ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Репички срещу рак и диабет (рецепта и съвети от Антъни Уилям)

Репички могат да бъдат купени от пазарите и магазините не само през пролетта. Зелените салати не могат без тях, но те са нещо повече от сезонен зеленчук

репички
С репички може да си направите вкусни и разнообразни салати

Връзка репички може да се използва съвсем спокойно и като естествено лекарство.

Не само витамини

Терминът „суперхрана“, толкова популярен днес, е напълно заслужен от репичките. И не става въпрос само за витамини или фибри, в големи дози, с които много зеленчуци са толкова известни. По отношение на тези компоненти репичката изобщо не е шампион. От витамините най-много е аскорбиновата киселина (25% от дневната доза), но това е много по-малко, отколкото в чушките или зелето. Останалите витамини, минерали и фибри рядко са повече от 4 процента (от дневната норма).

В познатата на всички малка, червена репичка има вещества, които са били проучвани и наистина имат противораков ефект. Репичките не съдържат самите тях, а техните предшественици – такива своеобразни пролекарства, които се наричат ​​глюкозинолати. Пролекарство е химически модифицирана форма на лекарство (етер, сол, етерна сол и др.), която в биологична среда, в резултат на метаболитните процеси, се превръща в самото лекарство.

Когато смиламе репичките, нарязваме ги на малки филийки или ги минаваме на ренде, клетките се разрушават частично и от тях се освобождава ензимът мирозиназа. Той също играе ролята на производител на лекарства: превръща глюкозинолатите в изотиоцианати. Последните имат противораков ефект.

Това предполага една важна подробност, която ви позволява да направите репичките по-здравословни при готвене – предпочитайте ги смлени или рендосани, защото така ще се синтезират повече изотиоцианати.

Репичката е по-добре да не се нарязва на филийки или кубчета, а да се настъргва

Консумирайте ги 15–20 минути след такава обработка – това време е необходимо за образуването на повече изотиоцианати.

Не забравяйте, че в пресните репички има повече глюкозинолати и следователно след готвене в нея ще има и повече изотиоцианати.

Намалете кръвната захар с репички

А сега и най-важното. Репичките са дори по-здравословни, отколкото си мислите. И между другото, не само малките червени репички, но и останалите от нейното семейство.

В случая става въпрос за всички онези зеленчуци, които са от семейство ​​кръстоцветни. Те включват зеле, някои салати (рукола и китайско зеле), дайкон (зимна ряпа) и други подобни кореноплодни зеленчуци. От сортовете зеле, броколите съдържат най-много глюкозинолати, но и останалите не им отстъпват.

На второ място, тези вещества имат не само противораков ефекти. Те допълнително понижават кръвната захар. Благодарение на това репичките са много полезни за хора с диабет тип 2 и за всички, които са изложени на повишен риск от развитие на това заболяване. Те могат да ядат репички и други кръстоцветни зеленчуци без ограничения, тъй като на практика нямат въглехидрати, които да се превърнат в глюкоза, а тяхното калорично съдържание обикновено е нула. Затова те са идеални и за бърза и здравословна загуба на тегло.

Репичка – кореноплоден зеленчук за всеки сезон

Яжте повече репички през пролетта, но не забравяйте, че кореноплодни има целогодишно, в това число и малки червени репички.

Може да си направите салата от репички. Рецептата, освен самата репичка, включва краставици, копър, лук и заквасена сметана. Последното играе важна роля. Млечните мазнини помагат на полезните мастноразтворими растителни компоненти да се усвояват по-добре.

Когато сезонът на малките червени репички приключи, не забравяйте за бялата ряпа. Консумирайте ряпа целогодишно, тъй като са относително евтини, и има достатъчно ползи от тях.

2 рецепти от Антъни Уилям

репички
Антъни Уилям – Лечителят -медиум

Извара с билки и репички

Необходимо е да имате:

100 гр. извара, 2 с.л. нискомаслена заквасена сметана, 5-6 репички, копър, мента и див чесън.

Как се приготвя?

Смесете изварата със заквасената сметана и разбъркайте добре. Настържете репичкит, накълцайте билките наситно и ги прибавете към млечната смес. Може да добавите няколко капки зехтин, лимон и малко сол.

Репички с ядков сос

1 връзка репички, 1 връзка копър, ½ чаша орехи (нарязани), малко вода, лимонов сок Колкото повече, толкова по-добре), смлян кориандър, сол.

Нарежете ряпата и копъра на ситно. Нарежете на едро орехите и след това ги смелете. Добавете вода, сол, кориандър и лимонов сок към ядките. Разбийте. Смесете репичките и копъра и залейте с ядковия сос.

От книгата на Антъни Уилям „Храни, променящи живота“ (Life-Changing Foods: Save Yourself and the Ones You Love with the Hidden Healing Powers of Fruits & Vegetables)

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *