората е необходимо да бъдете изключително внимателни относно средствата за защита. Изисква се носене на маска и поддържане на социална дистанция.

ваксинация срещу ковид

Седмият въпрос е колко дълго ще продължи имунитетът след ваксинацията?

Гериатрите отбелязват, че този въпрос сега се проучва. Имунитетът може да продължи от 6 месеца до 2 години, казват лекарите.

Въпрос осми – ако възрастен човек страда от алергични реакции към определени лекарства, може ли да бъде ваксиниран?

История на тежки алергични реакции към ваксини може да бъде противопоказание за ваксинацията. Алергичната реакция към лекарства не е противопоказание за ваксинация е мнението на гериатрите.

Деветият въпрос е дали е необходимо да се подложат на някаква подготовка преди ваксинация възрастните хора? Трябва ли да се тестват за антитела?

Лекарите отбелязват, че не се изисква да се прави нищо специално. Що се отнася до тестването за наличие на антитела, отговорът е следният: не е необходимо да се подлагате на такъв тест.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *