ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ето кои са ранните симптоми на множествена склероза

Кои са ранните симптоми на множествена склероза и как да ги разпознаете? Научете всичко, което трябва да знаете в тази статия.

ранни симптоми на множествена склероза
МС засяга централната нервна система. Модерната медицина не е открила начин за излекуване на заболяването

Множествената склероза е сложно хетерогенно автоимунно заболяване, което засяга централната нервна система (главния и гръбначния мозък). Някои учени я наричат болестта с хиляди лица. Тук ще ви запознаем с някои от ранните симптоми на множествена склероза.

Предполага се, че около 2,5 милиона души страдат от заболяването в световен мащаб. Въпреки че причината за появата й е неизвестна, учените спмятат, че генетиката играе ключова роля в развиването на множествена склероза. Друг известен факт е, че заболяването се проявява повече при жените, отколкото при мъжете, особено на възраст между 20 и 40 години.

Истината е, че симптоматиката може да е много различна в зависимост от тежестта на увреждането и локацията на засегнатия нерв. “ Симтомите при един пациент може да се различават значително от тези на друг”, казва д-р Робърт Фокс, невролог в “Cleveland Clinic” в Охайо. Все пак има някои по-често срещани ранни симптоми на множествена склероза, с които ще ви запознаем в тази статия.

ранни симптоми на МС
д-р Робърт Фокс, невролог в “Cleveland Clinic”

Какво представлява множествената склероза?

 

Тя е хронично автоимунно заболяване. Това, което се случва е, че имунната система излиза извън контрол и започва да атакува централната нервна система и веществото, наречено миелин.

Миелинът покрива нервните влакна и помага в предаването на импулси чрез тях. Когато имунната система увреди миелина, нервите губят способността си да предават импулси. По този начин заболяването може да повлияе на всички усещания и двигателни функции, в зависимост от това кой нерв е увреден. При болестта се наблюдават обостряния, наречени още рецидиви, по време на които симптомите са по-силни.

„Сърдечните заболявания, високото кръвно, вискоия холестерол и диабетът са свързани с ускорено прогресиране на уврежданията при хора с МС”, казва д-р Фокс. „Изключително важно е да поддържате нормално тегло и да извършвате поне по 30-40 минути физическа активност дневно, за да забавите процеса на увреждане. Също така е задължително да откажете тютюнопушненето, тъй като хората, които пушат, обикновено имат ускорен ход на развитие на заболяването”, допълва още той.

Въпреки че причината за появата на заболяването не е известна, лекарите и учените са открили някои рискови фактори за развитието му. Например хора, които имат семейна анамнеза на заболяването са изложени на 3 пъти по-голям риск от развиване на болестта.

 

Какви са ранните признаци и симптоми на множествена склероза?

 

Симптомите могат да се различават значително при отделните хора. Но тук ще споменем някои от най-често срещаните ранни признаци на МС:

  • Обикновено се наблюдават проблеми със зрението. Болестта засяга зрението прогресивно, започвайки със замъгляване или двойно виждане.
  • Умората и чувството за слабост в крайниците също са много чести признаци на заболяването. Обикновено слабостта започва да се усеща в крайниците от едната страна на тялото. Това се наблюдава при близо 80% от хората с МС.
  • Болестта често започва с усещане за скованост в лицето, ръцете или краката. При някои хора се появява и знакът на Лермит (усещане подобно на токов удар във врата, най-често при сгъване на шията напред)

В много случай заболяването причинява и проблеми с равновесието и концентрацията. Също така може да повлияе на сексуалната функция и да създаде проблеми при уриниране и при дефекация.

 

Терапия и медикаменти при МС:

 

„МС е сложно заболяване, което изисиква комплексен план за лечение, който да обхваща както физическите, така и емоционалните аспекти”, казва д-р Комал Найк, главен невролог в „Summit Health”. „Целта на добрите невролози е да диагностицират заболяването в ранен етап и да започнат терапии, които ще намаляват симптоматиката и ще забавят развитието на болестта. Най-често това включва комбинация от няколко вида терапии.”, доплъва още докторката.

Лекарите може предпишат на пациента стероиди и други медикаменти, които да направят рецидивите по-кратки и леки. Също така може да му предпишат мускулни релаксанти, транквилианти или ботулинов токсин за облекчаване на мускулните спазми. Пиенето на лекарства е нужно да се комбинира с упражнения, препоръчани от физиотерапевт, които да помагат за запазване на равновесието и подвижността.

Модерната медицина все още не е намерила начин за излекуване на множествена склероза, но има ефективни методи за забавяне на развитието на болестта.

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.webmd.com; https://steptohealth.com; https://www.mayoclinic.org; https://bg.wikipedia.org/

ранни симптоми на МС
Неврохелт ПЛЮС – в помощ на мозъка и нервната система

поръчка на неврохелт

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Ето кои са ранните симптоми на множествена склероза

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *