ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Мъжката менопауза: признаци, симптоми и лечение

Мъжката менопауза понякога протича по-тежко и от менопаузата при жените. Колкото и да отрича, силната половина на човечеството също минава през „критическата“

мъжката менопауза
Мъжката менопауза лекарите наричат свързан с възрастта андрогенен дефицит

Трябва ли жената да се намеси по някакъв начин и да облекчи мъжката менопауза? Какво може да се направи, когато мъжките полови хормони започнат да намаляват? Отговор на тези и други въпроси дават специалистите – уролог и психотерапевт.

Денис Лопастейски, хирург, уролог, лекар по ултразвукова диагностика и кандидат на медицинските науки

– Тестостеронът е най-добрият приятел на мъжа. Всички знаят това. Този мъжки полов хормон свири „първа цигулка“ и позволява на мъжа да бъде баща и мачо в леглото. Уви, с годините всички хубави неща в тялото стават оскъдни. И тестостерона, също. Неговият дефицит задейства механизъм за намаляване на способността за зачеване, здравината на костите, паметта, еректилната дисфункция и работоспособността. Периодът на спад на тестостерона обикновено се нарича андропауза или мъжка менопауза, но по-точно е да се каже: свързан с възрастта андрогенен дефицит.

мъжка менопауза
Денис Лопастейски

Мъжът започва да старее на 30-годишна възраст: всяка година тестостеронът в мъжкото тяло намалява с 2%

А ако има хронични заболявания, тогава спада с 6%. Наднорменото тегло, нездравословният начин на живот, злоупотребата с алкохол и мазни храни също ускоряват спада на нивата на тестостерона.

Признаци на мъжката менопауза

Подобно на жените, мъжката менопауза също е много разнообразна и засяга много области от живота. Най-често присъства:

• еректилна дисфункция;

• липса на желание за интимност;

• намаляване на нощните ерекции;

• внезапни промени в настроението;

• намалена производителност;

• увеличаване на телесното тегло;

• безсъние.

И това е само малък списък от признаците. От всичко изброено по-горе, еректилната дисфункция кара мъжа да посети уролог.

Преди повече от 2 хиляди години е измислена система за бърза самодиагностика – „самурайският тест“. В него има само един, но много важен въпрос: има ли мъжа сутрешна ерекция? Ако е така, тогава самураят (разбирайте – мъжът) е здрав както сексуално, така и физически. Сърцето и главата му работят добре и той е готов за битки от всякакво естество. И днес „самурайският тест“ е отчасти показател за качеството на работата на вътрешните органи на мъжа.

Дали мъжът е преминал или не „самурайският тест“, единствено андролог или уролог може с точност да оцени мъжкото здраве. Тези специалисти най-добре разпознават признаците на мъжката менопауза. Лекарства, без да са назначени от лекар, не се приемат. Може да се взимат единствено хранителни добавки, които действат добре на организма, по време на критичните за мъжа години. Но има няколко общи съвета, които помагат да се запази здравето на мъжете.

Как мъжете могат да поддържат здравето си в съвременния свят?

мъж менопауза
Мъжете в критическата страдат заради невъзможността да говорят за емоциите, които ги измъчват

• Основното правило е редовно да посещавате уролог, поне веднъж годишно, дори ако нямате симптоми или хронични заболявания. Но ако е налице наднормено тегло, захарен диабет, хипертония, хроничен простатит, простатна хиперплазия – на всеки шест месеца.

• Водете здравословен начин на живот с подходящ режим на почивка и работа.

• Движете се повече, натоварвайте мускулите на таза и краката.

• Редовен секс с любимата жена. Важното е да е от сърце, а не по задължение, или защото трябва да докажете нещо някому. Средно е добре това да се случва 2-3 пъти в седмицата.

• Хранете се здравословно: зърнени храни, зелен чай, пълнозърнест хляб, варено говеждо месо, черен дроб от треска, пресни зеленчуци, билки, риба, извара, твърди сирена, ядки, стафиди, морски дарове, гъби.

• Отървете се от лошите навици, особено от пушенето.

• Стимулирайте работата на мозъка: учете нови неща, било то чужди езици, или овладейте нови умения, тренирайте паметта като решавате кръстословици или судоку.

• Наслаждавайте се и ценете живота повече.

Юрий Осадший, психиатър, заместник-председател на Руското общество на психиатрите

– След като навършат 45-50 години около 20-30% от мъжете могат да имат изразени показатели за намален тестостерон. Нека поговорим за емоционалното състояние на мъжа на тази възраст. Функцията на тестостерона в много отношения е защитна функция. Тя помага на мъжа да се справи със стреса чрез определени действия и механизми в мозъка. Като загуби точното количество от този хормон, мъжът става по-уязвим към стрес. На фона на нисък тестостерон често се развива и депресия.

мъжка критическа
Юрий Осадший

Поразителни признаци за това са подчертано понижение на настроението, немотивирана раздразнителност, агресивност, умора, пристъпи на по-рисковано или агресивно поведение, нарушение на съня, алкохолизъм, провокиран от желанието поне леко да повиши настроението си.

Проблемът за мъжа е, че той по природа се справя по-зле с емоциите, за които избягва да говори

И тук е много важно жените да предлагат помощта си ненатрапчиво и деликатно. Апелирам към вас, красиви дами, ако забележите горните признаци в любимия си, предложете му вашата помощ. Но имайте предвид, че много мъже не смятат всичко това за разстройство – те дори не искат да чуят за вероятността, че са в мъжка менопауза.

Твърде уязвимо е да признаеш, че губиш позиции като мъж

Съпругът ви може да се противопостави и да отхвърли всички ваши съвети. Важно е да се знае, че мъжът е по-рационален и може би ще приеме рационално обяснение. Ако той не иска да ви чуе, просто замълчете и изчакайте. Ненатрапчиво, в моменти на откровение се опитайте да обясните, че днес има възможност да го подкрепите с лекарства и да удължите „мъжката му младост“. Посещението при уролог и психотерапевт също ще допринесе за щастливото му бъдеще.

По време на менопаузата мъжът е като ранено животно, но също е и агресивен

От жената, спътница на мъжа, се иска да изглади ъглите, а не да приема лично неговите обиди и упреци. Тя може най-добре да помогне на мъжа си, като го доведе в лекарския кабинет, за да неутрализира с помощта на специалист всички свои емоционални проблеми.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *