ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Каква е разликата между дезодорант и антиперспирант и кой продукт да изберете?

Много хора не знаят, но има значителна разлика между дезодорант и антиперспирант.

Каква е разликата между дезодорант и антиперспирант?

Антиперспирантите и дезододрантите служат за различни цели. Докато антиперспирантите намаляват количеството пот, което тялото отделя, дезодорантите само премахват миризмата свързана с потта.

Тук ще ви запознаем с основните разлики между тях и как да изберете най-подходящия за вас продукт.

 

Антиперспирант –  какво представлява и за какво се използва?

 

Антиперспирантите съдържат алуминиев хлорид и други алуминиеви съединения, които блокират отварянето на потните жлези. „Антиперспирантът е подходящ за хора, които искат да намалят влажността под мишниците или се потят повече от обикновено”, казва д-р Кириан Миан, сертифициран дерматолог от Ню Йорк.

разлика между дезодорант и антиперспирант
д-р Кириан Миан, сертифициран дерматолог

Изпотяването е начинът, по който организмът регулира температурата в горещите дни. Влагата, която тялото отделя го охлажда при изпаряване.

Въпреки че е нормално и здравословно да се потите, когато тренирате или ви е горещо, има хора, които страдат от хиперхидроза. Това е състояние, при което тялото се изпотява много повече от нужното, за да се охлади.  Именно за тях е препоръчително да използват антиперспирант, вместо дезодорант.

 

Дезодорант – какво представлява и за какво се използва?

 

Дезодорантът не спира изпотяването, но премахва миризмата свързана с него. „Потта всъщност няма мизирзма”, казва д-р Миан. „Телесната миризма идва от бактериите, които я разграждат”.

Дезодорантите обикновено са на алкохолна основа и действат, като създават по-киселинна среда върху кожата, което намалява бактериите, които водят до неприятната миризма.

„За хората, които нямат проблеми с изпотяването, но искат да премахнат миризмата, трябва да използват дезодорант”, допълва още дермалотожката.

 

Кое да изберете – дезодорант или антиперспирант?

 

Ако искате да намалите изпотяването и да избегнете влагата под мишниците, трябва да използвате антиперспирант. Но ако не се потите прекомерно и просто искате да ограничите неприятната телесна миризма, се нуждаете по-скоро от дезодорант. Разбира се, ако използвате антипеспирант и се потите по-малко, това намалява и телесната миризма.

Всъщност според проуване от 2005 г., публикувано в „American Academy of Dermatology”, антиперспирантите са почти толкова ефективни в премахването на миризмата, колкото и дезодорантите.

След провеждане на експериментът, в който участват 53 мъже, резултатите са доста изненадващи. След 5 прилагания на антиперспирант миризмата намалява с 29% за 12 часа, а дезодорантът я намалява с 27%.

„Много е важно за хора с нарушена бъбречна функциия да използват само дезодорант. Това е препоръчително за тях, защото тялото им не може ефективно да изчисти алуминия от антиперспирантите”, казва д-р Миан.

 

Ако имате проблеми с прекомерното потене и миризмата, е най-добре да използвате комбинирация от дезодорант и антиперспирант

 

Ако се потите обилно и имате и имате проблем с телесната миризма, на пазара има продукти, които имат дезодорантни и антиперспирантни функции.

Както антиперспирантите, така и дезодорантите могат да ви помогнат да контролирате изпотяването и неприятния мирис. Все пак може да откриете, че вашите нужди се променят в зависимост от климата, физическото натоварване и времето, което прекарвате на слънце.

Срещу по-интензивно изпотяване може да опитате продукт, на който е обозначено, че има допълнителна сила или да се консултирате с лекаря си за антиперспирант с рецепта.

Източник: https://www.insider.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *