Масло от тамян: лекува мозъка, стомаха и помага при рак

Масло от тамян за мазане, вътрешен прием на етерично масло от тамян, при лечение на рак и възпалителни заболявания

масло от тамян
Масло от тамян – дошло от древността, за да лекува и днес

Етерично масло от тамян, наречено още и Крал на маслата. Заради ползите, които има неговото приложение, то се препоръчва както от древните китайски лечители, така и от съвременната официална медицина. С него се лекуват хронични болести на стомаха, онкологични заболявания, белодробни и кожни неразположения.

Според Уикипедия, лимбичната система е функционална система изградена от няколко структури на главния мозък. Тя е отговорна за дишането, сърдечната честота, кръвното налягане, хормоналния баланс и паметта. Можем да повлияем на лимбичната система чрез обонянието, вдишвайки аромата на някои етерични масла. Когато молекулите на маслото проникват през носния проход до рецептори, свързани с лимбичната система на мозъка, нашето физическо, емоционално и психологическо състояние се променя. Можем да използваме този мощен инструмент за укрепване на здравето.

Използването на етерични масла в борбата срещу различни разстройства и заболявания е най-безопасният начин за възстановяване на здравето. Тяхната употреба практически не дава странични ефекти. Вдишването на някои етерични масла може да помогне за подобряване на мозъчната функция и дори да обърне последиците от мозъчното увреждане. Нека разберем как точно помага маслото от тамян.

Етерично масло от тамян ползи за мозъка и като средство за подобряване на мозъчната дейност

За производството на лечебното масло се използва кората на дървото Босвелия. Тамянът се извлича чрез внимателно набраздяване с нож. Този процес се нарича „вадене на сок“ и позволява на смолата да потече, за да се втвърди, подобно на боровата смола. Най-общо казано, слънцето „изпича“ сока на тамяновото дърво.

Маслото от тамян има редица лечебни свойства:

⁕ намалява жизнеспособността на анормалните клетки, включително раковите;
⁕ предотвратява смъртта на мозъчните клетки;
⁕ благодарение на противовъзпалителния ефект, то помага за подобряване на състоянието при автоимунни заболявания, включително бронхиална астма, улцерозен колит, ревматоиден артрит, болест на Крон;
⁕ намалява мозъчния оток при пациенти с онкологични заболявания, претърпели химиотерапия;
⁕ помага да се отървете от последиците от атеросклерозата и да премахнете хроничното възпаление.

През 2015 г. бяха проведени изследвания за въздействието на етеричното масло от тамян върху мозъка. Има публикувани данни за положителната динамика на лечението на пациенти с увредена мозъчна функция след инсулт при вдишване на това лечебно масло.

Дифузията на масло с помощта на дифузор със студен въздух позволява:

⁕ подобряване на умствената яснота, концентрация на вниманието;
⁕ активира производството на ендорфини;
⁕ нормализира храносмилателната система;
облекчаване на мускулното и емоционално напрежение;
⁕ намалява броя на бактериите и гъбичките;
⁕ подобрява хормоналния баланс;
⁕ премахва главоболието.

масло от тамян
Етерично масло от тамян помага при различни видове рак

Смес от няколко етерични масла, включително масло от тамян, се използва за лечение на разстройство с хиперактивност и дефицит на вниманието при деца на възраст 6-12 години. Децата вдишваха аромата на лечебните масла в продължение на 30 дни, което подобри поведенческите им модели и мозъчната им функция. В този случай, освен масло от тамян, бяха използвани:

⁕ ментово етерично масло;
⁕ етерично масло от сладък портокал;.
⁕ етерично масло от хибридна мента;
⁕ етерично масло от розмарин;
⁕ лимонено етерично масло.

Проучване, направено от китайски лекари, разкрива, че тамянът и смирната могат да помогнат при лечението на рак. По-конкретно, босвеловата киселина може да предотврати разпространението на раковите клетки.

Конкретно, маслото от тамян може да помогне при:

⁕ Рак на гърдата;
⁕ Рак на простата;
⁕ Рак на панкреаса;
⁕ Рак на кожата;
⁕ Рак на дебелото черво.

Освен за подобряване здравето на мозъка, както и за предотвратяване на редица онкологични заболявания, маслото от тамян се използва и при ревматизъм и астма. В първия случай се втрива, във втория се вдишва.

Жабуренето с масло от тамян се препоръчва за подобряване на оралното здраве. Босвеловите киселини, произхождащи от тамяна, имат добри антибактериални свойства, които помагат за предотвратяване и лечение на свързаните с устата инфекции. Те включват лош дъх , зъбобол и кариес.

Споменатите по-горе противовъзпалителни свойства на тамяна също така помагат за намаляване симптомите на заболявания на стомаха, включително болест на Крон и улцерозен колит.

При покупка, обърнете внимание на качеството на етеричното масло

Нивото на терапевтична стойност зависи от качеството на химичните компоненти, което се влияе от много фактори:

⁕ състояние на почвата;
⁕ използвани торове;
⁕ процес на дестилация;
⁕ климатични условия.

Използването на 100% органични масла има благоприятен ефект върху състоянието на тялото и психологическото състояние.

Източник: www.webmd.com

Оценете статията
Оценка 4.3 от 10 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.