Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Диабетни рани: Какво представляват, как да се предпазите от тях и как да ги лекувате?

В тази статия ще ви дадем съвети за предпазване на караката от диабетни рани + лесен домашен метод за лечение с помощта на мед.

лечение на диабетни рани
Всеки, които страда от захарен диабет, може да развие диабетно стъпало.

Диабетните рани са често срещано усложнение при хора, страдащи от диабет. Те представляват рани, образуващи се по стъпалата, които причинават голям дискомфорт и болка. Първите признаци на диабетна язва на стапалото са изтърпване и подуване на краката, лошо кръвообращение, зачерваване и болка около зачервената област.

Всички хора с диабет могат да развият диабетни рани, но добрата грижа за краката и контролирането на заболяването са ключови за превенция на това усложнение. Диабетните язви по краката не са за пренебрегване, защото в напреднал стадий могат да доведат до ампутация!

„Диабетната язва е хронична рана, която остава отворена”, обяснява д-р Джей Маршал Девал, педиатър в „Temple Santa Fe Center” в Тексас. „Приблизително 15% от диабетните рани на караката водят до ампутации. Освен това те са допринасящ фактор за повече от 85% от всички ампутации, свързани с дабет”, допълва докторът.

Диабетът е основната причина за появата на раните, но затлъстяването, прекомерната консумация на алкохол и тютюнопушенето могат допълнително да допринесат за проблема.

Хубавото е, че това усложнение може да бъде избегнато, или поне ограничено, с помощта на някои промени в диетата, начина на живот и правилна грижа за краката.

 

Как да предпазите краката си и как да ограничите разрастването на диабетни рани?

 

  1. Носете правилните обувки

Носенето на удобни обувки е задължително, тъй като състоянието може да се влоши, ако раната се търка непрекъснато в прекалено тясни или прекалено широки обувки. Добра идея е и да сложите дебел чифт чорапи, които да ви осигурят допълнителен комфорт.

Носенето на ортопедични обувки, подходящи за диабетици, може да предотврати разраняването на кожата и появата на диабетни рани.

 

  1. Бъдете бдителни за състоянието на краката си

Хората с диабет трябва редовно да преглеждат краката си. Това е много важно, за да се хванат първите признаци на усложнението и незабавно да се предприеме нужното лечение.

Препоръчително е сами преглеждате стъпалата и пръстите на кракта си всеки ден, ако страдате от диабет. Обърнете внимание на зачервявания, напуквания и подувания. Консултирайте се с лекар час по-скоро, ако забележите промени във вида на стъпалата си.

 

  1. Грижете се за стъпалата си

Важно е редовно да се грижите за стъпалата си, за да предовратите появата на рана. Измивайте крака си веднъж дневно и не забравяйте да ги изсушавате добре и да използвате овлажнителни кремове и балсами. Не носете обувки, които ограничават кръвообращението, особено между пръстите на краката.

 

  1. Контролирайте нивата на кръвна захар

Осигурете си балансирана диета, в която има възможно най-малко захар. Наблягайте на зеленчуците и правете упражнения редовно. Това ще помогне за смекчаване на висчки усложнения, които могат да възникнат в разултат на диабет.

 

  1. Грижете се за раните, ако вече са се появили

В случай, че вече имате диабетни рани на краката, уверете се, че редовно използвате солена вода, за да ги почиствате. Добрата хигиена е изключително важна, за да се избегне инфекция. Добра идея е да използвате и ортопедични стелки и компресионни чорапи, за да намалите напрежението върху засегнатата област.

 

„Най-важна е превенцията! Грижете се за кракта си, носете удобни обувки и следте кръвната си захар.”, категоричен е д-р Девал.

 

Традиционно лечение на диабетни рани.

 

Основната цел при лечението на рана на крака е да се излекува възможно най-бързо. Колкото по-бързо заздравява раната, толкова по-малък е шансът от инфекция.

Лечението се определя от много фактори, включително големината на раната, промени във вида на кожата около засегнатото място, наличието на мъртва тъкан и др.

При всички положения лечението на диабетна рана на стъпалото се фокусира върху следните неща:

  • Предотвратяване на инфекция
  • Намаляване на напрежението върху засегната зона
  • Премахване на мъртва кожа
  • Използване на антибиотици и поставяне на лекарства и превръзки върху раната
  • Контролиране на кръвната захар

 

Домашен метод за лечение на диабетни рани с мед:

 

Преди да пребегнете към каквото и да било домашно третиране на диабетни рани, е задължително да се косултирате с лекар! Никога не започвайте самолечение без мнението не специалист. Неправилното третиране може да влоши съсотянието значително.

 

Медът е особено популярен лек за незарастващи рани и кожни проблеми. Това е така, защото той има мощни антибактериални и противовъзпалителни свойства.

Тук ще ви зпоанзаем с един много лесен, но ефективен метод за третиране на диабетни рани с помощта на това природно лекарсто:

  • Почистете раната с памучни тампони, напоени с алкохол
  • С помощта на друг памучен тампон, нанесете тънък слой мед върху раната. Запомнете да изхвърляйте памучетата, не ги използвайте повече от веднъж!
  • Поставете лепенка върху намазаната с мед рана.
  • Увийте с марля, за да не се отлепя.
  • Сед като махнете марлята и лепенката, оставете крака да подиша за около час преди да нанесте мед отново и да сложите нова лепенка и марля.

Процедурата се повтаря по 2 пъти дневно. Веднъж сутрин (около 10 часа) и веднъж вечер (около 20 часа). Повтаряйте до подобряване на състоянието. Препоръчително е също да държите крака си в покой възможно най-дълго през деня, за да не стъпвате върху раната и да не го натоварвате.

Източници: https://www.healthshots.com; https://www.healthline.com; https://thenerdyfarmwife.com; https://www.uofmhealth.org; https://scrubbing.in/

диабетна рана
Канела с хром и цинк – за регулиране стойностите на кръвната захар

диабетни рани

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *